StoryEditor
ShowbizSJAJAN BALANS

Evo kako izgleda život Natali Dizdar na četiri adrese: sada su na redu koncerti i đita po Dalmaciji, pa otvaranje privatne ordinacije u Londonu...

18. srpnja 2021. - 12:17

Natali, pa kako to sve stigneš?, to vam prvo dođe da pitate glazbenicu kada čujete na koliko životnih fronta djeluje i u kojim sve poslovima sjajno pliva. Tijekom godine živi u nekoliko gradova, u nekoliko država, a ono od čega ne odstupa su Dalmacija i, dakako, nezaobilazne svirke...

Nešto što je prije bilo posve uobičajeno danas dođe skoro kao senzacija. Ovih dana imate koncerte diljem Dalmacije, a ne trebam posebno ni pitati koliko vam oni znače... Što sve publiku očekuje... Hoće li čuti i skladbe s projektom Beti?
- Stati na pozornicu nakon godinu i pol tišine je bilo zaista emotivno iskustvo i za mene, i za bend, ali i za publiku. Imali smo dva rasprodana koncerta u Zagrebu, a sada se lagano spuštamo u Dalmaciju. Obožavam ljetne turneje tako da je puno uzbuđenja oko nadolazećih koncerata. Dolazim sa svojim bendom i sviramo sve na što je moja publika već naviknuta, ali i nove pjesme koje smo uspjeli završiti i objaviti u posljednjih godinu dana. Svirat ćemo moj novi singl "Kad mislim na to", posljednji singl Vili projekta BETI, ali i prošlogodišnji hit "Slobodna". To me zapravo i najviše raduje jer su to pjesme koje su svoje live izvedbe doživjele tek nekoliko puta.

Kad se popnete na pozornicu i vidite publiku, koja je prva misao koja vam se javi...
- Dobra večer!...

Nedavno ste izbacili dva nova singla, kakvi vas planovi na glazbenom polju čekaju ovu jesen?
- Prvo moramo ljeto odraditi do kraja, čeka nas puno svirki, koje će se za razliku od prošlogodišnjih, nadam se, i održati, a prve nakon Zagreba su 16. 7. na prekrasnoj Trsatskoj Gradini u Rijeci i zatim odmah 17. 7. u Ljetnom kinu Makarska, na kojem prvi put nastupamo ove godine, što nas posebno veseli. Na jesen zatim izlaze dva EP-a, moj samostalni i onaj projekta BETI, novi singl, a u planu je i jedna zanimljiva glazbena suradnja...

Ove zime ste živjeli u Londonu, gdje ste se bavili i psihoterapeutskim poslom... London je bio u teškom lockdownu, a sve to ostavlja traga na ljudima... Radili ste u udrugama, volontirali... Što vam se čini, koliko je korona tamo uzela danak na psihu ljudi?
- Mislim da je dosta potisnute agresije, frustracije i anksioznosti među ljudima. Dugo to sve skupa traje, a mediji ne biraju baš objavljivati najljepše vijesti i na taj način negativno doprinosi općem psihičkom stanju svih nas. Fraza "Budimo odgovorni" je zapravo nešto što nedostaje u mnogim segmentima našeg društva i izvan ove pandemije. Odgovornost prema sebi prvenstveno, a i prema drugima, kao i prema društvu koje svi mi svojim životima i postupcima njegujemo i stvaramo. U Londonu ima možda više povjerenja u vlast pa je nacija time poslušnija, ali je s druge strane općenito i više strukture, represije i opasnog poigravanja s ljudskim slobodama.


Idealni balans


Inozemna glazbena scena je nešto što se logično nameće budući da ste često i u Londonu, New Yorku, Francuskoj?
- Zapravo sam sve više ili manje navikla raditi u hodu i kako mi dolazi. Važno mi je da imam mogućnosti raditi ono što volim i to sam u ovo ludo vrijeme možda najviše naučila cijeniti. S druge strane, upoznala sam neke zanimljive nove ljude, glazbenike i producente, i mislim da ima još puno toga što mogu istražiti i pronaći za sebe u glazbi.

Planirate li u Londonu otvoriti privatnu praksu ili zaposliti se u bolnici ili slično; koliko ima zapreka za takvo što, pogotovo što niste Britanka, pa je tim i izazovnije?
- U procesu sam otvaranja privatne prakse iako zapravo cijelo vrijeme radim kao psihoterapeut u Hrvatskoj i internacionalno, odnosno u funkciji sam "solo tradera". Jedno vrijeme sam u Londonu razmišljala o radu u nekakvoj instituciji, najviše zbog širine iskustva, i ta opcija još uvijek nije isključena, ali mi trenutno više odgovara freelance i moja sloboda oko odabira radnog vremena. Nisam Britanka, istina, ali imam dvojno državljanstvo od kojeg je jedno australsko, tako da zapreke zasad nema nikakve.

Život na relaciji London - Zagreb - Dalmacija - Francuska... Kako ste osmislili taj svoj idealan krug; kada, gdje i koliko najradije boravite?
- Volim Zagreb jer tamo imam svoj stan u kojem sam uvijek doma, Dalmaciju, jer ne mogu dalje od našeg mora dulje od mjesec dana a da mi ne počne nedostajati, London kao nešto novo i uzbudljivo, a u Francuskoj bi mogla uvijek živjeti jer volim njihovu kulturu, estetiku, rituale, hranu, vino, tako da… Teško pitanje. Mislim da još tražim neki idealni balans, ali ono u što sam sigurna je da su mi ljeta uvijek u Dalmaciji i drago mi je da su sve ove relacije udaljene samo 2 i pol sata vožnje, autom ili avionom.

Već duže vrijeme živite s dečkom Williamom; što se njemu najviše sviđa u Hrvatskoj; zna li na hrvatskom pjevati vaše pjesme, kako vama to zvuči?
- Pa nisam ga do sada nikada čula da pjeva moje pjesme, ali mu se Hrvatska sviđa i voli tu biti. Mislim da najviše voli Vis i Zadar.

Možete li se iz sadašnje perspektive, u kojoj se čini kako nikada ne mirujete, zamisliti u mirnijim, bračnim vodama, u ulozi majke...?
Najvažniji mir je onaj koji dolazi iznutra. Onda sve može.

Uz cijeli vaš nimalo svakodnevan život stignete i jedriti, ponekad i skiperavati...Vjerojatno će i ovo ljeto "pasti" koja đita?
- A vidjet ćemo. Jedrit će se svakako, ali više u nekim privatnim aranžmanima. Trenutno sam ipak više fokusirana na ljetne koncerte.

item - id = 1113546
related id = 0 -> 1129110
related id = 1 -> 1125786
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 19:59