StoryEditor
Showbizvažna pobjeda

Ashley Judd bila je jedna od prvih glumica koja se usprotivila Harveyju Weinsteinu: njen slučaj ponovno pokrenut nakon odluke na žalbenom sudu

Piše PSD
30. srpnja 2020. - 09:13
Yann Coatsaliou/AFP

Nakon što je u siječnju prošle godine, sud u Kaliforniji odbacio zahtjev za tužbu za seksualno uznemiravanje koji je glumica Ashley Judd podigla protiv holivudskog moćnika Harveyja Weinsteina, sada joj je odobrena žalba.

Savezni žalbeni sud presudio je u srijedu 29. srpnja da glumac može tužiti osramoćenog producenta Haveyja Weinsteina prema kalifornijskom zakonu, što joj je ranije bilo osporeno, prenosi Independent. 

Deveti žalbeni sud u San Franciscu utvrdio je da je Weinstein imao značajnu moć nad glumičinom karijerom 1997. godine, kada su održali poslovni sastanak u njegovom hotelu te je došlo do navodnog seksualnog uznemiravanja. Postupak je nakon odluke vraćen nižem sudu zbog daljnjeg provođenja.

- Weinstein je zahvaljujući svom profesionalnom položaju i utjecaju vrhunskog producenta u Hollywoodu bio u jedinstvenom položaju kako bi provodio prisilnu moć ili utjecao na Ashley Judd, koja je tada, u vrijeme navedenog uznemiravanja, bila mlada glumica na početku karijere, stoji u odluci suda.

- Ovo je važna pobjeda ne samo za gospođu Judd, već i za sve žrtve seksualnog uznemiravanja u profesionalnim odnosima, rekao je glumičin odvjetnik Theodore Boutrous.

Ashley Judd bila je jedna od prvih žena koje su se u listopadu 2017. godine oglasile protiv Weinsteina u intervjuu za The New York Times. Taj tekst, zajedno s još jednim u časopisu 'New Yorker', razotkrio je mnoge optužbe o nedoličnom ponašanju upućene Harveyu Weinsteinu i privukao glavnu pažnju na pokret #MeToo.

Ashley Judd je u travnju 2018. godine podnijela žalbu protiv Weinsteina kojeg je optužila da je ugrozio njenu poslovnu reputaciju obeshrabrujući redatelja Petera Jacksona da je uključi u svoju franšizu 'Lord of the Rings'. Podnijela je svoj zahtjev za seksualno uznemiravanje prema kalifornijskom zakonu koji zabranjuje takvo ponašanje osobe u "poslovnom, uslužnom ili profesionalnom odnosu" s drugom osobom.

2019. američki okružni sudac Philip Gutierrez odbacio je tu tvrdnju utvrdivši da odnos Ashley Judd s Weinsteinom nije obuhvaćen kalifornijskim zakonom.  Judd također provodi zahtjev za klevetu protiv Weinsteina.

Podsjetimo, Weinstein je u ožujku ove godine osuđen na 23 godine zatvora, nakon što je u New Yorku proglašen krivim za kazneno djelo seksualnog odnosa i silovanje trećeg stupnja. Njegovi odvjetnici rekli su da se namjerava žaliti. Weinstein se u Los Angelesu suočava s brojnim drugim optužbama za seksualno uznemiravanje i korištenje svoje poslovne moći u te svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 20:13