StoryEditor
ShowbizLJETNA SHEMA

‘Nedjeljom u 2‘ stavljena je na ‘pauzu‘, a ako ste naučili u tom terminu gledati televizor, umjesto Stankovića ugledat ćete još jednog novinarskog barda...

5. srpnja 2022. - 19:09

Umjesto Aleksandra Stankovića i njegove "Nedjeljom u 2", od 3. srpnja na Prvom programu od 14 sati gledamo (opet) dokumentarne serije Gorana Milića "What's up Paris, London, Berlin".

Legendarni novinar, podsjetimo, otišao je u tri europska megagrada - Pariz, London i Berlin i iz svog, uvijek posebnog kuta, pokazao što je novo u vrijeme pandemije, restrikcija, migranata, socijalnih nesigurnosti i Brexita? Ekipa je prošla put dug oko 6000 km kroz tri dominantne europske države: od Strasbourga, Verduna, Pariza, Londona do Berlinskog zida.

U prvoj epizodi Milić nas je vodio do Pariza stazama povijesnih francusko-njemačkih ratnih sukoba. Prvo od takvih mjesta je bio Strasbourg koji je ujedno prvi grad na putu do Pariza, Londona i Berlina.

U drugoj epizodi u nedjelju 10. srpnja Goran Milić otkriva nam novosti iz Pariza gdje je na kratko Slavoluk pobjede bio pokriven ekološkim materijalom, umjetničkom instalacijom vrijednom 14 milijuna eura. Plod višetjednog rada, za umatanje tog znamenitog mjesta francuskih komemoracija trebalo je 25.000 četvornih metara reciklirane srebrno-plave tkanine i 3000 metara crvenog konopca. To djelo je ostvarenje sna umjetnika Christa i supruge Jeanne-Claude. Projekt obnove katedrale Notre-Dame strogo je povjerljiv i stajat će 825 milijuna eura. Gradske vlasti tvrde da će biti gotova do Olimpijskih igara u Parizu, 2024. Kamp sa šatorima za više od 400 migranata postavljen je u otmjenom dijelu Pariza, u znak protesta zbog nedostatka prikladnog smještaja. Organizacije za ljudska prava organiziraju proteste, privremene smještaje i hranu za oko 400 beskućnika, uključujući obitelji i maloljetnike, zahtijevaju prikladan smještaj od države dok nova generacija Parižana traži nove poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2022 05:59