StoryEditor
ShowbizŽivot izmicao kontroli

Američka glumica u novom je filmu neprepoznatljiva: glumi divu 50-ih čiji tragičan kraj i danas izaziva žalost; Nakon nervnih slomova, financijskih problema i pobačaja, umrla je od predoziranja

22. rujna 2019. - 20:01

Kako se približava sezona nagrađivanja i premijere su sve brojnije, množe se i spekulacije o potencijalnim konkurentima i dobitnicima prestižnih nagrada, posebno je, dakako, zanimljiv Oscar.

Već su u igri brojna imena, jedno od njih je Renee Zellweger, popularna glumica nedavno je na filmskom festivalu u Torontu nagrađena ovacijama oduševljene publike za transformaciju u legendarnu Judy Garland. Renee ima Oscara za najbolju sporednu glumicu u mjuziklu "Chicago" u kojemu je pokazala pjevačke sposobnosti, a hoće li joj "Judy" donijeti zlatni kipić za glavnu žensku ulogu, vidjet ćemo za nekoliko mjeseci.

Film u kina stiže sljedećeg tjedna, gledatelji će u njemu moći vidjeti posljednjih nekoliko mjeseci života slavne pjevačice i glumice, u razdoblju nakon što je Judy došla u London 1968. godine. U lipnju je bilo 50 godina otkako je u britanskoj metropoli, u dobi od 47 godina, umrla od predoziranja.

Ovisna o tabletama

U London je stigla zbog serije rasprodanih nastupa u noćnom klubu "Tha Talk of the Town". Nedavno su objavljene i fotografije na kojima se nekad jedna od najvećih glazbenih i glumačkih zvijezda muči na izvedbama dok joj je život izmicao kontroli. Judy je bila bez novca, ovisna o tabletama, opsjednuta seksom i suicidalna.

U tim posljednjim mjesecima udala se za petog supruga, Mickeya Deansa, vodila je bitku oko ugovora o nastupima, a nekoliko njezinih jedva razumljivih izvedbi u noćnom klupu opisivali su kao "emocionalni sudar". Američkog glazbenika Deansa upoznala je 1966. godine kad ga je zajednički prijatelj zamolio da glumi doktora i odnese paketić stimulansa u Judynu hotelsku sobu u New Yorku.

Bili su u vezi s prekidima sljedeće tri godine dok se nisu vjenčali u ožujku 1969., tri mjeseca prije Judyne smrti, na slabo posjećenoj ceremoniji u općinskom uredu u londonskoj četvrti Chelsea. Jedan je novinar vjenčanje nazvao patetičnim. Navodno je Judyna starija kćerka Liza Minnelli nazvala majku na dan vjenčanja i rekla joj da ne može biti nazočna, ali da će sigurno doći na sljedeće.

Judyna druga kćerka, Lorna Luft, kazala je kako je to bilo vrijeme kad je njzina majka bila na najnižoj točki svoje ovisnosti o tabletama i da je "umirala pred Deansovim očima". Judy se na to nije obazirala, tvrdila je kako je "konačno, konačno voljena". Tri mjeseca kasnije Deans ju je pronašao mrtvu u njihovom iznajmljenom londonskom stanu. Njezina je smrt proglašena nesrećom, ali su prijatelji i teoretičari zavjera tvrdili da je Deans imao prste u tragičnom predoziranju.

Rođena kao Frances Ethel Gumm, Judy je 45 od 47 godina svog prekratkog života provela u raljama Hollywooda, karijeru je započela sa samo dvije i pol godine kad je njezina majka Ethel otkrila kćerkine pjevačke sposobnosti. Sa 13 godina je potpisala ugovor sa studiom MGM čiji su je čelnici maltretirali zbog težine i izgleda, držali na koktelima barbiturata, a od 16. godine su je i seksualno zlostavljali.

Čarobnjak iz Oza

Svjetsku slavu Judy je stekla kao Dorothy u "Čarobnjaku iz Oza" kad joj je bilo 17 godina, ali je maltretiranje kojemu je bila izložena ostavilo trajni trag, cijeloga se života borila s depresijom i ovisnosti o tabletama, više se puta pokušala ubiti, četiri braka okončana su gorkim razvodima, imala je nekoliko pobačaja, nervnih slomova, financijskih problema...

Karijera joj je bila puna uspona i padova, a 1968. joj je ponuđen ugovor za nastupe u londonskom klubu "Talk Of The Town" za tri tisuće dolara tjedno, što bi u današnjem novcu bilo 53.700 dolara. Nastupi nisu bili dobro prihvaćeni, kritičari su sumnjali da je pod utjecajem tableta, mnogi su ljude iz njezine pratnje, naročito supruga Deansa, okrivljivali za probleme i ovisnost koja je dovela do smrti.

Kad film "Judy" stigne u kina, još jedna generacija moći će se upoznati s ranjivom legendom, briljantnom pjevačicom i glumicom koju su, usprkos svim problemima, ljudi obožavali.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 14:10