StoryEditor
Showbiz‘LIPA MOJA‘

Albina Grčić nakon ‘Voicea‘ razvija glazbenu karijeru, pjevala je i u Veloj Luci: Boljeli su me neki komentari baš mojih ljudi, Splićana...

9. kolovoza 2020. - 20:00

Tek joj je 21 godina, a mlada Splićanka Albina Grčić ima sve predispozicije da postane velika glazbena zvijezda. Osim lijepog stasa tu je i čaroban glas koji ju je ove zime doveo u finale najgledanijega hrvatskoga pjevačkog natjecanja "The Voice", odškrinuvši joj tako vrata naše estrade.

– Da nije bilo tog showa, vjerojatno ne bismo sada vodili ovaj razgovor niti bih došla u Vela Luku, u jednom trenutku intervjua kaže pjevačica s kojom smo razgovarali nekoliko sati prije nego što je izišla na pozornicu te prigodom druge godišnjice smrti Olivera Dragojevića u njegovoj rodnoj Vela Luci otpjevala pjesme "Lipa moja" i "Vridilo je".

– Odrastala sam na Oliverovim pjesmama koje će ostati vječne. Stalno su se puštale u mom domu, sjećam se da sam dosta njih imala na kasetama za radio. Kad me Ante Gelo nazvao i pitao želim li nastupati nisam mogla vjerovati. Pitala sam se zašto baš ja? Bila je to velika čast za mene i sigurna sam da bi Oliver na sve nas bio ponosan. Dok sam bila mlađa slušala sam neke njegove brže pjesme, poput "Nadaline" i "Skalinade". Sad kad sam glazbeno sazrela okrenula sam se drugim hitovima, njih mi je izazovnije interpretirati – veli Albina, koju tata uvijek nazove prije nastupa, a bilo je tako i ovaj put.

– Kaže mi da se ne opterećujem time tko će bolje otpjevati i neka samo svojom izvedbom doprem do njega.

Komentari koji su boljeli

U Splitu upravo završava treću godinu Filozofskog fakulteta gdje studira povijest i engleski jezik.

– Dugo sam razmišljala o tome da budem profesorica i to je uistinu jedan jako plemeniti posao. Voljela bih raditi u školi, zašto ne? Iako su mi se nakon showa otvorile mnoge glazbene prilike i sve više sam u tom smjeru. Ako mi se karijera ne bude razvijala u smjeru kojim želim ići, lijepo je znati da imam asa u rukavu.

A što joj je sve donijelo sudjelovanje u "The Voiceu"? Puno toga, odmah će.

– Dosta sam toga naučila o sebi kao osobi i glazbenici. Mnogo sam sazrela u tih nekoliko mjeseci i dokazala da mogu pjevati razne žanrove. Iako, moram priznati, nisam uopće vjerovala u sebe. Niti mi je bilo na kraj pameti da ću doći do finala. Drago mi je da sam uspjela razbiti neke predrasude kojih sam se dosta naslušala, i to baš u rodnom gradu. Govorili su: Evo još jedne male plave Splićanke, ona neće dalje od Magazina, to je njezin najveći domet. Boljelo me što su takvi komentari dolazili baš od mojih ljudi, Splićana. Ali samo sam se zainatila i odlučila pokazati tko sam i što mogu.

Duet s Filipom Rudanom u kojem su izveli pjesmu "Lovely" od Billie Eillish i Khalida apsolutni je hit posljednje sezone "Voicea" i zasad je na YouTubeu pregledan više od 16 milijuna puta. Javlja im se velik broj stranaca s pohvalama, upravo zato mnogi bi fanovi Eurosonga voljeli na tom natjecanju vidjeti ovaj dvojac.

Priželjkuje 'Doru'

– Očekivali smo da ćemo privući pažnju jer smo dali interpretaciju kakva se dotad nije mogla naći na YouTubeu. Ali da ćemo imati tolike milijunske preglede, e to nas je bome iznenadilo. Voljela bih se okušati na "Dori", ali ne s bilo čime. Ako bih se prijavila onda bih željela da to bude kvalitetna i dobro osmišljena pjesma, namijenjena upravo Euroviziji. Problem je kod naših pjevača što dosta njih ide na "Doru" tek tako da se pokažu. Filip i ja smo ostali u dobrim odnosima, svatko od nas ima svoj glazbeni put. Ako bi nam netko došao s konkretnom ponudom za "Doru", svakako bismo razmislili o tome – kaže Albina.
Otkrila nam je i pozadinu svog neobičnog imena.

– To me svi pitaju. Dobila sam ga po pokojnom djedu Albinu. Moj rođak također. Na kraju se ispostavilo kako imam svijetlu put i oči tako da me ime baš dobro predstavlja, a i sviđa mi se što zvuči umjetnički.

Velika joj je podrška godinu dana mlađi Solinjanin, nogometaš iz Solina.

– Znamo se još otkako smo bili djeca, njegov i moj brat igrali su nogomet u juniorima Hajduka. No putevi su nam se razišli i spojili prije dvije godine, i od tada smo zajedno. Jako je talentiran u nogometu, to vam iz prve ruke tvrdim, jer ga pratim na svim utakmicama. Veliko je bogatstvo imati takvu osobu pored sebe, jedno drugo podržavamo u svojim karijerama, razmjenjujemo iskustva, savjetujemo se... I sama sam nogometno potkovana, obožavam pratiti našu reprezentaciju i ići na dečkove utakmice. Nije da glumim curu nogometaša, stvarno nisam taj đir, nego mi je baš gušt ići na njegove utakmice – iskreno će Albina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. kolovoz 2022 10:55