StoryEditor
ShowbizGLAZBENI SPEKTAKL

Kedžo putuje na Eurosong, u suzama zavapio: Mama, pobijedio sam na Dori!; Znate li kome je pisao Gibonnijev sin?

29. veljače 2020. - 22:25
Matija Djanjesic/ HANZA MEDIA

"Mama pobijedio sam na Dori", izgovorio je u HTV-ovu kameru presretni Damir Kedžo čuvši da će u svibnju predstavljati Hrvatsku na 65. Eurosongu u Rotterdamu.

"Hvala Anti, Shalli, mojoj Snježani, mojim back vokalima...", nabrajao je zahvale uplakani Kedžo, jedan od favorita večerašnjeg nacionalnog izbora za Pjesmu Euroviziju koji je zahvaljujući glasovima publike nadjačao drugoplasiranu Miju Negovetić. Na trećem je mjestu završila Indira. O njihovim se imenima uoči natjecanja najviše pričalo kao o mogućim pobjednicima.

Doru je otvorio lanjski pobjednik Roko Blažević s pjesmom "Heroj", koji je kasnije nastupio i u show programu s finalistima "The Voicea" – Albinom Grčić, Bernardom Bobovečki i Filipom Rudanom. Pobjednik HTV-ovog showa Vinko Ćemeraš nije se pojavio u Opatiji, jer je imao dogovorenu gažu, a manifestaciju je iz gledališta pratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Zanimljivo je da se gotovo polovica izvođača odlučila za pjesme na engleskom jeziku, a neki su ga poput Indire tijekom izvedbe kombinirali s materinjim. Slavonska kantautorica Aklea Neon pobrinula se za najoriginalniji nastup s pjesmom "Zovi je mama" - želeći nas upozoriti kako se maćehinski odnosimo prema majci Zemlji prometnula se u Dorinu Gretu Thunberg. Slavonka je pjesmu dorađivala tijekom volonterske akcije pošumljavanja Mosora kada je s mladim alternativcem, producentom Klaadom, mapirala mjesta zvukom u tri etape: na zgarištu, tijekom pošumljavanja i na prostoru mlade šume. Kasnije su od tih zvukova oblikovali ambijent i ritam sekciju pjesme, koja je trebala biti zelena himna Mosora, ali je završila na glazbenom nadmetanju u Opatiji.

Boje Splita na Dori branile su mlade snage – Đana Smajo kao najmlađa sudionica sa svojih 16 godina pjevala je "One" s autorskim potpisom Randa Stipišića i Luke Mrduljaša, sinova dvojice poznatih očeva Zlatana i Tomislava. Njezina godinu dana starija sugrađanka Lorena Bućan vršnjakinja je Mije Negovetić, a među najmlađim izvođačima na Dori bio je i 18-godišnji Edi Abazi iz Velike Gorice, mladić s nimalo laganom životnom pričom. Učenik četvrtog razreda zagrebačke Ugostiteljsko-turističke škole u 11. godini života postao je štićenik Doma u Dugavama.

Zbog situacije u obitelji bježao je od kuće, nekoliko je puta uhvaćen u krađi, pa je smješten u ustanovu u kojoj je doživio potpuni preokret – stasao je u odlikaša i pristojnog mladića koji toliko obožava glazbu da se, uz to što namjerava studirati, definitivno u budućnosti planira i njome baviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 01:15