StoryEditor
ShowbizPreživjeli krizu

Bračni par koji je u 'žižu' zanimanja dospio zbog afere i prijetnji jači je nego ikad: supruga poznatog glumca poduzetnica je kakve nema u Hollywoodu, no neki kažu da su njeni projekti tek 'igračke'

Piše Marija Čović
20. rujna 2019. - 09:37
RTR2R98P

Bračni par Livia i Colin Firth bio je prije godinu i pol dana u žiži zanimanja svjetske javnosti. Razlog nije bila neka nova odlična uloga oskarovca Colina niti angažman "ekološke ratnice" Livije.

Razlog medijskog zanimanja bila je prijava koju je Livia, djevojačkog prezimena Giuggioli, podnijela protiv talijanskog novinara Marca Brancaccia koji ju je navodno progonio, slao mailove s fotografijama njezinu suprugu i prijetio da će napisati kompromitirajuće članke o njoj i Colinu.

Marco je Livijin prijatelj iz djetinjstva, a tijekom pokrenute istrage na vidjelo je izišla i činjenica da je s njim imala kratku aferu dok su ona i Colin u jednom kratkom kriznom razdoblju braka bili razdvojeni.

Sve je ipak riješeno nagodbom izvan suda, strasti su se smirile, Livijin i Colinov brak po svemu sudeći ponovno je učvršćen, redovito se zajedno pojavljuju na crvenom tepihu i drugim prigodama...

Ambasadorica Oxfama

Za 50-godišnju Liviju to znači da se i dalje u potpunosti može posvećivati svojim ekološkim projektima. Ona je, naime, suosnivačica i kreativna direktorica konzultantske tvrtke Eco-Age koja osigurava održiva rješenja za brendove koji nastoje poboljšati svoj lanac opskrbe.

Među klijentima su i luksuzni brendovi poput Choparda, Erdema, Stelle McCartney i Guccija, ali i tvrtke koje se ne bave modom poput Welltowera, Engleskog nogometnog saveza i stadiona Wembley.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Livia Firth (@liviafirth) on

Filmska producentica Livia je i ambasadorica Oxfama, konfederacije neovisnih humanitarnih organizacija posvećenih smanjenju siromaštva u svijetu, te osnivačica Green Carpet Challengea, održive modne inicijative koja povezuje glamur s etikom, naglašavajući značaj održivosti.

Od kad je 2010. pokrenula tu inicijativu, Livia se na crvenom tepihu najčešće pojavljivala u ekološkim, recikliranim kreacijama, zalažući se za ekološki osvješteniju i moralniju modnu industriju. Od tada su joj se priključile brojne zvijezde i modni brendovi.

Livia je žestoki protivnik "brze mode" koja je, kako kaže, stroj zla koji iskorištava potrošače, resurse našeg planeta i ljude koji je proizvode, a bila je nominirana i za nagradu Red’s Hot Women u kategoriji etične aktivistice godine; 2012. je osvojila UNO-ovu nagradu Leader of Change (Vođa promjene).

Ono što je vidjela putujući svijetom kao aktivistica Livia je pokazala 2015. u dokumentarnom filmu "The True Cost" (Prava cijena), čija je izvršna producentica, a govori o stvarnom utjecaju mode na ljude i planet.

Kaže kako se, srećom, svijest konzumenata pojačava, sve je veći broj ljudi kojima je jasno kako i gdje se odjeća koju nose proizvodi.

Spojila je svoje tri strasti – modu, ekologiju i društveni angažman, bila je među osnivačima inicijative "The Circle", koju je pokrenula glazbena zvijezda Annie Lennox, a koja se bavi suzbijanjem siromaštva i osnaživanjem žena širom svijeta.

Za sebe kaže da je "profesionalna agitatorica".

Ustrajna i uporna

- Ne želim u životu biti promatračica, kad imate kontrolu možete preuzeti odgovornost – kaže Livia, koja je sa suprugom Colinom 2014. dobila i počasnu njemačku nagradu za održivost.

- Neustrašiva je, ne boji se nazvati bilo koga, za nju je to vrlo osobno – o Livijinom filantropskom radu kaže Anna Wintour, glavna urednica "modne biblije", američkog Voguea.

- Livia se nikad ne zaustavlja, ako kažete ne, ona će ponovno pitati. Cijenim to, vodi je cilj u koji vjeruje, ustrajna je u stvaranju etične mode – kaže slavni kreator Tom Ford.

Premda su svojevremeno zli jezici bili skloni reći kako su njezine ekološke inicijative bile tek "igračka supruge Colina Firtha", desetljeće sve uspješnijeg funkcioniranja pokazalo je da se Livia Firth prometnula u jednu od najglasnijih zagovornica ekološki osviještene i moralne modne industrije.

#COLIN FIRTH#LIVIA FIRTH#EKOLOŠKA MODA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 08:37