StoryEditor
ShowbizPreuzela odgovornost

Može li Anna Wintour preživjeti optužbe za rasizam? Urednica ‘Voguea‘ našla se na meti bivših zaposlenika, šuška se da je njena pozicija poljuljana

Piše J. V.
13. lipnja 2020. - 17:08
Lucas Barioulet/AFP

Anna Wintour jedna je od najznačajnijih modnih figura u svijetu. Iako je riječ o ženi koja nije kreatorica, fotografkinja ni model, ona je kao urednica američkog Voguea i organizatorica Met Gale već godinama na vrhu industrije koja je u normalnim uvjetima jedna od najrazvijenijih u svijetu. Njen je posao takav da kreira trendove, odlučuje o pozicijama najuglednijih ljudi u industriji.

No period koronavirusa i prosvjeda koji su uslijedili u Sjedinjenim Američkim Državama uslijed ubojstva Georgea Floyda, crnog muškarca koji je samo jedan u nizu stradalih zbog boje kože, za Wintour su bili sve samo ne povoljni. I ne samo za nju, o krizi u Condé Nastu pišu brojni svjetski mediji.

Medijska kuća pod čijim su okriljem Vogue, New Yorker, GQ, Architectural Digest, Vanity Fair, Wired i Bon Appetit, između ostalih, našla se na udaru bivših i sadašnjih zaposlenika koji su u jeku prosvjeda za jednakost odlučili progovoriti o uvjetima kojima su bili izloženi.

Industrija mode se u proteklih nekoliko mjeseci promijenila iz temelja. No Wintour nisu dokrajčili koronavirus, otkazivanje Tjedna mode u New Yorku, pa ni otkazivanje Met Gale. Prema posljednjim informacijama, njenu je poziciju zaljuljalo nešto drugo, piše danas britanski The Guardian.

S ostavkom Adama Rapoporta na mjesto urednika Bon Appetita, zbog incidenta brownface, dogodile su se i prozivke još nekoliko zaposlenika u medijskoj kući Condé Nast, sve zbog optužbi za "rasnu neosjetljivost" i "nezalaganja za jednakost", kao i nepromicanja trenutnih nastojanja u kojima je ujedinjen veći dio svijeta. Ostavku je dao i voditelj za lifestyle video sadržaj, Matt Duckor, koji navodno u više navrata nije osigurao dnevnice ljudima tamnije boje kože, a s velikom ih je rijetkošću uopće i uključivao u kreirani sadržaj.

I ne samo to, optužbe za diskriminaciju poljuljale su dobro čvršćenu figuru Anne Wintour, žene koja je u javnosti opisana kao hladna i suzdržana, sposobna i neumoljiva. Poslužila je i kao inspiracija za film "Vrag nosi Pradu" u kojemu glavnu ulogu tumački Meryl Streep, iako to nikada nije službeno potvrđeno.

Nepromicanje jednakosti i neuvažavanje raznolikosti na radnome mjestu u obliku optužbe obrušili su se na Vogue, nakon čega su dvije urednice dale ostavku. Šuška se o tome da je i Wintourina pozicija zaljuljana, jer nekoliko je zaposlenika u međuvremenu progovorilo o rasnoj diskriminaciji koju su doživjeli na radnom mjestu modnog časopisa.

U njenu je obranu stao izvršni direktor Roger Lynch koji je zaposlenicima poziciju urednice argumentirao riječima kako "malo koja osoba na svijetu može voditi posao kao ona".

U četvrtak je Wintour pokušala smiriti situaciju ispričavši se za "objavljivanje materijala koji nije dovoljno promicao toleranciju, kao i neuspjeha kad je u pitanju promocija crnih zaposlenika i dizajnera u časopisu". Isto tako se ispričala zbog "objavljivanja priča koje su mogle povrijediti nekoga".  Priznala je i kako je vrlo malo zaposlenika u Vogueu crne boje kože.

- Preuzimam punu odgovornost za svoje pogreške, izjavila je tada u pismu koje je obišlo medije.

Njen je pokušaj ubrzo prokomentirao André Leon Talley, nekadašnji urednik Voguea afroameričkih korijena.

- Njena izjava dolazi s mjesta povlaštene bijele osobe. Želim biti jasan: Gospođa Anna Wintour je kolonijalnog podrijetla, ona je dio čitavog jednog ozračja kolonijalizma... Ona je povlaštena i ne mislim da će ikada dozvoliti da išta stane na put njenoj povlaštenosti..., rekao je u podcastu Talley, jedan od najutjecajnijih figura modne industrije i nekadašnji bliski suradnik.

Oglasila se i nekadašnja zaposlenica Voguea, Ivey Christie.

- Vrijeme provedeno u Vogueu bilo je najteže i najužasnije doba moje karijere. Zlostavljanje i testiranje od strane bijelih nadređenih, rad bez ikakve zahvale, užasna plaća, a i rasizam je bio nepodnošljiv.

Može li Anna Wintour preživjeti ne samo previranja, već i optužbe kojima se nije uspjela, zasad, oduprijeti? Svakako, ukoliko i dođe do smjene jedne od najutjecajnijih žena modi, to neće biti zbog koronavirusa i njegova udarca na modnu industriju, tvrdi izvor za Guardian.

- Moda dolazi i prolazi. A bila je u problemu i prije svega što se dogodilo proteklih tjedana. Hoće li Annu Wintour odnijeti ova poplava? Vjerojatno hoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 12:38