StoryEditor
ShowbizPODIJELILA JAVNOST

Adele srušila internet fotografijom na kojoj je mršavija 45 kilograma. Njena prehrana izaziva kontroverze: To su kalorije za dijete od 2 godine!

Piše PSD
6. svibnja 2020. - 11:27
Adele na dodjeli Oscara 2013. godineAFP

"Hvala vam svima koji ste mi rođendan iskazali ljubav. Nadam se da ste svi sigurni i pri zdravoj pameti u ovim ludim okolnostima.

Željela bih zahvaliti i svim djelatnicima i službama, koji su najzaslužniji za našu sigurnost, dok istovremeno riskiraju svoje živote.

Hvala vam, vi ste naši anđeli!" - napisala je jutros na Instagramu Adele i skoro srušila internet objavom fotografije na kojoj je više nego "prepolovljena".

Aktualni izgled britanske glazbene zvijezde, koja je slavu stekla, koliko zvanserijskim glazbenim talentom, toliko i punašnošću, koja je bila njezin zaštitni znak, kao i stav s kojom ju je nosila, oduševila je, ali i zaprepastila brojne fanove.

"Pa, dobro, gdje je Adele?", "Gdje je nestala Adele?", "Što se ovo događa?"... komentari su koji su se izmjenjivali s komplimentima.

Brojni su se osjetili i "izdanima", jer je Adele utjelovljavala njihov stav da ne postoji samo jedno savršenstvo, te da se i oni s viškom kilograma mogu osjećati dobro i samopouzdano u svojoj koži.


Adele je početkom prošle jeseni ustvrdila kako se za promjenu načina života odlučila kako bi bila zdravija i bolja majka svom sinu.

Posebno zanimanje u javnosti izazvala je dijeta Sirtfood, nakon što je jedna od Adelinih osobnih trenerica otkrila da slavna Britanka upravo njome postiže nevjerojatan rezultat.

"Prvi dio traje tjedan dana i svodi se na dvije ključne stvari: preporučena količina kalorija za žene je 2000 na dan, što je Adele smanjila na 1000, te je konzumirala zeleni sok tri puta dnevno" - ispričala je tada Camila.

Što je Sirtfood dijeta?

Temelji se na dvije faze. Prva faza je intenzivni sedmodnevni program osmišljen kako bi započelo intenzivno mršavljenje, dok druga faza uključuje uvođenje novih namirnica na jelovnik.

Traje sedam dana, a unos kalorija se ograničava na 1000. Prva tri dana se piju dva zelena soka napravljena od kelja, celera, rikole, peršina, limuna i zelenog čaja.

Jede se i jedan obrok dnevno, primjerice pureći odrezak s keljem ili piletina u umaku od kurkume i salata od rikole. Nakon obroka može se uzeti 15 do 20 grama tamne čokolade.U drugoj polovici prvog tjedna mogu se piti dva soka dnevno i jesti dva obroka sa sličnim sastojcima kao i prva tri dana.

Druga faza

Druga faza traje 14 dana, a bazirana je na konzumaciji triju obroka sastavljenih od namirnica koje potiču veću proizvodnju sirtuina u tijelu i jedan zeleni sok.

Postoji, naime, popis top namirnica koje se nazivaju "sirtfood hranom" i koje, prema tvrdnjama autora dijete, potiču tijelo na proizvodnju sirtuina, grupe proteina koje reguliraju i ubrzavaju metabolizam te povećavaju efikasnost mišićnih vlakana, a tu ubrajaju: kelj, jagode, luk, soju, peršin, ekstra djevičansko maslinovo ulje, tamnu čokoladu od barem 80%, matcha zeleni čaj, heljdu, kurkumu, orahe, rikolu, čili, datulje, crveni radič, borovnice, kapare, pa čak i kavu i crno vino.

Ovaj je način prehrane, ipak, izazvao mnoge kontroverze u javnosti. Pokrenula su ga dvojica britanskih nutricionista, Aidan Goggins i Glen Matten, nakon što su 2016. godine objavili istoimenu knjigu recepata.

Knjiga govori o učinkovitosti ovog režima zahvaljujući aktiviranjem "gena mršavosti" pomoću vlakana bogatih sirtuinima, koji se mogu pronaći u određenoj hrani i u organizmu.

Mnogi zdravstveni stručnjaci kritiziraju Sirtfood dijetu kao vrlo restriktivnu. Nutricionistica McKenzie Caldwell, koja se posebno bavi prehranom žena, smatra kako je broj kalorija daleko najgori faktor ove prehrane.

"Tisuću kalorija dnevno je prikladno samo za dijete u dobi od 2 do 4 godine!", komentirala je McKenzie.

"Ne samo da to nije dovoljno energije za podršku odraslom tijelu, nego nije moguće uklopiti sve makro i mikrohranjive tvari koje odrasla osoba treba u toj količini hrane..."

Stručnjaci smatraju i kako je premalo kliničkih dokaza koji bi podržali ovu prehranu u svrhu trajnog gubitka kilograma.

"Ne postoje nikakvi dokazi koji bi potkrijepili bilo kakve tvrdnje da dijeta Sirtfood potiče zdravo mršavljenje", ustvrdila je nutricionistica Tracy Lockwood Beckerman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 17:24