StoryEditor
ShowbizBEZ IMALO SUĆUTI

Hollywoodska ikona pod paljbom kritika: ‘Snima film na ruševinama pod kojima leže tijela pobijenih!‘

Piše MOZAIK SD
19. srpnja 2022. - 11:57

Teške kritike sručile su se na Jackieja Chana nakon što je devastirano i porušeno predgrađe sirijskog glavnog grada Damaska odlučio koristiti kao scenografiju za film. Optužen je da pokušava normalizirati sirijski režim Bashara al-Assada kako bi "okrenuo" koji dolar na novom filmu, piše Telegraph.

Hollywoodska ikona snima blockbuster o kineskim spasilačkim misijama u Jemenu, koristeći pritom ruševine al Hajar al Aswada, sravnjenog sirijskog grada duhova kao filmski set, piše Jutarnji list.

image
Louai Beshara/Afp

Suočen je s kritikama da pomaže Assadu, predsjedniku Sirije, da i sam zaradi novac od ove produkcije i to u predgrađu koje je uništio i koje je jedno vrijeme pod svojom kontrolom držala Islamska država.

"Jackie Chan suučesnik je sirijskog režima u prikrivanju zločina!", kaže jedan sirijski aktivist.

Inače, film naslova "Home Operation" trebao bi prikazati evakuaciju kineskih građana u jemenskom ratu 2015. godine. Taj događaj i dalje smatraju velikom pobjedu u Pekingu s obzirom da je to prvi put da su Kinezi uspješno evakuirali svoje građane iz direktne zone sukoba.

image
Louai Beshara/Afp

Jackie Chan izvršni je producent filma. Glumac rođen u Hong Kongu i prošle godine se suočio s kritikama kada je izjavio da se želi pridružiti "sjajnoj" komunističkoj partiji Kine.

Jemen se, kako tvrdi produkcijska kuća iza filma, smatrao preopasnim za filmski set pa se sve preselilo u Siriju gdje Kinevzi već godinama dobro surađuju s Assadovim režimom.

"Jackie Chan tamo snima glumce koji se šeću po terenu na kojem je zatrpana hrpetina stvarnih ljudi! Pod ovim ruševinama koje koriste kao scenografiju još uvijek ima toliko tijela!", poručuje sirijski novinar Fared Al Mahool. "Pristajući na ovaj karneval, Assadov režim se smije svim Sirijcima koje je ubio i protjerao iz domova, a sada još i profitira na gradovima i mjestima koja je uništio!"

image
Louai Beshara/Afp

Britanski The Telegraph poslao je upit Jackieju Chanu koliko je novca plaćeno Assadovom režimu za pristup "filmskom setu". U ovom trenutku na upit još nije odgovoreno.

Korištenje al Hajar al Aswada kao radnje filma o ratu posebno je bolno za ljude s tog područja s obzirom na broj ljudi koji su nestali na kontrolnim punktovima točno na tom području 2012. i 2013. godine.

“Ratom opustošena područja u Siriji pretvorila su se u filmski studio. Ovaj film se proizvodi na ruševinama domova raseljenih Sirijaca. Vlasnici tih kuća ubijeni su, potjerani ili zatvoreni. Ipak, snima se kao da se ništa nije dogodilo, samo da se zaradi novac,” dodaje sirijski novinar.

image
Louai Beshara/Afp

Sirijska mreža za ljudska prava izjavila je da je najmanje 156 osoba, uključujući sedam žena i troje djece, prisilno nestalo iz al Hajar al Aswada.

Njihove obitelji nemaju pojma jesu li živi u Assadovim zatvorima ili su pobijeni u masakru, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 21:06