StoryEditor
ShowbizEksplozivne optužbe

‘Harryjeva knjiga koju će napisati Meghan‘: mladi princ priprema autobiografiju, a Britanci se pitaju želi li uništiti vlastitu obitelj

Piše Marija Čović
20. srpnja 2021. - 19:31

„Harryjeva knjiga koju će napisati Meghan” – tako veći dio britanskih medija ocjenjuje memoare koje unuk britanske kraljice Elizabete II. priprema za objavu sljedeće godine.

Knjigu će objaviti izdavačka kuća Penguin Random House, princ Harry navodno je dobio najmanje 20 milijuna dolara predujma, a tvrdi kako će se profita od prodaje odreći u humanitarne svrhe.

Harryjevu odluku da napiše memoare u kojima će iznijeti još tko zna koliko eksplozivnih optužbi na račun kraljevske obitelji, stručnjaci za britansku monarhiju nazivaju zgrtanjem novca na račun krvnih srodnika.

Harry nije svoju baku, kraljicu Elizabetu, kao ni oca i brata, princa Charlesa i princa Williama, obavijestio o pripremanju memoara sve do posljednjeg trenutka, napravio je to neposredno prije nego što je izdavačka kuća izašla u javnost s tom informacijom.

Ta činjenica govori u prilog tvrdnjama da se Harryjevi odnosi s kraljevskom obitelji nisu nimali popravili tijekom njegovog nedavnog boravka u Londonu gdje je s bratom Williamom otkrio spomenik pokojnoj majci, princezi Diani.

Harry nije tražio dozvolu kraljice Elizabete za objavu knjige, njegov glasnogovornik kaže kako nije ni imao takvu obavezu, a nije poznato hoće li bilo tko iz krugova kraljevske obitelji i njihovih najbliskijih suradnika imati priliku vidjeti knjigu prije nego što bude objavljena pred kraj sljedeće godine.

image
Niklas Halle‘n/AFP

U priopćenju za javnost Harry je kazao kako knjigu piše ne kao princ što je rođenjem, nego kao čovjek kakav je postao, te kako će to biti istinit prikaz njegovog života, a priopćenje je potpisao sa princ Harry, vojvoda od Sussexa.

Odmah su mu putem društvenih mreža počele stizati poruke da bi se onda trebao prestati koristiti titulom kako bi prodao knjigu i zarađivao milijune dolara.

Televizijski voditelj i kolumnist Daily Maila Piers Morgan ponovno je pozvao kraljicu da Harryju i Meghan oduzme sve titule, nazvavši prinčeve memoare još jednom izdajom obitelji i monarhije.

Jedan korisnik društvenih mreža napisao je kako Harry i Meghan posljednjih 18 mjeseci rade sve ono što su kraljici obećali da neće raditi – zarađuju na svom životu i statusu članova kraljevske obitelji.

Nakon šokantnih optužbi koje su iznijeli u ožujku u intervjuu s Oprah Winfrey, Harry i Meghan su kazali kako su to njihove "posljednje riječi" o napuštanju kraljevske obitelji, ali su i dalje nastavili o tome govoriti predstavljajući se kao žrtve i iznoseći nove detalje svoje istine, a očito tako namjeravaju nastaviti.

Stručnjaci za kraljevsku obitelj tvrde kako se Harry želi predstaviti kao zreo obiteljski čovjek koji je učio iz vlastitih pogrešaka. Harryjeva biografkinja Angela Levin pita se zašto on to čini, želi li uništiti vlastitu obitelj.

- Ne razumijem zašto ne krene dalje i uživa u svom novom životu i novcu kojeg zarađuje. Zaljubljen je u svoju ženu, ima dvoje djece, sina i kćerku, zašto je toliko negativan kad je u pitanju njegova prošlost, zašto to ne može ostaviti na miru? - pita se Levin.

image
Harryjevi memoari sigurno će dovesti do još dubljeg raskola u odnosu s njegovim starijim bratom, princom Williamom 
Dominic Lipinski/AFP

Harry navodno već godinu dana u tajnosti radi na memoarima s dobitnikom Pulitzerove nagrade J. R. Moehringerom koji će zapravo oblikovati knjigu. Tog je autora s Harryjem možda upoznao slavni George Clooney koji prema Moehringerovim vlastitim memoarima, "The Tender Bar”, snima film s Benom Affleckom u glavnoj ulozi.

S obzirom da će knjiga biti objavljena koncem sljedeće godine, mnogi smatraju kako ona može biti potencijalno sredstvo iznude ako Harry i Meghan žele nešto "izvući" od kraljevske obitelji.

A sljedeće godine kraljica Elizabeta II. slavi 70. godišnjicu na prijestolju. Harryjevi memoari sasvim sigurno će odvući dio pozornosti sa najdugovječnije britanske vladarice na Sussexe koji su svoju odluku da napuste kraljevsku obitelj opravdali i time da žele veću privatnost?!

item - id = 1114097
related id = 0 -> 1128943
related id = 1 -> 1127763
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 23:42