StoryEditor
ShowbizPREMIJERA FILMA

Dara iz Jasenovca sinoć rasplakala Srbiju; redatelj Antonijević najavio snimanje novog filma o Oluji, javili se Vučić i Šešelj

Piše Vinko Paić
21. veljače 2021. - 12:45

Film "Dara iz Jasenovca" sinoć je u 20 sati premijerno prikazan na RTS-u (Radio Televizija Srbije) gdje je ostvario veliku gledanost, a reakcije pristižu sa svih strana. Javio se i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj koji je je rekao kako su "zvjerstva ustaša nad Srbima realno prikazana u filmu te da su časne sestre nekad bile okrutnije od samih ustaša jer su ubijale i djecu".

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da je on bio inicijator snimanja Dare.

- Ponosan sam na tu činjenicu, što su se poslije 75 godina neka vlada i neki predsjednik sjetili to podržati. Gledao sam film, svidio mi se. Težak je, ali mislim da je važan za naš narod. Važno je što je napokon napravljen film o najvećem stratištu srpskog naroda, smatra Vučić.

Jedna od scena koja je najviše potresla Srbe je ona u kojoj časne sestre neposredno pred dolazak Crvenog križa djecu odvode u podrum gdje ih se uguši plinskom bombom.

"Zbog Dare iz Jasenovca je plakala cijela Srbija", naslovi su koji se jutros mogu pročitati na srpskim portalima, a društvene mreže prepune su komentara gledatelja, uglavnom pozitivnih. U nastavku donosimo neke od njih.

Ja bih da ovaj film bude obavezan u školi, u osnovnoj i srednjoj, da naši nikad ne zaborave, jer mi Srbi imamo običaj da vrlo brzo zaboravimo loše.

U prvih 20 minuta filma želudac mi se okrenuo pet puta.

Taman me prođe nalet suza i eto nove knedle u grlu.

U životu ništa teže nisam gledao.

Da li vam je i dalje bitno je li netko Srbin, Hrvat, Bosanac? Pravoslavac, katolik, musliman ili židov? Dara iz Jasenovca, Quo Vadis Aida, Dnevnik Diane Budisavljević... Koliko još ovakvih filmova treba da se snimi da više ne djelite ljude po nacionalnosti ili vjeroispovijesti?

Razapnite me sad, ali meni se ovo uopće ne sviđa. Da ne znam što se ovdje dogodilo bio bih jako zbunjen. Fali pozadinska priča likova i samog logora. Ipak mi je drago zbog budućih generacija što konačno imamo film o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu.

Film prati sudbinu djevojčice Dare i njezine obitelji u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su mnoga djeca odvedena u Jasenovac i potom premještena u logor Stara Gradiška. U svom prvom razgovoru za hrvatske medije redatelj Predrag Antonijević rekao je za Slobodnu Dalmaciju da film nije antihrvatski i jasno razdvaja ustaštvo od hrvatstva.

- Nažalost, svjedoci smo da i dalje te neke ideologije prošlosti po Balkanu svima nama vise nad glavom. Vrijeme je da se te prošlosti krenemo oslobađati. Svi. Bilo bi suludo i netočno da se proglasi kako su svi Hrvati bili ustaše. Daleko od toga! To je povijesna činjenica i čovjek dobre duše i čista srca to ne bi nikad trebao izreći. Žalosno je što političari, pogotovo onda kad dođu izbori, igraju na kartu ovakvih strašnih ideologija, kako bi birači glasali za njih. S time bi se trebalo prestati, a hoće li nam to poći za rukom i kada – ostaje nam da vidimo, kazao je Antonijević.

On je tijekom jučerašnjeg dana za RTS potvrdio da uskoro kreće sa snimanjem filma o Oluji.

- Dotaknut ćemo se Oluje da kompletiramo taj srpski egzodus iz Hrvatske, ono što je počelo Drugim svjetskim ratom i završilo Olujom. Evo ovo prvi put govorim javno, otkrio je redatelj.

item - id = 1079101
related id = 0 -> 1129573
related id = 1 -> 1129493
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 07:38