StoryEditor
ShowbizGLAZBENI SPEKTAKL

Dašak Islanda na INmusic festival donosi Dikta

Piše PSD.
4. travnja 2013. - 13:34
Novo pojačanje lineupa ovogodišnjeg INmusic festivala je islandski bend Dikta. Njihov melankolični rock zvuk pristupačan je i dalek od ponekad hermetične glazbe koju izvode kolege po nacionalnosti poput Björk ili Sigur Rósa.

Članovi benda Haukur Heiðar Hauksson (vokal), Jón Bjarni Petursson (gitara), Jón Þór Sigurðsson (bubnjevi) te Skúli Gestsson (bas) glazbene su uzore pronašli u izvođačima kao što su Radiohead, Nirvana te Smashing Pumpkins, a svoju glazbu izvode na engleskom jeziku pa će se svi koji se na INmusic festivalu prvi put susreću s njihovim stvaralaštvom vrlo lako moći poistovjetiti s tekstovima pjesama te glazbenim stilom.

Prvi album Andartak iz 2002. godine izdali su sami i odmah postigli ogroman uspjeh. Nakon što su osvojili vrhove islandskih top lista, krenuli su u proboj na inozemno tržište. Drugi album Hunting for Happiness uslijedio je 2005. godine. Producirao ga je Ace iz grupe Skunk Anansie, a snimljen je na engleskom jeziku kao i treći Get it Together koji je dosegnuo platinastu nakladu.

Posljednji album Trust me izdali su 2012. godine. Koncertne lokacije na Islandu već su odavno pokorili pa su krenuli na turneje po Njemačkoj, Austriji te ostalim europskim zemljama. Top liste u tim zemljama također su bile „rezervirane" za Diktu, a nakon pojavljivanja u brojnim televizijskim emisijama nisu mogli ostati nezapaženi.


Svirali su kao predgrupa bendu The Kooks, a dvije su godine zaredom osvojili nagradu za najpopularnijeg izvođača na The Icelandic Music Award. Žestoki rock elementi koji se na posljednjem albumu izmjenjuju s melankoličnim, a ponekad čak i folk elementima, unijeli su novu dimenziju koja se obožavateljima itekako svidjela.

Bendovi koji su ranije potvrdili nastup na ovogodišnjem INmusic festivalu već su dobro poznati: Arctic Monkeys, Iggy and the Stooges, Basement Jaxx, Bloc Party, Editors, NOFX, A Toys Orchestra, Mile Me Deaf te Rangleklods.

PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 14:17