StoryEditor
ShowbizFan ili fanatik

Drama Nine Badrić: Svakodnevno ju je uznemiravao nepoznati muškarac, sve kulminiralo kad je za njom došao i na Hvar, policija je promptno reagirala

27. listopada 2020. - 19:56

Gotovo identičnu situaciju kao Jelena Rozga ljetos je imala i jedna od naših najvećih regionalnih pjevačkih zvijezda. Nina Badrić zbog višegodišnjeg uznemiravanja jednog muškarca proživljavala je pravu dramu koja je kulminirala njezinim odlaskom na policiju.

Kako doznajemo, glazbenica ga je odlučila prijaviti jer ju je učestalo uznemiravao želeći s njom ostvariti prisniji odnos.

Muškarac tu nije stao, naime, otišao je toliko daleko da se pojavljivao u Jelsi na otoku Hvaru, gdje je Nina prije nekoliko godina kupila stan.

Nije mu bilo strano dolaziti i ispred njezinog zagrebačkog doma, gdje ga je također znala viđati.

Razumljivo, u njoj se, kao što bi se i u svakome od nas, probudio ogroman strah, te joj nije preostalo ništa drugo osim da se za pomoć obrati policiji, budući da je odbijala svaku komunikaciju s uhodom, no on nije prestajao s uhođenjem.

Zabrana prilaska

Cijeli je slučaj prvo završio na splitskom Općinskom državnom odvjetništvu, no kasnije je sve prebačeno na isto odvjetništvo u Zagrebu, s obzirom da muškarac tamo ima prebivalište.

Sud i državni odvjetnik su mu radi uhođenja, sukladno članku 98. Zakona o kaznenom postupku, izrekli mjere opreza koje se odnose na zabranu prilaska Nini Badrić, zabranu bilo kakvog uspostavljanja veze s njom, kao i na zabranu uhođenja ili uznemiravanja.

Nakon što je reagirala policija pjevačica je odahnula, jer je fanatični obožavatelj prestao s uznemiravanjem, ali je i dalje potresena cijelom situacijom.

Saznajemo kako je policija i državno odvjetništvo reagiralo promtno, a Nina je izmimno zahvana što vode brigu i o njenom slučaju. Tijekom dana nazvali smo Ninu i zamolili je za komentar, no ljubazno nam se zahvalila i rekla da ne bi govorila o ovoj temi.

Baš kao u slučaju njezine kolegice Rozge, koja se na meti uhode našla prije devet godina, isto se dogodilo i Nini, samo 2012.

Organizatori gala božićnog koncerta u Bjelovaru tada su pozvali policiju uočivši obožavatelja koji ju je pratio više od godine dana.

Runjićeve večeri

Isti scenarij ponovio se i u Splitu na legendarnim Runjićevim večerima gdje je pomahnitali obožavatelj prošao osiguranje da bi došao do nje. I tada je reagirala policija.

Ubrzo se ispostavilo da je riječ o muškarcu iz Užica u Srbiji. Gdje god se ona pojavila bio je i on, od koncerata do večernjih evenata, čak je kao i ovaj posljednji muškarac, stigao do Hvara i vrebao pjevačicu s plaže.

- Očajan je osjećaj znati da vas netko stalno prati. Razumna sam osoba i znam razliku između fanova i fanatika. U ovom slučaju ne radi se o fanu. Stravičan je osjećaj znati da vas netko konstantno uhodi i da dolazi na vašu kucnu adresu, da u svakom trenu zna gdje se vi nalazite. Ne preostaje vam ništa drugo nego potražiti pomoć policije', rekla je tada pjevačica.

Predmet obožavanja

Kad su naše glazbene dive u pitanju sredovječni muškarci neostvarenih životnih ciljeva itekako su plodno tlo za razvoj pomahnitalih obožavatelja, što je, nažalost, vidljivo iz primjera Nine Badrić i Jelene Rozge, koje se godinama bore s ovim problemom.

Ljubav ne poznaje granice dobrog ukusa, a u slučaju ovih dama ni zdrave pameti, jer dok im se većina muškaraca uglavnom divi s pristojne udaljenosti, očito je da sve više ima i onih koji su svojim predmetima obožavanja željeli biti što bliže, i to bez obzira na cijenu i posljedice.

image
Jelena Rozga, Nina Badrić i Maja Šuput
Ronald Goršić/Cropix


Sada već davne 1993. i Severina je doživjela neugodno iskustvo kad ju je u jednom klubu fanatični obožavatelj čak pokušao oteti. Nekadašnju pjevačicu grupe "Feminem" Pamelu Ramljak na počecima karijere nepoznati bi muškarac svakog jutra zvao u pet sati i dahtao u mobitel.

Prizore iz filmova strave i užasa nisu doživjele samo hrvatske pjevačice. Jedan vatrogasac uspio je provaliti na imanje Jennifer Lopez te je tamo skriven proveo šest dana. Kraljici popa Madonni također je obožavatelj provalio u vilu. Nije ništa ukrao već je samo želio osjetiti dio njezina svakodnevnog prostora.

Slično se dogodilo i Rihanni kad je nepoznati muškarac upao u njezin dom u Los Angelesu u želji da s ljepoticom s Barbadosa, koja je u to vrijeme bila u New Yorku, provede noć. Provalnik je onesposobio protuprovalni sustav te je ​uspio provesti 24 sata u kući, nakon čega ga je policija svladala elektrošokerom i privela na ispitivanje.

Na psihičkom polju nije u redu

– Radi se o očaranosti i opijenosti nekom osobom, a takvima koji zbog svoje umišljene zaljubljenosti proganjaju svog idola očito nešto na psihičkom polju nije u redu i potrebna im je pomoć – kaže psihologinja Mirjana Nazor.

– Oni idu toliko daleko da obožavanje prema nekome ne znaju svesti u normalne granice. Nije im nikakav problem doći do željene adrese svojeg idola.

Takvi su opsesivno zaljubljeni i zaluđeni osobama koje vide na televiziji. Umišljaju da će, budu li dovoljno uporni, uspostaviti bliži odnos, misle da samo moraju pronaći pravi način kako da im priđu i svide im se.

Svima koji su se susreli s ovim problemom savjetujem da nesvjesno ne daju poticaj tom obožavatelju. To može u njihovim glavama biti zaključak da se između njih uistinu može nešto dogoditi i da ima smisla biti uporan jer "vidiš kako mi se osmjehnula, uputila lijepu rečenicu...".

Najbolje bi bilo da ih ignoriraju, osim ako to ne postane opasno. Ako im se učini da bi mogao uslijediti neki napad ili izljev ljubavi postane prestrastven i iznad dimenzija normalnog, onda bi bilo korisno obavijestiti policiju, ali ih prije toga na to upozoriti.

Za nekoga će ovo biti dovoljno da odustane, a neki će, nažalost, i dalje nastaviti po svome i tada svakako treba potražiti pomoć policije – zaključuje psihologinja Nazor.

item - id = 1053747
related id = 0 -> 1145204
related id = 1 -> 1142005
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 07:53