StoryEditor
Showbiz‘dio mene je otišao‘

Kolege i prijatelji se opraštaju od legendarnog Mustafe Nadarevića: Žao mi je što ti nisam rekao - bio si moj idol!

Piše M.P.
22. studenog 2020. - 17:21
Cropix

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović kazao je za "Avaz" kako je smrću Mustafe Nadarevića dio njega otišao sa njim.

- Mustafa je umro danas u 12 sati, to mi je javio njegov sin Aša. Bio je bolestan dvije godine, ali prije šest mjeseci stanje mu se popravilo pa je izgledalo kao da je pobijedio bolest. U posljednje vrijeme, nažalost stanje mu se pogoršalo, preselio je na bolji svijet - kazao je Hadžihafizbegović.

Prisjetio se i uloga sa Nadarevićem.

- Sa Mustafom sam snimio svoj prvi film prije 40 godina "Otac na službenom putu". Snimali smo "Kod amiđe Idriza", "Lud zbunjen normalan'' i mnogo filmova u Sloveniji i Makedoniji... Treba naglasiti da je on svoje najbolje uloge ostvario u teatru, bio je veliki glumac, moj uzor i kao da je  dio mene otišao sa njim - kazao je za Avaz.

Naknadno se oglasio i na Facebooku.

Senad Bašić, koji je sa Mustafom Nadarevićem glumio u brojnim filmovima poput "Praznik u Sarajevu", "Savršen krug", "Kod amiđe Idriza", zatim u seriji "Lud, zbunjen, normalan", duboko je potresen viješću o smrti glumačkog velikana i njegovog prijatelja.

- Čak sam i kao student snimio svoj prvi film, a u njemu je glumio Mustafa Nadarević, bio je to „Posljednji skretničar“. Nas dvojica smo toliko toga zajedno radili, i toliko toga sam naučio od Mustafe. Rahmet mu duši, pamtit će ga generacije i generacije – rekao je Bašić.

Ističe da je odlazak Nadarevića ogroman gubitak za sve.

- Svoje najbolje uloge Mustafa je o stvario u BiH, počevši od "Mirisa dunja", Mirze Idrizovića pa nadalje. On kao da je bio pupčanom vrpcom vezan za Bosnu. Njemu je Bosna bila prava majka-emotivan je bio Bašić, prenosi Avaz.

I sarajevski glumac sa slovenskom adresom i frontmen grupe Bombaj štampa Branko Đurić Đuro oprostio se od kolege i velikog glumačkog uzora Mustafe Nadarevića koji je preminuo danas u Zagrebu.

Evo što je napisao na društvenim mrežama.

'Zbogom dragi druže. Hvala za sve životne, ljudske i glumačke lekcije koje si mi dao. Beskrajno sam tužan što si otišao i sretan sto sam te poznavao i imao čast družiti se i raditi s tobom. Čuli smo se prije par dana i žao mi je da ti to tada nisam rekao - Bio si moj idol, napisao je.

Ova dva glumca surađivala su na brojnim projektima, a neki od najpoznatijih su filmovi "Ničija zemlja", "Kuduz", "Miris dunja"...

- Zbogom dragi moj Muice, napisao je glumac Moamer Kasumović na svom Facebooku.

Od glumca se oprostio i bosanskohercegovački redatelj Dino Mustafić.

- Otišao je jedan od najvećih glumaca sa južnoslavenskog kulturnog prostora. Njegov filmski i kazališni opus je impresivan. Bio je posebno emotivno i umjetnički vezan za Bosnu u kojoj je volio snimati, režirati i učiti svoje mlađe kolege. Bio je beskrajno drag i dobar čovjek, rekao je Mustafić za Radiosarajevo.ba. 

Tuguju i drugi kolege.

- Mustafa je bio veliki glumac, za kojim su ostali brojni tragovi koji to pokazuju. Teško mi je i nemam vam što više reći, teško je kada ti odu najbliži, rekao je za Jutarnji Antun Vrdoljak.

- U Šangaju sam od početka rujna i ovom ste me viješću strašno ražalostili. Nisam Mujicu vidjela skoro godinu dana, s obzirom na to da sam često vani. Pretužno. Bez obzira što sam daleko, uvijek mi je bio svjetla točka koju bih sretala u gradu. Ostavio je veliku prazninu. Nisu to još godine u kojima je trebao otići, trebao je još poživjeti. Obožavala sam ga jer je bio iskren i s njim je čovjek uvijek znao na čemu je. Kao kolega i kao glumac bio je veliki profesionalac i nisi se smio s njim na sceni niti pojaviti ako se nisi dobro pripremio. Bio je na jedan način najveći kod nas. Takvih, nažalost, više nema ili ih je sve manje, poručila je kazališna glumica Suzana Nikolić.

- U šoku sam. Bio je predivan kolega i predivan čovjek, uvijek spreman za razgovor i pomoći mladim kolegama glumcima. Pamtim ga kao izuzetno duhovitog i vedrog. Ukratko, jedan od najboljih hrvatskih glumaca, kakav teško da će se ponoviti. Znala sam da je bio bolestan, ali nikad ne očekuješ da tako velik čovjek ode. Neka mu je laka zemlja, rekla je glumica Nina Erak.

Na smrt kolege osvrnula se i glumica Nataša Janjić.

- Mustafu Nadarevića pamtit ću najprije kao profesora na Akademiji. Ali i kao Leonea kojeg je igrao. Bio je nježan, volio je mlade ljude, imao iskustvene savjete. Gajili smo simpatije jedno prema drugome, bio je duhovit čovjek i takvog ću ga uvijek pamtiti. Mi glumci ne gledamo na godine, svi smo kao generacija, zajedno u igri stvaranja. Doista mi je jako žao. Ostala sam mu dužna rakiju, prije nekoliko sam ga godina bila srela dok sam sjedila s prijateljicom. Počastio nas je, bila je to lijepa gesta, pa sam mu rekla da iduću plaćam ja. Sad ću mu, čini se, ostati dužna rakiju, rekla je Janjić.

Jutarnjem se javio i Rade Šerbedžija.

- Teško mi je išta reći. Prije deset dana sam razgovarao s njim, često sam ga zvao, čuli smo se telefonom otkad je bolestan. Uvijek je bio veseo, smijao se, stalno je govorio: "Čuvaj se", kao da njemu nije ništa. Bio je vedar, divan čovjek. Bio je kum mog Danila. Bili smo cimeri kad smo bili mladi, zajedno smo stanovali na prvoj i drugoj godini Akademije. Dijelili smo sve i svašta. Ne znam što bih uopće rekao, neobjektivan sam. Jako sam ga volio, kao i svi. I on je volio ljude. Bio je stvarno čudo i od čovjeka i od glumca. Tako poseban glumac, rekao je Šerbedžija. 

Od Nadarevića se oprostila i njegova dugogodišnja prijateljica, glumica Mirjana Karanović, koja je rekla da će ga dugo pamtiti kao dobrog glumca i dobrog čovjeka, prenosi Jutarnji.

- Ja sam sa Mujicom radila “Oca na službenom putu”, i te suradnje se sjećam i dan danas, iako je to bilo davno, ali u međuvremenu smo se dosta viđali. Kad god je bilo nekih predstava, premijera… Ja sam dugo znala da je bolestan. On je kao glumac poseban, zaista poseban, i zaista veliki … I dugo ćemo ga pamtiti po svemu što je uradio. Bio je dobar čovjek, to je ono što je isto važno, pored toga što je bio dobar glumac, rekla je Karanović za Nova.rs.

- Mnogo glumaca je u posljednje vrijeme otišlo, tuga je to. Tužno je kada neki veliki ljudi odlaze… Laka im zemlja, zaključila je

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. studeni 2020 18:16