StoryEditor
Showbiz'TONIJEVI FILMOVI'

'Generalni sekretar SOKOJ-a i naš predsjednik poletjeli su u zagrljaj i počeli plakati': Josipović otkrio kako su srpski skladatelji pomogli naći naše zarobljenike

Piše Toni Volarić
17. rujna 2019. - 11:09

Postoje događaji koji obogaćuju kulturno tkivo ove zemlje, koji su mnogo važniji od slabašnog odjeka koji dobivaju u medijima. Naime, jedan od važnih događaja o kojima se rijetko govori osnivanje je Hrvatskog društva skladatelja.

Ne brinite, nećemo o 1945., kad je HDS osnovan. Volio bih malo apostrofirati neke mnogo recentnije događaje, a to je kada su se i kako skladatelji, dakle umjetnici, ne vlasnici lanaca benzinskih crpki, izborili za bijeg iz Juge, dakle odvajanje iz zagrljaja jugoslavenskog udruženja, u to vrijeme znanog kao SOKOJ. Jer, odlazi država, odlaze i izdvajaju se glazbenici.

Ali, ako se prisjetimo na što su sve neki bili spremni da slična odvajanja i rastave brakova s Beogradom spriječe, nije teško pretpostaviti da su hrvatski glazbenici bili pred teškim zadatkom. Kako od saveznog udruženja ishoditi ustupanje materijala i građe koja se odnosi na hrvatske autore i nastaviti funkcionirati u neovisnoj državi?

Posebno kad se zna da je Hrvatska imala najveći udio u tadašnjoj jugoslavenskoj zajednici autora. Naravno, u to je vrijeme za takav dogovor trebalo ići u Beograd. Isti onaj iz kojeg su već prema zamišljenoj novoj granici, nadirali tenkovi koje, vidi čuda, danas uveseljavaju stanovnike zemlje koju su gazili.

Podjela imovine

- Ja sam tražio dozvolu od tadašnje Vlade da komuniciramo sa SOKOJ-em u smislu podjele imovine, a i da bismo mogli pristupiti međunarodnom društvu SIZAK, jer bez pristanka krovne udruge to nismo mogli. Drugim riječima, nismo mogli neovisno obavljati poslove zaštite autorskih prava u neovisnoj Hrvatskoj.

Formirana je hrvatska delegacija za pregovore, a na čelu joj je bio tadašnji predsjednik HDS-a i proslavljeni skladatelj Adalbert Marković. Zamislite, čovjek čiji je sin nešto prije toga nestao u Vukovaru. Situacija je bila iznimno neizvjesna i napeta, ali smo uspjeli dogovoriti sastanak s predstavnicima SOKOJ-a u Budimpešti.

Pokojni generalni sekretar SOKOJ-a, Ivan Tasić, i naš predsjednik Marković prilazili su jedan drugome kao u nekom vesternu, stvarno nismo znali što će se događati. I onda, na opće iznenađenje, zatrčali su se jedan prema drugome, zagrlili se i počeli plakati.

Rezultat sastanka je dogovor i prvi papir neke savezne institucije kojom se priznaje da je Hrvatska neovisna država. Ustupili su nam sve materijale - pričao mi je tadašnji tajnik Hrvatskog društva skladatelja, profesor Ivo Josipović.

Da, isti onaj koji je poslije bio predsjednik RH.

- Zahvaljujući tom dogovoru i hrabrosti kolega iz SOKOJ-a, koji su se time izravno suprotstavili Miloševićevoj politici, danas točno znamo koliko koja skladba traje, tko ju je i kada napisao i snimio. Bilo je to neprocjenjivo, a dio dogovora bio je i da se građa doveze u Hrvatsku - naglašava skladatelj Alfi Kabiljo.

I dalje se nije znalo gdje je

U međuvremenu, Josipovića je, tada već Hrvatska vlada, imenovala voditeljem skupine koja brine o braniteljima u logorima u Srbiji. Tamošnje vlasti nisu te ljude registrirali pri Crvenom križu, pa je postojala opasnost da jednostavno nestanu. I dalje se nije znalo gdje je sin predsjednika Adalberta Markovića.

I tu su kolege iz SOKOJ-a pomogli, mladić je pronađen i na sličan je način iz zarobljeništva spašeno dvjestotinjak ljudi. Možda će se sada opet neki portal, kojem je posao braniti njihovu verziju Hrvatske, obrušiti na autora ovih redaka. Ali možda ne bi bilo loše, kad god je to moguće, prepustiti umjetnicima, pa i skladateljima da govore, djeluju i predstavljaju Hrvatsku u svijetu.

Još ih više podržati nego do sada, još više biti svjestan važnosti umjetnosti za sliku zemlje u svijetu.

No, eto, dok danas slušate omiljene pjesme, sjetite se da ju je netko skladao, netko napisao tekst, netko istočio u nju emociju i talent. Čak i kad ste ljuti što zbog korištenja tih autorskih djela morate platiti naknadu. Pa moramo platiti i kruh i mlijeko, dakle nečiji rad.

#IVO JOSIPOVIĆ#HDS#SOKOJ#ADALBERT MARKOVIĆ

Izdvojeno

03. srpanj 2020 08:06