StoryEditor
Showbizzvijezda svjetskog kalibra

Nakon Azije, Maksim Mrvica osvaja i Rusiju

Piše PSD.
11. svibnja 2014. - 19:31
Poslije duge četiri godine, Maksim Mrvica će 16. svibnja nastupiti u HNK-u u rodnom Šibeniku. Pitate li Maksima zašto toliko duga pauza, reći će da su se jednostavno tako “posložile okolnosti”, ali i izraziti nadu da će sljedeći koncert biti u kraćem razmaku.

Pijanist svjetskoga glasa baš i nema tremu od nastupa u smislu da mu je možda najteže svirati pred svojima/domaćom publikom. “Kad sviram pred šibenskom publikom, najopušteniji sam jer to je publika koja me poznaje od mojih najranijih dana”, veli na početku razgovora obavljenog u kratkoj stanci u njegovu iznimno popunjenom rasporedu.

Koliko ste povezani sa Šibenikom i Dalmacijom s obzirom da ste se otisnuli u bijeli svijet?

– Baš zbog toga što sam dugo godina živio u inozemstvu, osjećam vrlo veliku povezanost sa Šibenikom. Nikad se nije dogodilo da sam ljeto proveo negdje drugo osim u Šibeniku i na otoku Žirju.

Preferirate li nastupe u velikim dvoranama ili intimnijim prostorima poput HNK?

– Obje vrste koncerata mi jednako odgovaraju. U manjim dvoranama se osjeća prisnija atmosfera između mene i publike, a u velikim dvoranama je atmosfera vrlo uzbudljiva i dinamična.

U Šibeniku vaši sugrađani često kažu: “A, Makso, odmah smo znali kad je bija mali da će bit od njega čudo.” Jeste li vi znali da će od vas jednog dana biti čudo?

– Uvijek sam se nadao najboljem i na tome sam puno i radio. No, kad sam potpisao ugovor u Londonu i kad je moja karijera krenula vrlo brzo, isto sam bio iznenađen. Moj život je krenuo potpuno drugim tokom.

Koliko je za sve ovo što ste postigli potreban talent, a koliko mukotrpan rad?


– Mislim da je talent neophodan, no na njega dolazi jako puno vježbanja i odricanja, ali i sreća je bitan faktor u svemu.

Kćerku ste nazvali Leeloo, prema heroini Mile Jovovich iz filma “Peti element”. Zašto baš to ime i ta junakinja?


– Taj film smo Ana i ja gledali puno puta kad smo bili mladi i uvijek nam se sviđala ideja – ako jednog dana budemo imali kćerku, nazvat ćemo je Leeloo, ili savršeno biće po filmu.

Nedavno ste izdali album “The Movies” s filmskim kompozicijama od “Kuma”, do “Nemoguće misije” i “Pirata s Kariba”...

– Uvijek sam volio eksperimentirati s glazbom, tako sam i na svom posljednjem albumu napravio određeni odmak od onoga što obično radim, a to je klasični crossover. Prvi put smo odlučili napraviti cijeli album s filmskom glazbom. Jako volim filmove i vrlo često ih gledam.

Mlada splitska redateljica Bruna Bajić o vama je snimila dokumentarac, a snimanje se odvijalo one zime kad su Split i Šibenik bili okovani ledom i snijegom...

– Bila je to jedna od najgorih zima kod nas. Snimali smo u Marini Frapa, a cesta je bila potpuno zaleđena. Mislim da je vožnja od Šibenika do Rogoznice trajala više od sat vremena.

Kakav je dojam na vas ostavila Bruna?

– Bruna je vrlo simpatična i draga cura. Cijelo iskustvo rada s njom bilo je vrlo ugodno.

A film?

– Jako mi se svidio. Mislim da su ona i njezin tim napravili odličan posao.

Bruna nam je kazala kako su joj neki nakon filma govorili da će odmah sutra upisati satove klavira...


– Kao klasičnom glazbeniku, uvijek mi je zadovoljstvo čuti da moja glazba motivira mlade ljude da se bave glazbom.

Da ne svirate klavir, negdje ste izjavili da biste za instrument odabrali – čelo?

– Čelo je poslije klavira moj najdraži instrument. Nisam ga nikad imao želju svirati, ali ga vrlo često slušam. Jako mi se sviđa prirodna toplina njegova tona.

Kako gledate na 2Cellos? Biste li jednom s njima održali zajednički koncert?

– Iznimno mi je drago da netko s naših područja ostvaruje takve rezultate u svijetu. Imamo izvrsne sportaše koji su propagirali Hrvatsku u svijetu. Lijepo je kad netko i iz područja glazbe radi to isto. Bude li prilika, zašto ne.

Vaše tržište je Azija. Kako objašnjavate da ste baš tamo toliki fenomen?

– U Aziji smo jako puno radili na prezentaciji mene i moje glazbe u medijima i uspjeh je bilo vrlo velik. Publika je moju glazbu vrlo brzo prihvatila.

Navodno se pripremate i za osvajanje ruskog tržišta?

– U Rusiji sam svirao nekoliko puta, ali to su bili privatni koncerti za određene klijente i tvrtke. Nedavno je u reklami za mineralnu vodu u Rusiji korištena “Hrvatska rapsodija” Tonča Huljića u mojoj izvedbi. To je jako populariziralo moju glazbu u toj zemlji, tako da moj menadžer radi na tome da se moj posljednji album “The Movies” izda u Rusiji.

Marko Njegić

Imidž nije presudan

Mislite li da vaš nesvakidašnji imidž možda može odbiti poneke “ozbiljnije” fanove klasične glazbe?

– Imidž ne bi trebao biti predmet rasprave, nego glazba i interpretacija.

U kakvom ste danas odnosu s Melom Bushom i Tončijem Huljićem?

– Istom kao i prije, u bliskom i prijateljskom odnosu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 07:48