StoryEditor
ShowbizNAJTEŽI SET SEZONE

Gledatelji sinoćnjeg ‘Milijunaša‘: Pitanje za 2 tisuće bilo je zamka! Urednik Grković se ne slaže, javio nam se i natjecatelj Karlo

5. lipnja 2020. - 14:34
Karlo LugomerHrt

Koja se dama prva spominje u pjesmi "Mambo No.5" Loua Bege? Angela, Erica, Monica ili Tina?

Da je 27-godišnji Zagrepčanin Karlo Lugomer, geograf i iskusni kvizaš (sjećamo ga se kad je prije pet godina u "Potjeri" kao student u tandemu s još jednom natjecateljicom osvojio 100.500 kuna), u posljednjem emitiranom izdanju Milijunaša ove sezone, prikaznom u četvrtak, točno odgovorio na trinaesto pitanje s početka teksta, tada bi otvorio i ono za pola milijuna.

Prije konačnog odgovora odlučio je iskoristiti joker tri znalca i poslušati sugestiju Ivana Jurića, koji mu je rekao kako misli da se radi o Erici.

Točan je odgovor bila Angela, pa je Karlo kući otišao s 32 tisuće kune.

Netom nakon njegovog nastupa užarili su se komentari gledatelja na forum.hr-u, gdje smatraju kako je produkcija namjerno sabotirala Lugomera i to već na šestom pitanju nakon prelaska prvog praga, onom za dvije tisuće kuna koje je glasilo: Što nosi Vermeerova "Djevojka s bisernom naušnicom": maramu, veo, pregaču ili turban.

Tu je Karlo tražio joker pola-pola i odlučio se za turban.

- Ovo je bio definitivno nadaleko najteži set pitanja ove sezone, što je dosta podlo od HRT-a. Marama vs turban je loše smišljeno pitanje. Turban je način vezivanja marame, tako da marama ne može biti pogrešan odgovor.

Kao da su pitali što ja sad jedem za ručak i ponudili odgovore: ribu, čokoladu, teletinu ili bečki odrezak, pa priznavali samo bečki odrezak. Takvo pitanje bi bilo sasvim OK za rang 64-125-250 tisuća kuna, nikako za dvije.

Djevojka za 2000 kuna najbolje pokazuje kako HRT reagira kad dođu natjecatelji više klase. To je pitanje ranga u britanskom milijunašu za pola milijuna funti, meni i puno teže jer ima očitu zamku.

Lugomerov set je jasan dokaz da se provjerenim igračima daju teža pitanja. Njegov nastup mi je valjda jedini dobar ove sezone. Tako se igra. Znanje, instinkt, razmišljanje i brzina, neki su od komentara gledatelja u kojima svi odreda hvale briljantan Karlov nastup.

Karlo: Ipak je previše zeznuto!

Za komentar smo nazvali nesuđenog milijunaša koji se također složio kako pitanje s djevojke s bisernom naušnicom nije baš u rangu onih pitanja za dvije tisuće kuna, kakva se inače dobiju kad se prijeđe prvi prag u popularnom kvizu.

- Što se tiče teorije sabotaže ili urote iskusnijih natjecatelja, ne bih htio tvrditi da je uistinu i tako. Kad je riječ o primjerenosti samog pitanja, moje osobno mišljenje jest da je ipak previše zeznuto za dvije tisuće kuna.

Svatko s kime sam pričao o tome to mi je potvrdio jer nitko ne bi odgovorio turban, većina bi otišla na maramu bez jokera i tako odmah ispali. Iako se radi o jednoj od najpoznatijih slika svih vremena, pitanje je poprilično zeznuto, kaže nam Karlo.

image
"Djevojka s bisernom naušnicom", slavno djelo Jana Vermeera


- Zadovoljan sam nastupom i reakcije su pozitivne što me veseli. Ne znam bih li drugačije postupio, jer lako je biti general poslije bitke. Bilo mi je žao što sam izgubio novce, no u meni je prevladao taj neki kvizaški nagon.

Još od 2002. sam se želio natjecati na Milijunašu, otkako se pojavio na televiziji. Da je bilo riječ o nekoj pjesmi za koju nikad nisam čuo bilo bi mi lakše odustati, ovako sam ipak odlučio odgovarati i preuzeti rizik, ići do kraja, pa što bude.

Nije mi žao

U konačnici mi nije žao, novac se u konačnici može zaraditi negdje drugdje. Ishod ne bi bio drugačiji da sam pitao drugog znalca jer bi mi jedan od njih, Josip rekao Monicu, baš kao i joker zovi.

Svi scenariji bi upućivali na sličan ishod, ističe Lugomer koji će iznos od 32 tisuće kuna iskoristiti za ono što najviše voli, a to su putovanja, pa se kad prođe pandemija koronovirusa u svijetu planira uputiti u Boliviju, Čile i Peru.

Urednika Milijunaša Igor Grković smatra kako je važno pogledati čitav set Karlovih pitanja u kvizu, dakle od prvog do trinaestog pitanja.

Riječ urednika

- Tu je vidljivo da je uravnotežen i da težinski nije odskakao od ostalih natjecateljskih setova u sezoni. Slika o kojoj je bilo riječi na šestom pitanju jedna je od najpoznatijih u povijesti slikarstva, koja se često zna naći na naslovnicama nekih popularnih novinskih izdanja. Tu ne vidim neki problem.

Što se tiče pitanja za 250 tisuća kuna mislim da su sva trojica naših znalaca u ovoj sezoni imala puno teža od Karla za taj isti iznos. Pjesma Loua Bege je jedna od najpopularnijih i najslušanijih, nema generacije koja je nije barem jednom čula.

U krajnjem slučaju, složit ćete se, za četvrt milijuna kuna, to jest pitanje na kojem treba razmisliti i dobro dokučiti što odgovoriti, pa možda i riskirati što je Karlo i napravio, zaključuje Grković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. rujan 2020 20:24