ShowbizBrutalne uvrede

Kontroverze oko najbolje pjesme na Sanremu: pobjednika izvrijeđali zato što je sin izbjeglice, rasističkim komentarima pridružio se i jedan političar

Piše J. V.
Untitled

Ovogodišnji, 69. po redu talijanski glazbeni festival u Sanremu, donio je s proglašenjem pobjednika i neke kontroverzne trenutke. Kao najbolji natjecatelj odabran je pjevač rodom iz Milana, imena Mahmood s pjesmom "Soldi" ("Novac").

Riječ je o 27-godišnjaku pravog imena Alessandro Mahmoud, rođenom i odraslom u ovome gradu na sjeveru Italije, koji, unatoč tomu što mu je otac egipatski izbjeglica, voli reći da je "100 posto Talijan". A upravo je to izazvalo ljutnju desnije orijentiranih gledatelja.

"Ali baba, pomogli su ti da pobjediš!", udaraju na rasu oni kojima ne paše pobjeda mladića kojemu je stručni žiri dao veći broj glasova. Publika ga je "počastila" sa siromašnih 14%, dok su glasali u prilog Ultima te grupe Il Volo (drugo i treće mjesto).

 

Među onima koji su pokupili najviše ovacija u svečanoj sali dvorane Ariston, bila je i talijanska pjevačica Loredana Bertè s pjesmom "Cosa ti aspetti da me" ("Što očekuješ od mene"), ali završila je tek na četvrtome mjestu.

I dok YouTube-om i ostalim društvenim mrežama kruže brutalno uvredljivi komentari na račun pobjednika, koji svi otprilike idu u smjeru "što jedan izbjeglica ima raditi na pozornici Sanrema", svoje je viđenje iskazao i Matteo Salvini, talijanski političar i ministar unutarnjih poslova.

"Mahmood... mah, najljepša talijanska pjesma!?! Ja bih izabrao Ultimo...", napisao je Salvini, no njegova poruka sasvim je u skladu s uobičajenim ksenofobnim komentarima koje političar dijeli s javnošću.

 

#SANREMO#MATTEO SALVINI#MAHMOOD