StoryEditor
Showbiz‘TRI, DVA, JEDAN - KUHAJ!‘

Jozefina je pobijedila Dalmatinca Joška, ali su žestoko zatulumarili nakon finala. Otkriva gdje objavljuje recepte i zašto joj je nakon povratka iz Njemačke sjajno, a zašto teško

11. travnja 2021. - 21:54
'Avantura zvana internet, slikanje kolača, hrane, postao je hobi, oduzima vremena, ali pruža zadovoljstvo! Pripremam i YouTube kanal...'Damir Krajač/Cropix

Nijanse su presudile da Jozefina Birindžić iz Slavonskog Broda odnese pobjedu u osmoj sezoni showa "Tri, dva, jedan –​ kuhaj!" i stekne titulu najboljeg kuhara amatera! I ne samo titulu, već i 50 tisuća kuna, te 30 tisuća kuna u bonovima.

Simpatična Slavonka i Josip Šarić zvan Joško odmjerili su snage u finalnom kulinarskom dvoboju showa – tijekom 120 minuta pripremali su jela prema receptima koje su za njih priredili članovi žirija.

Prvi slijed bila je pita zeljanica po receptu Željke Klemenčić, potom punjene lignje Ivana Pažanina i nadjevena patka s heljdom po receptu Tomislava Špičeka. Kad se sve zbrojilo i oduzelo, Jozefina je bila bolja... Evo njezinih prvih reakcija:

– Prvi dojmovi su ustvari kao neki balon. Nemate osjećaj da se to događa, nevjerica i opuštanje što je gotovo. Kulminacija umora, stresa, nevjerice i radosti odjednom.

image
U finalu joj je suparnik bio Joško
Damir Krajač/Cropix


Produkcija je priredila domjenak, svi smo se družili, a onda još i sudionici koji su mogli ostati, priredili su nezaboravan tulum. Šajeta, Edi i bend su svirali i napravili vrhunski štimung, a cure iz Zagreba su odradile nabavu ića i pića, tako da mi preostaje samo zahvaliti na svemu. O ovoj noći bolje da vam ne pričam!

Tijekom cijele emisije pokazali ste zavidne kulinarske vještine, a vašeg šarana, primjerice, koji je zaslužio tri desetke, Špiček je toliko nahvalio kazavši da bi i kosti mogao pojesti. Koje jelo u showu smatrate svojim najvećim uspjehom?

– Hahahaaa… Da, pa taj šaran je bio doista i za mene nešto što nisam nikad tako pravila, i moje najbolje jelo.

Koliko su se stavovi žirija podudarali s vašim stavovima? Zamjerate li im što i je li vas netko od njih, barem malo, izbacio iz takta tijekom emisije?

– Ne vidim razlog da sada nešto zamjeram. Bilo je možda nekada nekih nijansi ili oprečnih mišljenja, ali to je normalno, svi mi sve vidimo drugačije.

Oni su profesionalci, ali opet imaju i svoja područja i ono što više vole. Dobro je samo da su svi zastupljeni, pa na koncu zbroj svega je tu negdje oko realne ocjene.

image
Maja Bota


Koja jela najviše volite, a koja su vam najveći izazov?

– Iako sam s ribom imala dosta uspjeha, riba i mekušci su mi još veći izazov od nekih mesa. Također neke daleke kuhinje koje su mi manje poznate. Volim sve.

Često kad me pitaju koje mi je jelo najdraže kažem ono koje još nisam radila! Volim novo i eksperimentirati.

Njemačka ili Slavonija

Koga ste u showu doživljavali najvećom konkurencijom?

–​ Joška, Ljubu i Mirelu. Josip također. Svi odlično kuhaju, malo sreće, snalaženja, ma to su bile nijanse.

Živjeli ste u Njemačkoj, a onda se prije koju godinu vratili u Slavoniju. Kako to? Kako komparirate tamošnji život s ovim slavonskim? Koje su prednosti, a koje mane života u Hrvatskoj?

– U Njemačkoj smo osim jezika, posla, načina života... upoznali i divne ljude, običaje i kuhinju. Vratili smo se kada je kći trebala krenuti u školu, a naš boravak se produžavao svaki mjesec. Neizvjesnost i mogućnost da dijete krene u školu pa da mora sve promijeniti u kratkom roku bila je glavni razlog.

Prednosti su bile – sad se to polako gubi – sloboda koju su djeca imala kod odrastanja, prijatelji, stari, pravi, kao i obitelj. Nedostaci su što još uvijek čekamo bolja vremena u Slavoniji, u Brodu posebno, prekrasnom gradu, ali tako mrtvom i usporenom.

image
'Pobjeda? Umor, stres, nevjerica i radost odjednom!'
 
Damir Krajac/Cropix


Ništa baš ne funkcionira kako bi u istom takvom gradu funkcioniralo na zapadu. To žalosti i rastužuje i zato mladi odlaze. Mi imamo odlično društvo, volimo izlaziti, družiti se i putovati. Nismo nikada požalili što smo se vratili.

Na stranici Moj gastro objavljujete svoje recepte. Kanite li ovu pobjedu iskoristiti kao odskočnu dasku za neke nove stvari u kulinarstvu, poput, recimo, rada u restoranu, pisanja knjige, održavanja radionica...?

– Nakon povratka iz Njemačke svi su me pitali recepte, pa sam prevodila i onda mi je moja prijateljica predložila da napravim internetsku kuharicu www.mojgastro.hr, da recepte tamo pišem i da ih svi imaju.

Tako je i krenulo, avantura zvana internet, slikanje kolača, pa hrane, i postao je to hobi koji je oduzimao sve više vremena. Ali pruža zadovoljstvo! Onda je krenuo Instagram i budućnost je tu. Pripremam i YouTube kanal tako da je kuhanje doista svaki dan jedna avantura.

Prije više godina pokrenula sam osnivanje udruge, baš zbog interesa prijatelja za nečim drugačijim da organiziram radionice. Nije zaživjelo, jer je to tako kod nas u Brodu. Pokušala sam prezentirati jedan kolačić, keks, kao brodski, jer se nalazio u zapisima o Brodu, ali ni to baš nije prepoznato.

Imala sam uspješnu dječju radionicu na jednom sajmu, bilo je veselo i naporno, ali nisam uspjela vratiti ni uloženo. Iduće godine nisam mogla sudjelovati, a kasnije nitko nije ni pitao. Teško je to bilo pa je udruga na koncu utihnula i sad miruje već par godina.

image
Jozefina i Ksenija
 
Maja Bota


Rado bih, tj. rado ću opet nešto raditi u tom pravcu, sad treba vidjeti koja vrata će se otvoriti. Internet je budućnost i mladi će tako najprije učiti kuhati. Volim putovati pa bih rado sve to spojila, ako se ukaže prilika.

Moramo pričekati i vidjeti što će biti s turizmom i kretanjem općenito. Nadam se što prije povratku u normalan život i otvaranju više mogućnosti. Zasad Instagram i YouTube imaju najveće šanse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 08:14