StoryEditor
ShowbizNajbolji od najboljih

Dalmatinski bardovi zadužili hrvatsku glazbu: Oliver i Fiamengo dobitnici Porina za životno djelo

16. veljače 2018. - 14:14

Oliver Dragojević, Jakša Fiamengo i Pavica Gvozdić dobitnici su ovogodišnjeg Porina za životno djelo, a nagrada će im uručena na svečanoj dodjeli 23. ožujka u Splitu.

Sasvim je jasno kako je svo troje umjetnika znanjem i radom zadužilo hrvatsku glazbu, no ipak je bilo onih koji smatraju kako su Fiamengo, ali i teško bolesni Oliver ovo priznanje trebali dobiti i ranije.

Dragojević je jedan od najistaknutijih glazbenika na domaćoj glazbenoj sceni, u pedeset godina dugoj karijeri ima više od četrdeset snimljenih albuma, live albuma i kompilacija. Oliver je jedan od Porinom najnagrađivanijih izvođača i jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Koliko je pjesama napisao akademik Fiamengo teško je reći, no nema Hrvata koji ne zna stihove kultnih "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina", "U prolazu", "Infiša san u te"... Autor je 16 knjiga poezije te dobitnik državnih priznanja za književnost, a glazbenu nagradu Porin dobio je 2002. i 2007. godine.

Pavica Gvozdić uvažena je hrvatska pijanistica i profesorica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Također je i gostujuća profesorica majstorskih tečajeva na više sveučilišta i konzervatorija u Kanadi, Portugalu, Japanu i na Kubi. Nastupala je u najvećim europskim glazbenim središtima, s najuglednijim orkestrima i dirigentima.

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 05:20