StoryEditor
ShowbizVEČER ZA PAMĆENJE

Moćni Urbanov glas letio nad Sustipanom: publici je ispričao i svježu anegdotu o 21-godišnjem sinu koji upravo radi ‘negdje u Splitu‘...

Piše S. Pg.
7. srpnja 2022. - 00:22

Urban & 4 s Antom Gelom i gudačkim orkestrom - savršena kombinacija za  mlačnu, nimalo tešku splitsku noć na Sustipanu.

Na prvom od dva koncerta u sklopu "Sna Sustipanske Noći" Urban je, uz svoje neizostavne klasike,  predstavio po mnogima najbolji album prošle godine, ovjenčan s četiri Porina.

image

Publika

Joško Ponoš/Cropix

"Lipanj, srpanj, kolovoz" proglašen je albumom godine i posebice najboljim albumom rock glazbe. "Sama"  je pjesma godine, a Urban & 4 dobili su i Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom.

image

Damir Urban

Joško Ponoš/Cropix

Stoga je Urbanova publika - u kojoj nismo primijetili prve redove splitskih celebrity svenazočnika - sa zahvalnošću dočekala priliku da se uživo susretne s jednim od najuvjerljivijih domaćih rock umjetnika. Atmosferu je već uoči koncerta podgrijala izvrsna "podloga" iz zvučnika: na travici ugodno smješteni posjetitelji koncerta nestrpljivo su iščekivali početak uz evergrine Buena Vista Social Cluba.

image

Damir Urban

Joško Ponoš/Cropix

A onda, s točno pola sata kašnjenja u odnosu na najavljeni početak u 21.30, Urban  je predstavio svoje ljude na pozornici i pozvao maestra Gelu da krene s gitarom, kojoj su se odmah pridružili eterični gudači i čarolija je mogla početi...

image

Damir Urban

Joško Ponoš/Cropix

Krenulo je s novijim repertoarom, uz odobravanje publike, ali ona je ipak prvi put živnula na staru dobru "Odlučio sam da te volim" s albuma "Žena dijete", snimljenog u Splitu.

image
Joško Ponoš/Cropix

Urban je ispričao i posve svježu anegdotu o 21-godišnjem sinu koji upravo radi na nekom ljetnom poslu "negdje u Splitu, nemam pojma gdje", a da se uopće nisu vidjeli nego mu je ostavio karte na recepciji hotela... I "ako ga vidite dajte mu sto kuna da mu se nađe"... Pokušavao je Urban tako zabavljati publiku i šaljivom konferansom, ali u prvom planu ipak je bio niz dojmljivih skladbi koje su izvodili njih petnaestak na pozornici, svi u crnim košuljama, a on i u bogato nabranoj zelenoj haljini, cijelo vrijeme sjedeći kao da je Mišo Kovač na Starom placu.

image

Damir Urban

Joško Ponoš/Cropix

Rekao je da sada shvaća Josipu Lisac koja se žali na vjetar kad pjeva jer se i njemu suši grlo dok "guta" povjetarac na Sustipanu pa mora stalno piti.

Nije se čulo. Moćni Urbavov glas letio je nad bivšim splitskim grobljem na Sustipanu, takav da bi i mrtve probudio.

image

Publika

Joško Ponoš/Cropix

A napokon je ustao - pokazat će se, uz pomoć štapa ‐ nakon sat i pol koncerta kad je u finalu podignuo i publiku s ležaljki na noge, furioznim izvedbama pjesama "Mjesto za mene" i "Mala truba".

Uslijedio je smiraj s "Dobrim znakom", jednim od vrhunaca Urbanova nadahnuća sa zadnjeg albuma, a onda opet zalet, do neba, s "Ona zove se nebo"...  pa gudački intermezzo nakon kojeg se pojavio čarobni "Astronaut" kojem se zborno pridružila publika.

Završilo je "long size" izvedbom "Otrovne kiše" s jako dugim instrumentalnim vezom koji je ispratio publiku koja se polako počela razilaziti nakon tog, drugog, bisa.

image

Publika

Joško Ponoš/Cropix
image

Damir Urban

Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 01:38