StoryEditor
ShowbizNe napušta ga humor

Glumac Božidar Košćak, poznat po legendarnoj ulozi u Smogovcima hitno završio u bolnici: Sumnjali su na moždani udar, još uvijek hodam kao pijanac

1. lipnja 2020. - 20:59
Damir Krajač/Hanza Media

Kao i svake subote, glumac Božidar Košćak (72), kojeg se sjećamo kao Kumpića iz kultnih "Smogovaca", tramvajem se sa zagrebačke Trešnjevke uputio prema glavnom zagrebačkom Trgu kako bi kod svojih kumica na Dolcu kupio svježe namirnice.

Kad je došao do Cvjetnog trga, gdje u jednom kafiću obično popije kavu i pročita novine, subotnje jutro prije tri dana pretvorilo mu se u nešto što bi najradije zaboravio. U jednom trenutku osjetio je kako se ruši, gubi ravnotežu i počinje povraćati, a njegovo blijedo lice prisutnima je ukazivalo na to da nešto nije u redu pa su brže-bolje pozvali Hitnu pomoć. Glumca su potom odvezli u Vinogradsku bolnicu, gdje je uslijedio niz pretraga. Zasad se osjeća bolje, smješten je na odjelu za neurologiju zbog prvotne sumnje da je doživio moždani udar, no prave dijagnoze još uvijek nema. Unatoč tome, njega i u ovim teškim trenucima ne napušta optimizam i kaže nam kako se liječi humorom po kojemu je u karijeri postao prepoznatljiv.

- Kad su me dovodili u sobu, moja dvojica cimera mislila su da im dolazi Rajko Dujmić, na što sam im odgovorio da mi nemamo baš nikakvih sličnosti - smije se Božidar.

Iako je od prikazivanja prve epizode "Smogovaca" prošlo čak 38 godina, kada je ova serija na kojoj su odrasle brojne generacije prvi put prikazana na tadašnjoj Televiziji Zagreb, Božidara i dalje prepoznaju na ulici. Ali i sada kad je u bolnici.

image
Kumpić i Crni Džek u 'Smogovcima'
Screenshot HRT

- Jedna sestra došla je do mene i kazala mi imitirajući Kumpića: Kuk ste kaj (kak ste kaj), gdje vam je Crni Džek, jeste dubro (dobro). Na to sam joj odgovorio: Jako sam duuuuubro, kak ste vi samo lepi... Ne mogu vjerovati da me ljudi nakon toliko godina, na cesti, na moru, i to mladi, zaustavljaju. Sa svakim popričam i drago mi je. U kazalištu sam odigrao više od šest tisuća predstava, više i ne znam što sam igrao. Imao sam u mladim danima i filmove, to je sve zaboravljeno, a Kumpić je ostao.

Njegovi kompanjoni u "Smogovcima" bili su pokojni glumci Slavko Brankov (Crni Džek) i Emil Glad (ujak Flek). Nema dana da ih se ne sjeti, a brz oporavak zaželjela mu je Višnja Babić, koja je u seriji igrala Dunju.

– S njom me veže dugogodišnje prijateljstvo. Nazvala me i oboje smo umrli od smijeha kad je rekla: Tko bi rekao da ti je mozak u redu?

Za razliku od jedne svoje kolegice koja je prošlog tjedna također bila ovdje u Vinogradskoj, pa je poslije na Facebooku prozvala liječnicu nezadovoljna uslugom, za sve njih imam samo riječi hvale. Nemam riječi koliko se trude oko svojih pacijenata, paze nas i tetoše, hrana je odlična. Osjećam se kao da su mi dio obitelji - radosno će glumac.

U stalnom kontaktu s njime su supruga i sin Luka, akademski slikar, koji se trenutačno nalaze na ranču u Tuheljskim toplicama. U bolnici bi trebao ostati do četvrtka i nada se da će sve biti u redu.

– Do prije nekoliko mjeseci nikad u životu nisam bio bolestan. Tada sam primio cjepivo protiv gripe, pa sam nakon tri dana osjetio probleme sa srcem i završio na intenzivnoj njezi. Baš sam se bio oporavio.

Sad se osjećam kao pijanac jer još ne mogu samostalno normalno hodati iako me ništa ne boli. Ali jak sam ja, ne dam se još... - zaključuje Božidar Košćak.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 10:03