StoryEditor
Showbizzbogom, mustafa

Brojni poznati se s tugom opraštaju od Nadarevića: ‘Bio je poseban, kako na sceni, tako i izvan nje. Na kazališnim daskama je radio čuda!‘

22. studenog 2020. - 18:32
Arhiva/Cropix

Odlazak Mustafe Nadarevića rastužio je mnoge njegove kolege, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj regiji. Ksenija Pajić glumila je s njim u filmu Antuna Vrdoljaka "Glembajevi", a osim što su zajedno glumili, bili su dobri prijatelji i izvan scene.

- Neizmjerno mi je žao što je Mustafa preminuo. Nadala sam se da će se nekako izvući, pobjediti tu bolest i još poživjeti, dati nam lijepih uloga. No, eto, gotovo je, kraj. Imala sam sreću i privilegiju da s njim radim, bio mi je partner, čak i redatelj kad je u Gaveli režirao predstavu "Let iznad kukavičjeg gnijezda". Osim toga, poznavala sam ga i privatno. Uistinu je bio jedinstven i poseban, kako na sceni, tako i izvan nje. Žao mi je što ga mlađe generacije nisu imale prilike vidjeti na kazališnim daskama gdje je zaista briljirao čineći čuda. Uvijek je bila neka magija oko njega. Kad bi se pojavio na sceni plijenio bi svojom pojavom i talentom. Tome sam se divila pokušavajući prodrijeti u te tajne njegova zanata. Nisam uspjela, naravno, i tako treba biti. Mogu mu se samo diviti. Sasvim sigurno je ostavio veliki pečat u kazališnoj i filmskoj umjetnosti. Nedostajat će mi!, kazala nam je Ksenija Pajić.

image
Neja Markičević/Cropix

Milan Štrljić glumio je s Mustafom u kultnoj seriji "Velo Misto" koja i 40 godina od svog premijernog emitiranja plijeni pažnju gledatelja. Vijest o smrti kolege teško je primio, ali nam je uspio tužnim glasom kazati nekoliko rečenica.

- U zadnje vrijeme odlaze veliki, otišla je Vera Zima, otišao je Kićo, evo sad i Mujo. Pamtit ću ga po beskrajnoj strasti, predanosti i energiji koju je ulagao u svaki posao. Sjećam se Velog mista… On se borio s dalmatinskim akcentom, ali ga je uspio fantastično svladati. Taj jezik koji je njemu bio stran. Tako je pristupao svakoj svojoj ulozi. Mujo je sigurno najveći. To je ogroman gubitak za cijelo hrvatsko glumište. Zadnji sam ga put vidio prije godinu dana, poslije toga se borio s tom nesretnom bolešću. Muški je to i stoički nosio. Svi smo vjerovali u njega. Prije tjedan dana čitao sam da se izvukao i evo sada ovaj šok, rekao je Milan Štrljić.

image
Joško Ponoš/Cropix

Ne tuguju samo glumci, već i sportaši, pa se tako od glumca oprostio i Dino Rađa.

- Umro je inženjer Duje. Naravno da je umro Mustafa Nadarević, ali svima nama koji živimo za Hajduk umro je lik koji je tako dobro odigrao svaku ulogu osnivača kluba. Tu je zacementirao svoju legendu u mojoj glavi. Mogao je odglumiti Izeta, i tko zna što još, ali inženjer Duje mu je unikatna uloga vrijedna zlata. Uz to, imao sam ga prilike upoznati. Tako dobar lik, normalan i topao da se u njega zaljubiš odmah. Počivaj u miru, a tvoja legenda ostaje besmrtna, poručio je Dino Rađa.

image
Nikola Vilić/Cropix
Jandroković: Skroman, šarmantan i nepretenciozan glumački bard

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju sućut obitelji istaknutog dramskog umjetnika i glumca Mustafe Nadarevića poručivši da je taj glumački bard svojom veličinom utkao put brojnim kolegama glumcima, a pritom je ostao skroman, šarmantan i nepretenciozan.

"Život gospodina Nadarevića obilježila je ljubav prema glumi još od srednjoškolskih dana kada se priključio kazališnoj grupi Viktora Cara Emina da bi nakon diplome na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti najveći dio karijere proveo kao član dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje je i stekao status nacionalnog prvaka. U stotinama kazališnih i televizijskih uloga iskazao je nevjerojatnu sposobnost preobrazbe te glumačku virtuoznost, za što je bio višestruko nagrađivan najvišim nacionalnim filmskim i kazališnim nagradama", navodi u sućuti predsjednik Sabora Jandroković. (Hina)

Obuljen Koržinek: Nadarević obilježio čitavo kazališno doba

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u nedjeljusućut u povodu odlaska Mustafe Nadarevića, poručujući da je taj velikan hrvatskoga glumišta svojim djelovanjem obilježio čitavo jedno kazališno doba, a njegov odlazak ostavlja duboku prazninu.

"Brojne generacije poštovatelja pamtit će ga po različitim ostvarenjima – dramskim, filmskim i televizijskim − ali prije svega kao umjetnika jedinstvene energije i snažnog izraza koji je u pravom smislu riječi živio svoj životni poziv. Smrt Mustafe Nadarevića, legendarne figure hrvatskoga glumišta, najsnažnije pogađa njegovu obitelj i prijatelje, ali njegov odlazak bolno doživljava i cijela hrvatska kulturna javnost u kojoj ostavlja duboku prazninu", stoji u sućuti.

Nadarević je, navodi se u sućuti, svojim djelovanjem obilježio čitavo jedno kazališno doba te je svoj zavidni glumački talent ostvario u širokom dijapazonu kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, a ostat će upamćen u domaćem i stranom repertoaru po vrhunskim interpretacijama klasičnih dramskih rola. No, izniman glumački dar omogućio mu je da podjednako uspješno interpretira uloge i u filmskom i televizijskom mediju.

"Fascinira virtuoznost kojom se kretao kroz različite dramske žanrove, lakoća kojom je uspješno ostvarivao uloge različitih dramskih predznaka i autentičnost glumačkog izričaja koja je svakoj njegovoj interpretaciji davala životnost i uvjerljivost. Za svoja iznimna ostvarenja Mustafa Nadarević nagrađen je brojnim priznanjima, među ostalim i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo", kaže se u sućuti ministrice kulture i medija. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 11:49