StoryEditor
ShowbizTV LICE

Dubravka Žiljak nova je voditeljica emisije 'Dobar dan, Hrvatska', a za 'Slobodnu' otkriva: Nakon razvoda sam postala hrabrija

Piše Vinko Paić
6. listopada 2019. - 10:08

Ako upalite televizore točno u 15 sati, a vaš izbor bude HRT1, teško je u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" ne primijetiti simpatičnu voditeljicu Dubravku Žiljak. Ugodne dikcije, neki bi rekli još i boljeg stasa, lijepoj je Zagrepčanki nakon respektabilne karijere na Prisavlju ovo prvi izlet u voditeljske vode.

Pamtimo je po reportažima i mnogim javljanjima uživo za neke od najgledanijih emisija HRT-a, a na jutarnjim kavama itekako su se komentirali njezini intervjui sa stranim veleposlanicima koje je posljednje dvije sezone radila za "Dobro jutro, Hrvatska".

Kad je privatni život u pitanju, njezino vjenčanje s Dragutinom Žiljakom, direktorom podružnice Zagrebačkog holdinga Sljeme – Medvednica, prije jedanaest godina bio je jedan od događaja o kojem se pričalo. Uz nju je kao svjedok na vjenčanju stajao nekadašnji glasnogovornik Ravnateljstva MUP-a Krunoslav Borovec, dok je suprugu kum bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U braku su dobili kćer, a prvi put za medije Dubravka priznaje da im bračna sreća ipak nije opstala.

Iako ste dugo na HRT-u, tek odnedavno vas gledamo kao televizijsku voditeljicu. Kakvi su dojmovi sad, kad ste već naveliko “probili led”?

- Nakon 25 godina rada na HRT-u, od čega 20 novinarskog, bio je izazov stati pred kamere u studiju. Iako se čini sličnim, posao televizijskog voditelja u potpunosti se razlikuje od rada na terenu. Odgovornost postoji u oba slučaja, no biti u studiju nešto je sasvim drugo. Zahvaljujući dobroj pripremi, velikoj podršci kolega te povjerenju urednice Mozaičnog programa Ane Milić, odlučila sam se na ovaj korak.

Kašalj

Osim što vodite emisiju “Dobar dan Hrvatska”, također je i uređujete. Kako birate teme?

- 'Dobar dan, Hrvatska' mozaična je emisija u kojoj moji kolege i ja nastojimo obraditi teme iz svih sfera života. Uz dva druga uredničko-voditeljska para, Branimira Farkaša i Ivanu Vilović te Davora Meštrovića i Ivanu Debeljak, dva puta tjedno emisiju osmišljavamo kolega Leon Čuljak i ja, zajedno s voditeljicom projekta Larisom Banek. Nastojimo biti aktualni, o nekim temama progovoriti možda iz nekog drukčijeg kuta, pronaći zanimljive i relevantne sugovornike, informirati, educirati, upozoriti, ali i zabaviti naše gledatelje. Svakog dana u 15 sati na HRT1 želimo u 50-ak minuta emisije zainteresirati gledatelje za teme koje se tiču zdravstva, obrazovanja, sporta, kulture, socijalne politike...

U jednoj od prvih emisija doslovno ste ostali bez teksta jer vas je uhvatio kašalj, a kolega Leon Čuljak kao pravi džentlmen priskočio vam je u pomoć i dao čašu vode. Sjećate li se još nekih nepredviđenih i simpatičnih situacija koje su vam se znale dogoditi pred kamerama dok ste radili javljanja uživo?

- Emisija ide uživo i svašta se pritom može dogoditi. Tako sam i ja nedavno ostala bez glasa pred sam kraj emisije, no zahvaljujući Leonu sve je dobro prošlo. Dogodovština uvijek ima. Sjećam se javljanja s otvaranja bazena na Sveticama, kada sam stajala na rubu bazena, a dečki iza mene su počeli namjerno skakati u vodu ne bi li me pošpricali. Trebam li reći kakva je bila moja reakcija?

Što znate napraviti prije nego što se upali crvena lampica na kameri i vi se pojavite na ekranu? Imate li neki uobičajeni ritual?

- Prije početka Leon i ja prođemo kroz cijeli sadržaj. Kao voditeljski par tek se uhodavamo, a kako nam ide, najbolje će procijeniti gledatelji. Nemam neki ritual prije emisije, uglavnom nastojimo da atmosfera bude opuštena, čemu svakako pridonose i Leonovi plesni pokušaji tijekom uvodne špice.

Bili ste i dio projekta “Hrvatska uživo”. Je li vam žao što je emisija urednice Maje Sever prije dvije godine nakon 13 sezona skinuta s programa? Smatrate li da je to bilo opravdano?

- Radila sam za većinu, ako ne i sve emisije Informativnog programa i seljenja iz redakcije u redakciju su uobičajena stvar. Tako sam i iz "Zagrebačke panorame" otišla u redakciju "Hrvatske uživo", gdje sam osam godina radila kao novinarka i urednica. Pratila sam uglavnom socijalu i kulturu, a te teme nastojim obrađivati i u emisiji "Dobar dan, Hrvatska". Nitko ne zna koliko će neki projekt trajati, no svakako mislim da se treba okrenuti budućnosti i gledateljima ponuditi što bolji sadržaj.

Svojedobno ste zajedno s ostalim novinarima potpisali inicijativu kojom tražite povratak ugleda HRT-a. Kako biste opisali stanje na Prisavlju trenutno? Jesu li se dogodili neki pomaci?

- Kraj prošlog odgovora mi je zapravo dao šlagvort za početak ovog. Upravo kvalitetan sadržaj ono je što može prikovati gledatelje uz ekrane. Iako su došla neka druga vremena gdje većina mladih ciljano traži sadržaje na nekim drugim platformama, najviše na YouTubeu, što vidim i po svojoj kćeri tinejdžerki, dobrih priča uvijek ima i na njima treba inzistirati. Novinarska znatiželja nikad ne treba prestati i to, zajedno s poštivanjem svih načela novinarske profesije treba biti osnova. Nadam se da će to pokazati i neke nove mlade novinarske snage koje su došle i koje će tek doći na HRT, jer, kao što znate, nedavno su bili natječaji za nova zapošljavanja novinara.

Žene u medijima

Biste li s vremenom voljeli imati neku svoju autorsku emisiju, recimo talk show?

- Nisam tip od prevelikih planova. Kako se kaže, čovjek snuje, Bog određuje. Vidjet ćemo.

Jesu li vam se nakon razvoda od Dragutina Žiljaka, rukovoditelja skijališta na Sljemenu, promijenili pogledi na svijet?

- U svakoj vezi čovjek raste i mijenja se. Iako su se moji i Dragini putevi razišli, mislim da u onom ljudskom smislu i dalje možemo računati jedno na drugo, prije svega zbog naše kćeri. Svijet je ostao isti, mi nismo. Svako iskustvo je korak naprijed. Mislim da sam postala hrabrija.

Kako komentirate seksističke napade vašeg vjenčanog kuma Milana Bandića na novinarke? Posljednja u nizu bila je reporterka N1 televizije.

- Smatram da je svaka javna osoba odgovorna za svoje izjave te da svojim ponašanjem šalje jasnu poruku. Vrijeđanje i omalovažavanje novinara koji samo rade svoj posao neprihvatljivo je. Na novinarima je da pitaju, a na osobi koju pita da odgovori, po mogućnosti pristojno. Srećom, nikad se osobno nisam susrela s takvom vrstom komunikacije.

Mislite li da je ženama u medijima teže opstati nego muškarcima?

- Mislim da je prije svega važan stav. No, također, rodna diskriminacija nešto je na što ne možemo zažmiriti. Na kraju, što se samog zanata tiče, jer novinarstvo je zanat, sve se svede na to da je dobar novinar dobar novinar, bez obzira je li riječ o ženi ili muškarcu. Na pamet mi pada naša prva profesionalna novinarka Marija Jurić Zagorka, koja bi sigurno imala puno toga reći na tu temu.

#HRT#DUBRAVKA ŽILJAK#DOBAR DAN

Izdvojeno

19. lipanj 2020 15:37