StoryEditor
ShowbizPLEMIĆKO PORIJEKLO

Hrvatici se smiješi Grammy: inspiraciju za album našla u baki Anđelki, a prihodi od prodaje idu za pomoć žrtvama nasilja

Piše Eda Vujević
26. studenog 2020. - 17:50
PRIVATNI ALBUM

Kad 31. siječnja u Staples Center u Los Angelesu budu proglašeni ovogodišnji dobitnici 63. glazbene nagrade Grammy, među njima će možda biti i jedna Hrvatica! Naime, među nominiranim glazbenicima je i Thana Alexa, 33-godišnja jazz pjevačica i skladateljica, rođena Njujorčanka, kći odvjetnika Radovana Pavelića i markize Mercy Bona Pavelić, kazališne glumice i investicijske bankarice, jedne od rijetkih koje su se uspjele probiti u vrh američkog novčarstva.

Thana Alexa je nominirana za Grammy u kategoriji vokalnog jazz albuma koji je, pod nazivom "Ona", snimila u suradnji sa ženskom vokalnom skupinom "Rosa", a po jedan dolar od svakog prodanog primjerka ovog albuma Thana Alexa će donirati hrvatskoj zakladi Solidarna u Fond Spasime za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Živjela je nekoliko godina u Zagrebu i dobro govori hrvatski, glazbeno se školovala kao violinistica i vokalistica, diplomu iz jazz-glazbe stekla je na New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku, a završila je i studij psihologije na newyorškom New School University.

Kao njezin pjevački debi spominje se dubrovački nastup u lokalu pokojnog Marka Breškovića, jednog od osnivača Dubrovačkih trubadura. Thana Alexa udana je za bubnjara Antonija Sancheza, četverostrukog dobitnika nagrade Grammy, koji je čak bio i nominiran za Oscar za glazbu u filmu "Birdman", koji je režirao Alejandro González Iñárritu.

-"Ona" je glazbeni izraz onoga što za mene znači biti žena, kaže Thana Alexa. - To je moje otkrivanje divljeg ženskog duha u sebi i iskustva s kojim sam se susretala oslobađajući ga. Ova glazba govori o onome što sam naučila o životima žena - počevši od moga vlastitog, govori o našim iskustvima, našim emocijama, našoj seksualnosti, našim vrijednostima, našoj želji za slobodom i našoj sposobnosti da prevladamo nepravdu boreći se za ono u što vjerujemo - kaže glazbenica.

Naslovna skladba albuma "Ona", koju izvodi vokalna skupina "Rosa" iz New Yorka u kojoj pjeva i hrvatska vokalistica Astrid Kuljanić, a grupu vodi vokalistica Aleksandra Denda, otpjevana je a capella i na engleskom, ali i na hrvatskom jeziku, a hrvatski stihovi su svojevrsna kompilacija izreka i mudrosti koje je Thani Alexi prenosila njezina baka Anđelka.

Stihovi na engleskom pak oživotvorenje su razgovora glazbenice i njezine majke Mercy. Naime, Thana Alexa s bakom razgovara na hrvatskom, a s majkom na engleskom jeziku, budući da je i njezina majka rođena u SAD-u.

image
PRIVATNI ALBUM

- Život žene složena je sinergija emocija - težnji, radosti, razočaranja, izazova i trijumfa, dodaje Thana Alexa. - Biti žena jednako je radosno koliko je i teško... Poteškoće s kojima sam se susrela u svom životu uvelike se razlikuju od onih s kojima su se suočavale moja majka i baka prije mene, ali suočavajući se s barijerama koje su nam povijesno blokirale putove, žene su razvile kreativne i jedinstvene načine za preživljavanje i razvoj.

Naša evolucija dokaz je da nas se ne može zaustaviti. Mi smo poput vode, mi uvijek pronađemo put. Žene su tajanstvene, neke su divlje, često nepredvidljive, a prije svega sposobne. Te uznemirujuće osobine razlozi su zbog kojih nas je društvo pokušalo „ukrotiti“. Kad sam bila djevojčica, mama je čitala bratu i meni priče o arhetipu divlje žene iz knjige "Žene koje trče s vukovima".

Još kao mladu djevojku toliko su me nadahnjivale priče tih slobodnih i divljih žena. Ta sloboda je ono što moj album "Ona" predstavlja, to je taj moćan, elegantan i drzak ženski duh koji živi u svakoj od nas, nadahnuto kaže glazbenica.

Thana Alexa je u Hrvatskoj surađivala sa zagrebačkim Simfonijskim orkestrom te članovima HGM jazz orkestra Zagreb, te s mnogobrojnim hrvatskim i svjetskim jazz glazbenicima, među ostalima s Busterom Williamsom, Lennyjem Whiteom, Ratkom Divjakom, Matijom Dedićem, s kojim je za pjesmu "Siena" bila nominirana i za Porina, s Ewaldom Oberleitnerom, Clarenceom Pennom i Antoniom Sanchezom.

Svoj prvi album “Ode to Heroes”, koji je izdala prije pet godina, posvetila je glazbenicima koji su formirali njezin glazbeni ukus: Wayneu Shorteru, Charlesu Mingusu i Paulu Desmondu, a iznad svega svome bratu Nikoli koji je poginuo u prometnoj nesreći, ne napunivši niti 21 godinu. Thana Alexa je posljednji put pred hrvatskom publikom nastupila 18. svibnja ove godine u koncertnoj dvorani “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

I konačno, premda ne i najmanje važno, u nominacijama za Grammy, Beyonce vodi s devet nominacija, a Dua Lipa ih je skupila šest. Zanimljivo je i da su prvi put u 63-godišnjoj povijesti Grammyja, samo žene i ženama predvođeni projekti nominirani za najbolju rock izvedbu.

Nominirane su Fiona Apple za ‘Shameika’, Phoebe Bridgers za “Kyoto”, HAIM za “The Steps”, Brittany Howard za “Stay High”, Grace Potter za “Daylight” i Big Thief, projekt predvođen Adrienne Lenker za “Not”. Ukratko - sve je u znaku žena, među kojima je i jedna - naša!

Poveznica s Jamesom Bondom


Priča o porijeklu Thane Alexa vrlo je zanimljiva budući da je, između ostaloga, i nasljednica plemićke titule markize od dubrovačke loze De Bona. Njezina majka Mercy, naime, kći je Frana Bona koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio obavještajac u službi britanske krune, radi čega je i odlikovan Redom britanskog carstva, najvišim odličjem koje se može dodijeliti strancima, a njegovo ime se povezuje i s pričom o Jamesu Bondu.


- Priča o Bondu je nepotpuna - izjavila je prije nekoliko godina Mercy Pavelić De Bona. - James Bond je sukus trojice dvostrukih agenata koji su radili zajedno pod imenom "Tricikl", Duška Popova, još jednog Hrvata prezimena Šoštarić, i mog oca Frana Bone, kodnog imena "Freak".

Ian Fleming bio je njihov nadglednik u Britanskoj obavještajnoj službi - rekla je Mercy Bona Pavelić.

S druge strane, Radovan Pavelić, otac glazbenice nominirane za Grammy, američki je odvjetnik, danas u mirovini, koji je unatrag dvadeset godina veći dio vremena provodio u Zagrebu, a manji u New Yorku i na Floridi.

Radovan Pavelić je, između ostaloga, zastupao i i investicijsko društvo LNC u parnici s Republikom Nikaragvom, a pružao je savjete i mađarskom MOL-u u prvoj privatizaciji Ininih dionica.

Rođen je u Zagrebu, a kao dječak je s roditeljima najprije otišao u Njemačku, a zatim u SAD, gdje je diplomirao političke znanosti te potom stekao i diplomu pravnika na Harvard Law School.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 08:05