StoryEditor
ShowbizGuzice, sise, šok

'Svaki dan se grizem što nisam napravio neke domoljubnije pjesme': uoči svirke u Splitu, pričali smo s Milom Kekinom, evo kako komentira 'prođu' na tržištu i zbivanja u državi

19. listopada 2019. - 12:01

Mile Kekin i bend u subotu 19. listopada nastupit će u novootvorenom splitskom klubu, Plan B Backbaru. Svirat će zarazne pjesme sa zadnjeg albuma "Kuća bez krova", među kojima su "Reno 4" i "Zbogom Tjeskobo".

- Bit će tu i nekoliko nepoznatih megahitova - poručuje zagrebački glazbenik s bendom u kojem se kriju neka rado viđena imena domaće scene:

- Bend čini Danko Krznarić na klavijaturama i gitari, inače siva eminencija mog orkestra, Matko Gaće iz prijateljske nam Makarske na bubnjevima, naočiti Neven Jurić za bas gitarom i country dvojac koji sam posudio od Picksiebnera, a to su Andrija Lazo i Marko Bregant - navodi Kekin, dodajući da su zadnji put u Splitu nastupili prije pola godine, ali sada, obećava, dolaze "još mlađi i još uvježbaniji".

Pa kad je već bila prilika, pretresli smo uvijek aktualne teme.

Dan prije Mile Kekina i benda, u gradu pod Marjanom nastupa legendarno Zabranjeno pušenje, slave 35 godina od izdavanja albuma "Das ist Walter". Nije pretjerano reći da su Split i okolica odavno spremni na taj koncert, ali na radiostanicama neće se zavrtjeti niti jedna pjesma - baš kao što se rijetko čuju i Kekinovi radovi. Baš kao što se sva alternativa potiskuje. S druge strane, slušatelja ima i koncerti se brzo rasprodaju.

Zato je naše prvo pitanje bilo što misli o konceptu formatiranih radija. Zašto to čine?

- Naravno da sam protiv toga. Naročito ako u toj rotaciji nije neka moja pjesma. Ma, ne znam što bih rekao... Radiostanice su u privatnom vlasništvu. Nije im dužnost obrazovati nego imati što veću slušanost kako bi mogli bolje naplatiti reklamni prostor. A veća se slušanost postiže smanjenjem sadržaja za koje je potreban mozak, tako je i na televiziji, u novinama i na portalima - odgovara roker i vadi nam recept za dobru "prođu na tržištu":

- Potrebne su guzice, sise, šokantni naslovi, pamtljive melodije i vječno dobro raspoloženi voditelji. Radio slušateljstvo treba hraniti poznatim sadržajima kako bi se osjećali ugodno i sigurno. Ne možemo medije prepustiti tržištu i onda očekivati pametne sadržaje - zaključuje glazbenik bez dlake na jeziku.

Svojevremeno je izjavio da bi se, da je htio luksuz, učlanio u HDZ, a ne osnovao bend.

Evo, premijer Andrej Plenković najavio je povećati plaće za šest posto svim državnim službenicima, je li vam sad još više žao što se niste učlanili? - pitali smo.

- Naravno da mi je žao. Svaki dan se grizem što nisam napravio neke domoljubnije pjesme, ali što mogu kad je domoljublje u privatnom vlasništvu profitera - odgovara Kekin, dodajući da nastoji, koliko je moguće, sagledati situaciju hladno i pragmatično.

- Onaj tko je zadovoljan kao naš premijer, tko vidi naprednu demokratsku prosperitetnu zemlju sretnih građana, neka i dalje glasa za HDZ. Onaj tko vidi ljude koji kopaju po smeću, tko vidi prelijepu, ali po svim podacima najkorumpiraniju državu Europe iz koje se bježi glavom bez obzira, ako nije klijent vlasti, neka na sljedećim izborima bude kreativan i zaokruži nešto novo - poentira Mile.

Za kraj smo se još kratko vratili na vedrije teme i u stara vremena. Zanimalo nas je može li izdvojiti omiljenu pjesmu s ploče "Das ist Walter"?

- Uf, teško pitanje jer se radi o remek-djelu. Možda "Neću da budem Švabo" jer je tako predivno zastarjela u ovom dobu kad bi očito mnogi htjeli biti baš taj Švabo.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 02:28