StoryEditor
Showbiz35 GODINA

'Neka splitski gosti ostanu mala tajna!': Zabranjeno pušenje na Gripama u petak rock prašionicom slavi kultni album; Evo podsjetnika kako je 'Walter' obranio Sarajevo

Piše M. G.
16. listopada 2019. - 00:59

Zabranjeno pušenje će se nakon dvije godine ponovno susreti sa splitskom publikom 18. listopada u velikoj dvorani na Gripama, gdje će u sklopu velike turneje (bend trenutno svira u Kanadi, a zakazani su i nastupi u Skandinaviji i Australiji) proslaviti 35 godina od izlaska kultnog prvijenca "Das ist Walter", objavljenog 1984. godine.

Čuveni album sarajevske rock institucije, čiji će članovi dan nakon Splita zasvirati i u zagrebačkom Domu sportova, dobio je naziv po filmu "Valter brani Sarajevo", a uvodna pjesma upravo je tema iz istoimenog filma.


Debitantski album Zabranjenog pušenja prvotno je izdan u maloj nakladi, da bi se na kraju prodalo njegovih 100.000 primjeraka, čak 30 puta više od početne tiraže.

Te 1984. godine bend je krenuo na turneju od 60 koncerata po najvećim dvoranama bivšJugoslavije i stekao status rock atrakcije. Aktualno slavljenje prvijenca na turneji zapravo je podsjetnik na jedno vrijeme u kojemu je stasalo Pušenje - na sam album i značaj Waltera kao heroja Sarajeva.

Neposredno prije koncerata u Splitu i Zagrebu članovi sastava otisnuli su se preko Atlantika, zbog koncerata u Kanadi (Calgary, Montreal, Windsor i Toronto), iz koje nam se javio njegov frontmen Sejo Sexon.

- Fanovi u Kanadi došli su na naše koncerte sa svih strana, prelazili nevjerojatne udaljenosti kako bi podržali i bodrili bend. I koliko god čovjek bio umoran i od puta i od koncerata, za tu raju uvijek nađe vremena.

I ako treba, s njome se druži i do sitnih sati, jer bendovi se jako rijetko pojavljuju na ovim prostorima. Obostrano su to veliki trenuci, puni beskrajnih priča o onome što se događalo dok se nismo vidjeli – kazao nam je Sejo, koji će s ostalim članovima grupe, nakon Splita i Zagreba, u studenome odletjeti u Australiju (Perth, Sydney i Melbourne), a potom održati i koncerte u Kopenhagenu, Oslu i Stockholmu.


Slavljenički repertoar na turneji predstavlja presjek cjelokupne karijere benda, te uključuje i glazbena iznenađenja na koncertima u Splitu i Zagrebu, ali ih Sejo još ne želi otkrivati.

- Neka splitski gosti ostanu mala tajna... To će biti koncert Zabranjenog pušenja, neće ih biti puno, ali će s nama biti ljudi koji su ostavili neki trag u ovom bendu, koji su s njim surađivali.

Naravno, najdraži gost će biti naša publika kojoj možemo zahvaliti svih ovih lijepih 35 godina koliko smo, uz njezinu podršku, proveli na pozornici u ovom lijepom poslu – kaže Sejo Sexon.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 08:21