StoryEditor
ShowbizOPRAH WINFREY

Kako je od siromašne curice, koju su od devete godine seksualno zlostavljali rođak, ujak i obiteljski prijatelj, postala najbogatija Afroamerikanka...

Piše Marija Čović
3. veljače 2021. - 16:52
Mnogi su Oprah htjeli vidjeti i kao predsjednicu SAD-a  Ron Elkman/Ddp Usa/Profimedia

Na inauguraciji novog američkog predsjednika Joea Bidena jedna od najvećih zvijezda bila je 22-godišnja Amanda Gorman, najmlađa pjesnikinja u povijesti inauguracija. Pozornost nije izazvala samo svojom poemom "The Hill We Climb", nego i odjevnom kombinacijom, kao i nakitom koji joj je darovala jedna od njezinih obožavateljica – legendarna Oprah Winfrey, koja prije nekoliko dana proslavila 66. rođendan.

image
Joshua Komer/Newscom/Profimedia

Oprah je Amandi darovala zlatne naušnice Nikosa Koulisa i simbolični prsten vrijedan 1290 dolara, koji čini i ptica u krletki, što je bila posveta djelu Maye Angelou "I Know Why the Caged Bird Sings". Slavna voditeljica poklonica je rada mlade pjesnikinje i kontaktirala ju je želeći joj darovati kaput za svečanost inauguracije. Amanda je izjavila za Vogue da je bila šokirana kad je čula Oprah i od tada su bile u stalnom kontaktu preko poruka.

– Svaki put kad bih dobila poruku od Oprah, pala bih na pod – kazala je Amanda.

image
Anthony Harvey/AFP

U vrijeme kad ju je Oprah kontaktirala, Amanda je već bila nabavila žuti kaput u kojemu je nastupila na inauguraciji. Oprah je 1993. Mayi Angelou, za nastup na inauguraciji Billa Clintona, darovala Chanelov kaput i par rukavica i nastavila je tradiciju davanja darova pjesnicima koji nastupaju na inauguracijama.

image
Oprah s nagradom 'Cecil B. DeMille' za životno djelo
Frederic J. Brown/AFP

A prošlotjedna je možda mogla biti njezina vlastita inauguracija da se odlučila na predsjedničku kandidaturu, kad su je nakon moćnoga govora o seksualnom zlostavljanju, rasnoj nepravdi i slobodi medija, na dodjeli Zlatnih globusa prije tri godine, svi na to nagovarali. U to je vrijeme i slavni filmaš Steven Spielberg, redatelj filma "Boja purpura" u kojemu je Oprah glumila 1985. godine i bila nominirana za Oscara, rekao kako smatra da bi Oprah bila briljantna predsjednica.

image
U filmu 'Boja purpura'
Amblin Entertainment/Guber Pet/AFP
image
U filmu 'Batler'
Follow Through Productions/Sal/AFP

Spielberg je za prvu tamnoputu ženu koja je na Zlatnim globusima dobila nagradu "Cecil B. DeMille" za životno djelo kazao kako je već više od 35 godina u medijskom poslu, posvećena nizu društvenih problema, gradeći mostove između različitih ideologija i različitih gledišta; istaknuo je njezina financijska postignuća i borbu za prava žena, nazvavši je "ambasadoricom suosjećanja".

image
Robyn Beck/AFP

Bogatstvo od 2,6 milijardi dolara

No, Oprah se nije upustila u utrku za Bijelu kuću, podupirala je Joea Bidena i Kamalu Harris i bila u suzama dok je prva žena na toj poziciji polagala prisegu za potpredsjednicu, kazavši kako je to bio "izvanredan trenutak za žene u SAD-u i širom svijeta".
Usprkos svemu što je postigla u životu, Oprah možda nema predsjedničkih ambicija, ali ne treba sumnjati u to da će biti moćna podrška Kamali Harris, za koju mnogi predviđaju da će biti prva američka tamnoputa predsjednica. Uostalom, puno je onih koji su uvjereni da Barack Obama ne bi pobijedio u predsjedničkoj utrci 2008. godine bez potpore Oprah Winfrey. Obama ju je 2013. odlikovao predsjedničkom Medaljom slobode, najvišim američkim civilnim priznanjem, a ima i počasne doktorate sveučilišta Duke i Harvard.

image
Predsjednik Barack Obama odlikovao ju je predsjedničkom Medaljom slobode, najvećim američkim civilnim priznanjem
Mandel Ngan/AFP

Kako je siromašna djevojčica iz Mississippija, koju su od devete godine seksualno zlostavljali rođak, ujak i obiteljski prijatelj, koja je s 14 godina zatrudnjela i prerano rodila sina koji je umro nedugo nakon rođenja, postala najbogatija Afroamerikanka, prva sjevernoamerička tamnoputa multimilijarderka, "kraljica svih medija", priznata glumica i jedna od najmoćnijih žena svijeta?

image
Suzanne Cordeiro/AFP

Zahvaljujući desetljećima napornog rada i stvaranju carstva oko televizijskog programa Oprah Show. Magazin Forbes prati rast njezina bogatstva od 1995. godine, kad je ušla na listu 400 najbogatijih Amerikanaca, s bogatstvom procijenjenim na 340 milijuna dolara. Prema posljednjim procjenama, njezino bogatstvo iznosi 2,6 milijardi dolara, ali ona je i najvelikodušnija tamnoputa američka humanitarka. Uz kontinuirane donacije u različite svrhe i pokretanje humanitarnih akcija, Oprah je donirala i deset milijuna dolara za borbu protiv najnovije svjetske pošasti, pandemije koronavirusa.

image
Na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle - u svibnju 2018. u Windsoru
Ian West/AFP

Oprah trenutačno živi na svom imanju "Obećana zemlja", s pogledom na ocean i planine, koje se prostire na 17 hektara u Montecitu u Kaliforniji, gdje su joj, među ostalima, od prošle godine susjedi princ Harry i Meghan Markle, na čijem je vjenčanju bila u Windsoru u svibnju 2018. godine. Vlasnica je niza nekretnina, kuće u Lavalletteu u New Jerseyju, stana u Chicagu, imanja na otoku Fisheru na Floridi, skijaške kuće u Tellurideu u Koloradu, imanja na havajskom otoku Maui, na Antigui, na otoku Orcasu u američkoj saveznoj državi Washington...

image
Sa Stedmanom Grahamom je u vezi od 1986. godine
Mark Ralston/AFP

Od 1986. Oprah je u vezi s tri godine starijim Stedmanom Grahamom, piscem, biznismenom i govornikom. Bili su se zaručili i trebali vjenčati 1992. godine, ali brak nikad nije sklopljen, no njihova veza i dalje traje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 22:51