StoryEditor
Showbizambiciozni projekt

Glumica Gal Gadot bit će nova Kleopatra, ponovno udružuje snage s redateljicom filma Wonder Woman

Piše M. Č.
13. listopada 2020. - 21:55

Na spomen imena egipatske vladarice Kleopatre, ljubitelji filmova odmah pomisle na Elizabeth Taylor i film iz 1963. godine, ali uskoro ćemo vidjeti kako će se u toj ulozi snaći 35-godišnja izraelska glumica Gal Gadot, najpoznatija kao filmska Wonder Woman.

Film u kojemu će Gal glumiti Kleopatru režirat će Patty Jenkins, redateljica „Wonder Woman”. Ambiciozni projekt priprema studio Paramount Pictures, koji je pobijedio u žestokom nadmetanju s Universalom, Warner Brosom, Appleom i Netflixom. Još nije poznato kakva će biti nova filmska priča o Kleopatri, a scenarij piše Laeta Kalogridis, scenaristica filmova „Aleksandar Veliki”, „Otok Shutter” i „Terminator Genisys”.

Nije čudo da se veliki hollywoodski studio odlučio na ovakav projekt i obavezao na prikazivanje u kinima kad se zna da je „Wonder Woman” iz 2017. godine, s Gal u glavnoj ulozi i Patty s redateljskom palicom bio akcijski film s najvećom zaradom koji je režirala žena. Nastavak „Wonder Woman 1984” još uvijek čeka početak prikazivanja zbog pandemije koronavirusa.

Elizabeth Taylor je portretirala Kleopatru kao prekrasnu zavodnicu koja je imala veze s Juljem Cezarom i Markom Antonijem, nastojeći se održati na vlasti dok se Rimsko carstvo širilo. Taj je film, kojeg je režirao Joseph L. Mankiewicz, bio uspješan u kinima s najvećom zaradom u 1963. godini, na američko-kanadskom tržištu zaradio je 57,7 milijuna dolara, plus još oko 40 milijuna dolara na svjetskom tržištu.

Film je postao zloglasan zbog golemog prekoračenja troškova i problema tijekom snimanja, uključujući izmjene redatelja i glumaca, lokacija, setova koje je trebalo dvaput graditi, kao i privatnog skandala povezanog s glavnim zvijezdama, Liz Taylor i Richardom Burtonom. U to je vrijeme „Cleopatra” bio najskuplji film ikad napravljen, utrošeno je čak 44 milijuna dolara, i zbog njega je studio 20th Century Fox umalo bankrotirao. Film je imao devet nominacija za Oscara, osvojio je četiri zlatna kipića, ali svi su bili u tehničkim kategorijama.

image
AFP

Film je poznat i po tome što je spojio Taylor i Burtona koji je glumio Marka Antonija. Nakon što su se upoznali na snimanju, Liz i Richard su započeli vezu iako su oboje bili u braku. Oboje su se razveli i vjenčali 1964. godine.

Prava Kleopatra bila je egipatska kraljica grčkog porijekla, iz dinastije Ptolomejevića, koja je vladala 21 godinu, do smrti u kolovozu 30. godine prije Krista, u dobi od 39 godina. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 23:46