StoryEditor
ShowbizGRAD TALENATA

Najviše Porina dopalo Splićane, a Albini je statua nakon stresnog Eurosonga vratila osmijeh na lice: Svaka poteškoća je korak nakon kojeg slijedi ono najbolje!

6. lipnja 2021. - 22:51
Slavljeničko glazbeno društvo koje snažno vezuje Split: Albina Grčić, Antonija Šerić Matković i Aljoša Šerić sa suradnicimaRanko Šuvar/Cropix

"Sreća neopisiva; osvojiti priznanje za nešto što te najviše ispunjava i to riječima nekoga kome se diviš i biti okružen ljudima zbog kojih se svaka poteškoća čini kao korak nakon kojega slijedi ono najbolje. Hvala" - u "porinovskoj" noći napisala je na društvenoj mreži mlada Albina Grčić nakon osvojenog još jednoga vrijednoga glazbenog priznanja: Porina za najboljeg novog izvođača.

Tekst zahvale garnirala je fotografijom svog dečka, ali i jednom na kojoj pozira s kolegom, mladim pjevačem Vinkom Ćemerašem, koji je također u vitrinu spremio jedinstveni kipić (ove godine zakićen maskom), i to u rokerskoj kategoriji.


Unatoč ne baš bajnom plasmanu na Eurosongu, koji nas je sve neugodno iznenadio, Albinin uspjeh u tuzemlju nije pomućen. Na prvom Porinu u životu čestitali su joj brojni virtualni fan-clubovi, a ona je tijekom epidemiološki prilagođene svečanosti na HTV-u na Prisavlju uživo izvela pjesmu Tick-Tock.

image
Albina Grčić dobila je Porina kao najbolji novi izvođač
Nera Šimić/Cropix


Ipak, valja reći da Eurosong nije jedina platforma s koje pjesma može odjeknuti u svijet. Dakako, u Hrvatskoj teško da bi itko bez nje čuo za "slatke divljake", Talijane iz benda Manuskin, no naša Tick-Tock svejedno se sluša "vani".

Na Spotify Viral 50 ljestvici

Naime, pjesma Branimira Mihaljevića u izvedbi Albine se krajem svibnja našla na globalnoj Spotify Viral 50 ljestvici, koju trenutno prati više od 1,7 milijuna korisnika.

Pjesma je ušla i na Viral 50 ljestvice raznih zemalja, među kojima su su Island, Nizozemska, Belgija, Finska i Irska. Uz rečena sjajna ostvarenja, Albina na Spotifyju trenutno ima više od 800 tisuća mjesečnih slušatelja, dok je „Tick-Tock“ na ovom popularnom streaming servisu do danas preslušan više od tri milijuna puta, i to na engleskom, hrvatskom i u dvojezičnoj verziji!

Porin je, čini se, otišao u prave ruke...

Tedi, Šerići, Saša Antić, Belan...

Od Splićana razloga za feštu ima i jedan od najvećih glazbenih emotivaca, naime Tedi Spalato, i to u kategoriji najbolje suradnje - sa skupinom Pavel u pjesmi "Ne daj na nas". U prijenosu uživo, međutim, s Pavelom ju je otpjevao - Damir Kedžo.

Pavel su ujedno dobitnici jednog od najatraktivnijih Porina; onoga za album godine. Album se zove Ennui, a u recenziji u prosincu prošle godine za "Slobodnu" pohvalio ga je glazbeni kritičar Bojan Mušćet, koji je tada apostrofirao i "Škrinju", treći solo-album Saše Antića kao kvalitetan glazbeni uradak.

image
Nera Simic/Cropix


Prepoznala ga je i struka, te ga nagradila Porinom u kategoriji najboljeg hip-hop albuma godine, koji je međutim Antić objavio pod umjetničkim imenom Alejuandro Buendija.

Jedan od "splitskih slavodobitnika" na ovogodišnjem Porinu bio je i Neno Belan; on je, pak, osvojio kipić za najbolji album s raznim izvođačima kao umjetnički direktor za album "67. Zagrebački festival".

No, još je jedan Splićanin - ili Velolučanin - dobio Porina. Nikad zaboravljeni Oliver bio je u mislima, ali i nominacijama. Naime, u kategoriji za najbolji tematsko povijesni album "Oliver Dragojević - live" odnio je priznanje struke!

Oliver neka počiva u miru, a glazba se opet vratila među ljude. Porin je jedna od "prvih lasta" ovog postpandemijskoga glazbenog svitanja...

Stigle 1784 prijave


Za prestižnu hrvatsku glazbenu nagradu stigle su 1784 prijave, od čega čak 214 albuma, 299 skladbi za Pjesmu godine i 75 prijava za kategoriju Novi izvođač.

Nagrade za životno djelo dobili su skladatelj Silvio Foretić i pjevačica Zdenka Kovačiček. Nagrada za životno djelo postumno je dodijeljena Krunoslavu Kići Slabincu.

Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu dobila je Vanna za skladbu "Puna memorija", a za najbolju mušku vokalnu izvedbu Damir Urban za skladbu "Nitko osim nas".

Porin za Pjesmu godine osvaja "Mali krug velikih ljudi" Ivana Dečaka u izvedbi Massima.

item - id = 1103944
related id = 0 -> 1117497
related id = 1 -> 1107331
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 06:55