StoryEditor
ShowbizSTALNI MONITORING

'Kakvo posustajanje, o čemu pričate?!': lanjski pobjednik Alen Abramović burno reagirao na našu primjedbu o vraćanju kila; Nutricionistica 'Života na vagi' komentira što se u tom procesu događa

11. studenog 2019. - 21:07
alen

- Kakvo posustajanje, o čemu vi pričate? Ne znam čemu drama!  Mogli ste primjetiti da sam na vagi imao 107 kg, što je zapravo 12 kg više od moje finalne vage - kazao nam je Alen Abramović, prošlogodišnji pobjednik "Života na vagi".

- Izuzetno sam sretan sa svojom sadašnjom kilažom i što je najbitnije, živim svoju promjenu već godinu dana. Svatko tko me vidi uživo, zna kako zdravo i dobro izgledam.

Trebate razumjeti procese rapidnog mršavljenja i što se događa kada stanete sa tim procesom i počnete graditi mišiće koje niste taknuli do tada, jer ste radili isključivo na redukciji masnog tkiva. Neminovno je da se određen broj kila vrati – dodao je.

- Smatram da sam prilično hrabar što sam ponovo stao na vagu. Ali nemam što skrivati, dapače trudim se da ljudi shvate te procese - zaključio je.

A sad, krenimo s pričom otpočetka....

Kandidatima ovogodišnje sezone "Života na vagi" u goste je došao prošlogodišnji pobjednik istog showa, Alen Abramović.

- Pretpostavljam da se vesele mom dolasku jer sam im, bez lažne skromnosti, neka inspiracija. Ali da mi je netko rekao kako ću opet biti u "Životu na vagi", ne bih mu vjerovao -  komentirao je Alen.

Oni su izračunali 18

No nakon što se Alen pojavio u "Životu na vagi", dio muškog dijela naše redakcije zaključio je kako se Abramović zadnjih godinu dana "baš, ono, dosta udebljao".

Računica muških kolega išla je nekako ovako…

- Mislim da se udebljao skoro 20 kila! U emisiji nisu ništa spominjali, ali se baš vidjelo. Lani je u show ušao sa 181,3 kilograma, a izašao 86,4 kilograma lakši, šta je bio 'brutalan' rezultat! Do tada nenadmašan... - razglabaju.

- E sad, finale je bilo lani za Božić, a ova emisija koja se sad prikazuje je snimana na ljeto, po čemu ispada da je u pola godine dobio skoro 20 kila...

Znači, kad je pobijedio imao je oko 95 kila, a kad je u emisiji neki dan stao na vagu izmjereno je 113.5, što je 18 kila više – rezimirali su pomni pratitelji showa iz redakcije "Slobodne Dalmacije".

Slijedom tih informacija odlučili smo priču malo i istražiti… Što se s Alenom događalo nakon izlaska iz showa?, pitali smo stručnjakinju.

- Prije svega, debljina je bolest i kao takvu ju treba pratiti! - rezonantna je na samom početku bila mag. nutricionizma Mirela Marić, koja je pratila prošlogodišnje kandidate "Života na vagi", ujedno i Alena.

Svi su pobjednici

- U emisiji 'Život na vagi', kandidatima je pružena mogućnost multidisciplinarnog pristupa debljini i svatko je za mene od njih pobjednik, jer su izgubili više od 20-30 kg u  kratkom vremenu, ali u strogom liječničkom nadzoru.

Na taj način su si produžili život za 5-10 godina, a da toga nisu ni svjesni... Jer komplikacije debljine su povezane sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, malignim bolestima  i mnogim drugim bolestima današnjeg doba – dodala je.

Gdje je onda došlo do problema, zašto je Alen vratio dio kilograma, pitali smo je.

- Problem je jer nema stalnog monitoringa, odnosno praćenja od strane nutricionista i ukoliko su se udebljali zbog hrane, sve se dogodilo sa razlogom. Jako je važno znati da je lako smršavjeti, ali je puno teže izgubljene kilograme održati.

Kada govorimo o višku ukupnih kilograma govorimo i o višku masne mase u tijelu i o višku tekućine u tijelu. Sve to možemo u današnje vrijeme izmjeriti i pratiti – pojasnila je.

- Kada osoba ima, primjerice, 40 kg viška, u ukupnoj težini nije samo višak masti, nego i količine vode u tijelu. Tada znamo što radimo - mast smanjujemo redukcijskim jelovnicima koji su prilagođeni osobi, a vodu reduciramo testovima intolerancije na hranu - kaže Marić i dodaje kako je optimalan gubitak kod tako velikih kilograma od 3-5 kg u mjesecu.

Puno faktora

- Kad se osoba koja je smršavjela počne ponovno debljati, kažemo da je došlo do jo-jo efekta. No puno je faktora uključeno u dobivanje kilograma, nije samo nužno konzumirati "junk food", slatka pića i ostale 'zabranjene' namirnice - ističe Marić.

- Dakle, kada osoba želi smršavjeti, prvo je potrebno donijeti odluku u glavi, a nakon toga je sve moguće. Nitko se nije udebljao preko noći, pa ne može ni smršavjeti preko noći, jer čarobni štapić ne postoji – pojašnjava.

Nakon uzimanja detaljne anamneze, nutricionist donosi odluku koju vrstu prehrane uvesti, koji kalorijski unos, kao i o pravilnom hidriranju i rasporedu obroka, te ostalim bitnim nutricionističkim parametrima.

Kile ne padaju zbog hrane

Stručno gledano, hrana je važnija u procesu mršavljenja - čini oko 60-70 posto gubitka, a vježbanje 30-40 posto, objašnjava Marić. Nitko ne bi smršavio da nije promijenio prehrambene navike.

Svakako je bitno imati mjesečnu kontrolu da vidimo u koje smjeru idemo i što moramo mijenjati... Važno je pratiti krvnu sliku, vitaminsko- mineralni status, i još puno parametara... - napominje nutricionistica.

- A što se tiče Alena, ja mu čestitam! On je nova osoba koja svakodnevno radi na sebi i promjeni svojih prehrambenih i životnih navika....

Navija za ženu

Abramović ne skriva zadovoljstvo što je bio inspiracija drugima da se prijave u show.

- Do sada se pokazalo da su Lidija i Robert najfokusiraniji i favoriti za pobjedu. Ja ne skrivam da bih volio da cura napokon pobjedi! - otkrio nam je lanjski slavodobitnik.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 11:08