StoryEditor
ShowbizSRETAN PUT

Ispratili smo Albinu u Rotterdam gdje je za deset dana čeka nastup života: ‘Prije putovanja morala sam ići u izolaciju koju sam provela u Splitu!‘

8. svibnja 2021. - 10:15

Posljednja tri mjeseca mlada Splićanka Albina Grčić proživljava pravu bajku. Sve ono o čemu je nekad maštala kao djevojčica ostvarilo joj se u veljači nakon spektakularne pobjede na Dori, hrvatskom natjecanju za Pjesmu Eurovizije, kada su i publika i žiri odlučili da će nas upravo ona predstavljati u Rotterdamu na najavećoj europskoj glazbenoj manifestaciji. Oči milijunskog auditorija 18. svibnja bit će uprte u Albinu koja će se pjesmom "Tick-Tock" Branimira Mihaljevića gledateljima ispred malih ekrana predstaviti u prvoj polufinalnoj večeri i pokušati izboriti prolazak u veliku subotnju završnicu, 22. svibnja. Prema trenutnom stanju na kladionicima plavokosoj Splićanki koju smo prvi put upoznali u posljednjoj sezoni "The Voicea" to bi se trebalo ostvarariti. Dane pred odlazak u Nizozemsku kratila je u Splitu i to u izolaciji kako bi bila sigurna da joj se pred nastup života ne bi dogodile neke nepredviđene okolnosti poput koronavirusa.

Svega nas deset dana dijeli od trenutka kad ćete stati na eurovizijsku pozornicu. Jeste li uzbuđeni, ima li treme?

Jako sam uzbuđena, ali pozitivno. Spremna sam sa cijelim timom. U ovom tjednu izolacije pred putovanje uzbuđenje još više raste, pogotovo nakon dva mjeseca intenzivnih proba.

Kada krećete s prvim probama u Nizozemskoj?

Već u nedjelju, dan nakon dolaska, imamo prvu probu i intenzivan raspored promocije u organizaciji Eurosong tima. 

Možete li nam otkriti neki mali detalj nastupa?

Već smo rekli kako će se nastup razlikovati od onog na Dori, ali ne drastično. Uzeli smo najbolje od već potvrđeno dobrog i nadodali elemente, kako bi rekli - boostali. Naravno, pozornica u Rotterdamu i sami uvjeti produkcije dozvoljavaju nadogradnju, a kostim za mene i plesače radi Zigman. Ono što bih istaknula jest da su svi elementi nastupa: koreografija, osvjetljenje, kostimografija, šminka i frizura - usklađeni. O svemu se vodi računa, tim je odličan i ono što je bitno i meni i njima - važno je da se u svemu dobro osjećam, da imam sve predispozicije dati sve od sebe.

image
Albina će nastupati u prvom polufinalu i pjevat će deseta.
Ante Odak

Biste li se kladili na svoj prolazak u finale?

Ne kladim se, nisam taj tip, ali bilo bi zanimljivo, razmislit ću (smijeh). Što da vam kažem... Vjerujem da imamo sve uvjete za prolazak, ako mi vjerujete kladite se u prolaz.

Koje mjesto priželjkujete ako prođete u finale?

Mogu se samo nadati što višem plasmanu. Svi znamo da se u finalu svašta može dogoditi, čak i najmanji detalj može preokrenuti rezultat. Izuzetno je bitan sam nastup, u koji vjerujem, ali previše je faktora za donijeti zaključak. Prolazak u finale je sam po sebi veliki uspjeh.

Mnogo ste uložili u vaš trominutni nastup: od plesača, kostima do vizualnih efekata... Je li vam bilo teško financijski sve to pokriti?

Troškovi su veliki, naravno, to je ozbiljna produkcija i uz HRT puno je napravila i moja diskografska kuća, Universal Music, gdje su me prepoznali i bili spremni investicijski pratiti u samoj fazi nakon The Voicea kao potencijal. Kako i sami kažu - nisu pogriješili u procjeni.

Kako planirate kratiti vrijeme u hotelskoj sobi s obzirom da nakon probi u dvorani nećete moći ići u razgledavanje?

Iako je ovaj Eurosong drukčiji u odnosu na sve prijašnje, prije pandemije, i neće biti prilike za događanja poput partyja i intenzivna druženja delegacija, raspored proba i medijskih obveza je gust. Sigurna sam da vrijeme neću morati kratiti nego ću ga koristiti za dobar odmor. Uostalom, veliki smo tim, prava ekipa, nemoguće je da mi bude dosadno i sekundu.

Koliko vam se život promijenio od veljače kada ste pobijedili na Dori?

Skroz! Nisam stala od prije same Dore, intenzitet medijske pozornosti je kontinuiran, puno snimanja, jak tempo proba, priprema... Puno manje sam sa svojim bližnjima, ali hvatam trenutke.

Što vam je tijekom priprema ovih posljednjih mjeseci bilo najteže?

Bilo je intenzivno, ali ne mogu reći da je nešto bilo najteže. Sve što sam radila imalo je smisla raditi, odmah sam se realno postavila, filtrirala ciljeve i - radila, što drugo?

Dali ste puno intervjua i stranim medijima.

Pred prve intervjue za strane medije sam, u stvari, imala tremu. Naime, kako studiram engleski jezik uvrtila sam si da se od mene očekuje i sjajan izgovor, vokabular... Naravno, sva trema je nestala već pri prvom intervjuu, ali nije da se nisam pripremila.

Strahujete li da se vama ili nekome od ekipe ne dogodi onaj najcrnji scenarij da dobijete koronavirus dok ste u Nizozemskoj pa umjesto nastupa uživo vidimo unaprijed snimljeni video?

Sve što smo mogli poduzeli smo. Čuvamo se, redovito provjeravamo, pred put smo bili i u izolaciji, pomno pratimo situaciju i, kao i svi, nadamo se najboljem.  

image
- Nakon Eurosonga nadam se odmoru i snimanju novih pjesama, kaže Albina.
Ante Odak

Kako su izgledali vaš dani u Splitu prije odlaska u Rotterdam?

U izolaciji, ali i u obvezama koje su stajale sa strane u prethodnim tjednima. Sad je najbitnija i moja forma, važno je da budem zdrava i odmorna, i drago mi je što sam pred putovanje bila u Splitu, u svom toplom obiteljskom okruženju.

Što ćete prvo napraviti kad se vratite u Hrvatsku?

Ne znam, dosta sam spontana, volim spontane trenutke i rado im se prepuštam.

Kakvi su vam planovi nakon Eurosonga?

Nadam se malom odmoru, mislim da je i nužno odmoriti nakon ovakvog tempa, ali mogu reći da se jako veselim i radu na novim pjesmama i svemu što ih prati. Idemo dalje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 08:00