StoryEditor
ShowbizSPORNE NAGRADE

Kako je moguće da su Nina i Grašo u Beogradu trijumfirali s pjesmama koje u Zagrebu nisu mogle ni blizu doći Franki Batelić?! Tonči Huljić ima odgovor

29. siječnja 2020. - 19:54
Nina Badrić na domaćem terenu nije mogla ništa Franki Batelić  Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Nini Badrić i Petru Graši pošlo je za rukom u Beogradu ono što nije u Zagrebu – zahvaljujući online glasovima publike osvojili su MAC nagrade za najbolju pop pjesmu ženskog (“Rekao si”) i muškog izvođača (“Voli me”) na drugoj glazbenoj manifestaciji Music Awards Ceremony (MAC 2020) u tamošnjoj Štark Areni nakon što su samo tjedan dana ranije, uz nekolicinu ostalih hrvatskih izvođača, s istim pjesmama poraženi na "Cesarici", hrvatskoj nagradi za Hit godine, od Franke Batelić (“Sve dok sanjaš”).

Nina i Grašo su tada, također zahvaljujući online glasanju, izgubili bitku na domaćem, znatno manjem terenu od onoga kojega "pokriva" beogradsko MAC priznanje, zamišljeno kao "formalna svečanost na kojoj se odaje počast izvrsnosti profesionalca u glazbenoj industriji regije, a cjelovečernji glazbeno - zabavni događaj okuplja najpopularnije regionalne zvijezde". A nije naodmet pripomenuti – dijelom i u jačoj konkurenciji. Graši su, podsjetimo, na MAC-u sa svojim pjesmama konkurirali Amel Ćurić, Dženan Lončarević, Ivan Zak, Saša Kovačević i Željko Joksimović, dok se Ninina "Rekao si" nadmetala sa skladbama Jelene Rozge, Antonije Gigovske, Emine Jahović i Lene Kovačević.

MAC manifestacija u organizaciji i produkciji beogradskog Skymusica zamišljena je kao dodjela priznanja za najveća glazbena postignuća u proteklih godinu dana i to u okviru svih glazbenih pravaca – od pop glazbe, rocka, preko narodne, do hip-hopa i trapa. Pa čak obuhvaća i world-music kategoriju ili primjerice onu za najbolju obradu i – YouTube zvijezdu! Emitirala se u državama na teritoriju ex Yu, u programima TV kuća s nacionalnom frekvencijom, a realizirana je kao sadržaj s atraktivnim glazbeno-scenskim točkama u vrhunskoj TV produkciji, ali i dijelom nemuštoj režiji.

image
Zoran Škugor u svemu vidi obnovu Jugoslavije
Darko Tomaš/HANZA MEDIA

- Čudno je da ni Grašo ni Nina u Hrvatskoj nisu dobili "Cesaricu", a u Beogradu su dobili priznanja za pjesme koje su konkurirale i na "Cesarici". Ali to me, na koncu, i ne iznenađuje... - ustvrdio je estradni menadžer Zoran Škugor okarakteriziravši apsurdnom činjenicu da pjesme izvođača regionalnog dosega publika, službeno, nije prepoznala na domaćem tlu, a jest van njegovih granica.

U Beogradu ne žele politiziranje

Kako bi maksimalno izbjegli politiziranje, organizatori MAC-a pobrinuli su se da na svojoj manifestaciji promiču sustav vrijednosti koji slavi različitost, a nakon prvog izdanju manifestacije odrekli su se, kako su lani izjavili, prihoda od SMS glasanja i ulaznica preusmjerivši ga na UNICEF-ove podružnice u zemljama bivše Jugoslavije. Ovaj put određenu finacijsku svotu ponovno će, najavili su, preusmjeriti na adresu UNICEF-a, za programe rodne ravnopravnosti.

- Nina, koliko znam, dobro odrađuje portale i fejsove. Ima angažiranu ženu koja joj to sve vodi, a i velik broj drugih izvođača imaju osobe zadužene za takve poslove. Međutim, Nina je malo s time zastala u Hrvatskoj i normalno da je Batelićka uletila u teren. Duboko vjerujem da joj je to netko dobro odradio na društvenim mrežama, pa me uopće ne čudi što je Franka dobila nagradu. Ističem, to za mene nije iznenađenje. Ali... . kaže Škugor pa nastavlja:

- Što je nelogično kod tih nagrada u Hrvatskoj?! Nema, naime, logike da vam putem fejsa može glasati publika iz Srbije, BiH, Slovenije..., pa da publika izvan Hrvatske ovdje bira pobjednika. U Beogradu je to logičnije jer su se nagrade dijelile izvođačima s područja bivše Jugoslavije, glasačko tijelo živi na većem teritoriju i više je zainteresirano. A i na MAC-u je to dobro, fino rapoređeno po kategorijama. U Beogradu su napravili jugoslavensku priču i to je dobro, jer šire svoju TV emisiju na veliko tržište. Ovo na MAC-u je, de facto, ponovno okupljanje Juge. Rat je prošao, idemo Jovo nanovo. Tržište se širi... Međutim, nagrade neće puno odlučivati o tome koliko netko radi na terenu. Uvijek je presudno imate ili nemate pjesmu. U finalu svega pobjeđuje pjesma. Ovo jest Jugo priča, ali sad je pitanje što je tu biznis - rezonira Škugor.

image
Tonči Huljić se smije hrvatskim top listama
Marko Todorov/HANZA MEDIA

Splitski skladatelj Tonči Huljić, koji je i osobno, uz pratnju orkestra, nastupio na MAC-u izvodeći vlastitu pjesmu "Dvaput san umra" napisanu za Olivera Dragojevića, te u Beogradu najavio veliki autorski koncert sa Zagrebačkom filharmonijom, uspoređivanjem nagrada u Hrvatskoj i Srbiji ne želi se baviti. Hrvatski glazbeni sustav, kaže, uopće ga ne zanima... I nije, domeće, vrijedan njegove pažnje.

- To je sve toliko jadno, loše i osrednje i nema veze s činjeničnim stanjem, a to je da, pored svega onoga što je po top listama u našoj prenagrađivanoj sredini, nitko od tih izvođača ne može prodati karte za koncert. Posljedica toga je da ne morate ići u Beograd na narodnjake. Dođite u Zagreb. I to je finalna izvedenica tzv. afirmacije i zaštite hrvatske glazbe - ironičan je Huljić.

- Ali, to je uvijek tako bilo, osrednjost privlači osrednjost, a izvrsnost traži svoj put. I to je cijela priča - kratko će Huljić navodeći kako je zbog svega što se u posljednje vrijeme događa hrvatsku glazbu nemoguće izvesti preko granice "jer scena u nas ne postoji, postoji samo kao lokalna domaća glazba".

Puno je razloga za to, ali se, veli Huljić, ne želi opterećivati sustavom koji generira takve stvari jer "situacija bi, da nije žalosna, bila smiješna".

Tko stoji iza nagrada MAC?

Beogradska tvrtka Skymusic potpisuje organizaciju najvećih manifestacija, festivala i koncerata u Srbiji i susjedstvu. Njezino ime stoji iza festivalske platforme Cloud, koja je na beogradskom Ušću objedinila Beer Fest, Music Week i Noć muzike, ali i nastupa svjetskih izvođača kao što su Rihanna, Lenny Kravitz, Robbie Williams, Enrique Iglesias, Sting, Jennifer Lopez, Pussycat Dolls, Gipsy Kings, Santana, Andrea Bocelli, Toto, 50 Cent, David Guetta, Ian Gillan, Simply Red, Apocalyptica, 2 Cellos... Skymusic uključen je i u tehničku produkciju festivala Exit, show programe "X Factor", "Ja imam talenat"...

I Slovenci su odjednom postali zainteresirani

ledatelji u Srbiji trosatnu su dodjelu mogli pratiti na TV Pinku, u Hrvatskoj je emitirao RTL, u Crnoj Gori RTCG, u Sjevernoj Makedoniji Kanal 5, u Bosni i Hercegovini RTRS i FTV, a MAC se mogao gledati čak i u Sloveniji na TV3 kanalu. Slovenci su, podsjetimo, do sada redovito izbjegavali bilo kakve televizijske "region priče" još od davnog glazbenog talent showa "Operacija Trijumf", pa do, primjerice, nekadašnjeg "X Factora", a nisu ni lani bili prisutni na MAC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 00:57