StoryEditor
ShowbizOstavka na pomolu

Hollywood stao u obranu Ellen: dok ‘cure‘ podaci koji ne idu u prilog slavnoj voditeljici, poznati otkrili svoju stranu skandalozne priče

Piše J. V.
6. kolovoza 2020. - 17:53
Valerie Macon/AFP

Skandal vezan uz show Ellen DeGeneres poprimio je veće razmjere od pukih optužbi jednog nezadovoljnog zaposlenika. Nakon što su se javili nekadašnji suradnici prozvavši vodeću američku komičarku zbog odnosa na setu, zbog "toksične atmosfere", rasizma i netrpeljivosti, Hollywood se podijelio u dva tabora.

Show Ellen ima već godinama (emitira se od 2003.) ogromnu podršku publike, bazu fanova kakvu ima malo koji talk show u Sjedinjenim Američkim Državama, a DeGeneres je, uz Oprah Winfrey i Jaya Lena, među omiljenim voditeljskim ličnostima. Postala je ikona još 90-ih osvanuvši na naslovnici magazina Time s izjavom "Da, gay sam". Ne samo zato što je "izašla iz ormara", već i zato što je pokazala da odudaranje od okvira uobičajenog ne sprječava u postizanju uspjeha.

A Ellen ga je postigla. U dugoj povijesti emitiranja emisije kroz koju je prošao čitav niz hollywoodskih ličnosti, reality zvijezda i internet senzacija ovo je prvi put da se netko usudio prozvati DeGeneres zbog ponašanja. Njen status je do prošloga tjedna bio nepoljuljan, a uspjela ga je, u jeku borbi za ravnopravnost koje drmaju američkim kontinentom i ostatkom svijeta, poremetiti optužba za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, kao i nekoliko navoda o toksičnoj atmosferi koja već godinama navodno prevladava na setu popularne emisije.

Što je nemalo iznenadilo obožavatelje. Voditeljica emisije čija je misao vodilja (koju i sama nebrojeno puta ponavlja) da budemo dobri jedni prema drugima, nije dosad pokazala ništa osim optimizma i vedrih pogleda na svijet. Ako išta karakterizira njenu emisiju to je - smijeh.

No komičarka je znala pokazati i dozu sebičnosti, tvrde oni koji su show secirali, pa i natruhe nestrpljivosti i netrpeljivosti prema sugovornicima. Nisu ni sve njene šale na račun publike dočekane s odobravanjem. Društvene mreže užarile su se od komentara na račun do jučer omiljene voditeljice. Koliko su njena nastojanja pozitivna, a koliko se ona samo trudi da se prikažu takvima?

BuzzFeed News prvi je izašao s podacima koje su prikupili, kako pišu, na temelju razgovora sa ukupno čak 36 bivših zaposlenika i suradnika na emisiji. Seksualno uznemiravanje, zlostavljanje, fizički napadi i iznuda seksa samo su neke od optužbi koje su iznijeli, a požalio se jedan zaposlenik i na neprikriveni rasizam na radnom mjestu. Pitanje je i je li voditeljica bila upućena u takva ponašanja svojih zaposlenika?

Glasine o navodnom neprimjerenom ponašanju prema zaposlenicima emisije krenule su još u svibnju, kada je komičar Kevin Porter na Twitteru prozvao Ellen "najgorom živućom osobom" i dobio nekoliko tisuća potvrda za to od drugih korisnika. Scenarist Ben Simeon napisao je kako voditeljica "svakoga dana odabere nekoga drugoga koga će toga dana mrziti".

Otad je smijenjeno nekoliko urednika emisije, a šuška se i da bi 62-godišnja voditeljica nakon punih 17 godina mogla dati ostavku. Uputila je u međuvremenu pismo isprike svojim zaposlenicima naglasivši kako "njeno ime stoji uz show, stoga i preuzima punu odgovornost za sve što se događa na setu". A dok šokirani obožavatelji traže potvrdu Ellenine "teške naravi" i natruhe netrpeljivosti o kojoj se govori pred kamerama, Hollywood joj pruža bezpredmetnu podršku.

Prva je uz suprugu stala glumica Portia de Rossi, pokrenuvši hashtag "IStandByEllen", a otad su se javili i drugi. Jay Leno napisao je kako "ne može odbaciti 40-godišnje prijateljstvo zbog tračeva", a stali su u obranu i Katy Perry, Ashton Kutcher, Diane Keaton. Kolega komičar Kevin Hart te Alec i Hilaria Baldwin izjavili su kako su ih Ellen i njeni zaposlenici "tretirali samo s poštovanjem".

"Mogu govoriti samo iz vlastitog iskustva. Ellen nije nikad povlađivala poznatim osobama, što smatram osvježenjem. Kad stvari ne idu kako treba, ona djeluje...", napisao je Kutcher u obranu voditeljici. 

Warner Bros. izdao je, međutim, prvo priopćenje nakon što je pokrenuta istraga oko spomenutih navoda. "Deseci trenutnih i prethodnih zaposlenika ispitani su. Razočarani smo prvotnim saznanjima koja ukazuju na manjkavosti u upravi showa", stoji u priopćenju. Otad je, dodaju, sprovedeno nekoliko smjena, a mjere koje bi poboljšalje budući rad tek će se provesti. 

"Warner Bros. i Ellen DeGeneres posvećeni su namjeri da osiguraju radno okruženje bazirano na međusobnom poštivanju i ravnopravnosti. Uvjereni smo da će naše buduće akcije pridonijeti poboljšanju i konačnom poboljšanju u vodstvu showa", zaključuju priopćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 06:06