StoryEditor
ShowbizDRUGAČIJE SE ZOVU

Znate li da je Doris Dragović pravo ime Dorotea Budimir? Evo tko ju je ‘preimenovao‘, baš kao i druge poznate hrvatske pjevače i pjevačice

Piše Vinko Paić
21. siječnja 2021. - 18:21
Pravo ime Doris Dragović je Dorotea Budimir.  Duje Klaric/Cropix

Da nije bilo Zorana Škugora neke naše glazbene zvijezde možda bi i sada pjevale predstavljajući se imenom koje im piše u rodnom listu.

Iskusni glazbeni menadžer Zoran Škugor "krivac" je što danas znamo za Doris Dragović, Vannu, Tonyja Cetinskog, Sandija i Jasmina Stavrosa.

Splitskoj pjevačici Doris Dragović na svim dokumentima i dan danas stoji ime Dorotea Budimir.

image
Darko Tomas/Cropix

- Njeno pravo ime je dugo za pamtiti i pisati, stvarno jako neobično ime, dok je Doris lako pamtljivo. Kako sam ja izabrao da joj Zrinko Tutić radi prvu pjesmu "Željo moja" i prva dva albuma, a on je imao hit "Doris" pomislio sam da tu ima energije pa je Dorotea postala Doris i tako je ostalo tijekom cijele njezine karijere, kaže nam Škugor.

Umjetničko ime odabrao je i Vanni.

- U to sam vrijeme radio s Ivanom Banfić i još jednom Ivanom koja se prezivala Ranilović. Rekao sam sebi ne mogu istovremeno radit s dvije Ivane. Sjetio sam se jedne predivne žene iz Rijeke, zvala se Vana. Predložio sam Ivani Ranilović da joj mijenjamo ime u Vana i ona je to bez razmišljanja prihvatila, samo je dodala još jedno "n" pa je tako nastala Vanna.

image
Vanna se zapravo zove Ivana Ranilović.
 
Darko Tomas/Cropix

U zlatno doba hrvatskog dancea, Škugor je bio menadžer tada vodećem trojcu: ET-u, Tonyju Cetinskom i Sandiju Cenovu.

- Tony je Anthony, ma tko će to izgovoriti, zato smo skratili na Tony. Sandi se pak pravim imenom zove Aleksandar, a kako su ga svi zvali Sandi odlučili smo da pod tim imenom razvija karijeru, objasnio nam je Škugor.

Jasmin Stavros priznao je kako je promjenom imena (pravo mu je ime Milo Vasić) slomio srce majci koja ga nikad nije oslovila imanom Jasmin. Ipak, ime se zadržalo u obitelji jer je pjevač upravo to ime dao svom sinu, dok se i unuk zove djedovim pravim imenom.

- Pokojni Rajko Dujmić radio mu je prvi album na kojem se jedna pjesma zvala "Jasmin" pa sam predložio da se tako zove. Kako su sve pjesme bile u grčkom ritmu, tekstopisac Stevo Cvikić dodao je još Stavros, govori Škugor.

image
Pravo ime Jasmina Stavrosa je Milo Vasić.
 
Nikola Vilic/Cropix

Prisjetio se i situacije kad je Oliveru Mandiću radio koncerte, a kako je Mandić poput Olivera Dragojevića također nosio naočale i stavljao ih na plakate gdje mu nije pisalo prezime, mnoge bi to zbunilo pa su mislili da dolaze slušati Dragojevića.

Na samim počecima karijere Ivani Banfić predložio je da bude I.B., pod tim imenom je izvela i svoj najpoznatiji hit "Šumica", da bi kasnije počela pjevati pod pravim imenom.

Posve slučajno ime je promijenio i Jacques Houdek.

- Moje pravo ime Željko Houdek promjenjeno je u Jacques jer me susjeda pitala zašto se nebi tako zvao, jednom je prilikom otkrio Jacques.

Renata Končič umjetničko ime Minea odabrala je na samom početku pjevačke karijere listajući enciklopediju grčke mitologije. Minea je boginja ljubavi i mira, a ime joj se toliko svidjelo da se odmah odlučila njime koristiti.

Imena su mjenjali i Tedi Spalato (Tadija Bajić), Edo Maajka (Edin Osmić) i Nives Celzijus (Nives Zeljković).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. veljača 2021 21:30