StoryEditor
ShowbizTEŠKI DANI

'Ne mogu se pomiriti s tim da je napustio ovaj svijet, i to bez dijagnoze...': Alka Vuica otvorila dušu, otkrila kako se nosi s depresijom, ali i što misli o Kolindi

Piše Vinko Paić
13. travnja 2019. - 17:44

Rođena je u Puli s trinaest dana zakašnjenja, a roditelji su je odlučili nazvati Alka po popularnoj Sinjskoj alci. Nikad nije skrivala kako je odrastala u strogoj tradicionalnoj obitelji s vrlo autoritativnim ocem Zvonkom i majkom Zdenkom koji su svirali klavir i saksofon, pa nisu bili presretni kad im se jedna od dvije kćeri s osamnaest godina preselila u Zagreb, gdje je Alki vrata u svijet traženih tekstopisaca otvorio susret s pokojnim Karlom Metikošom.

Kad je za njegovu Josipu Lisac napisala budući veliki hit "Danas sam luda" njezine su ostale uglazbljene pjesme ("Hajde da ludujemo", "Rušila sam mostove od sna"," Lijepa bez duše", "Ja sam zaljubljen"...) tiskane u nakladama od tristo tisuća primjeraka.

Tijekom zlatnih osamdesetih godina, na vrhuncu popularnosti, upoznala je srpskog slikara Vuka Veličkovića i s njim dobila sina Arijana. Uskoro i sama počinje pjevati, prvi album "Laži me" objavljuje ratne 1993., probija se na vrhove top ljestvica, dobiva nagradu za kantautora godine, a upravo je ona prva uvela etno stil u hrvatski pop.

Danas je Alki 57 godina i kao prava lavica bori se s mnogim životnim iskušenjima, tugama i boli. Uvelike ju je rastužila smrt voljenog oca Zvonka, rodom iz Metkovića, s kojom se godinu i pol dana nakon njegova odlaska, teško miri i prihvaća činjenicu da ju je napustio bez liječničke dijagnoze.

Uvijek rado dolazi u Dalmaciju jer se ovdje osjeća bliže ocu, a emotivno će joj zasigurno biti i večeras kad pozdravi publiku u splitskom klubu Zenta, gdje će održati koncert i otpjevati neke od svojih najvećih hitova.

Ne krijete veliku bol zbog gubitka oca Zvonka koji je umro u listopadu 2017., a odgovore na neka pitanja još niste dobili, razočarani u naše zdravstvo.

- Ne mogu se nikako pomiriti s tim da je moj voljeni Tajko napustio ovaj svijet. Naša obitelj više nije ista i jako smo svi pogođeni njegovim odlaskom. Bio je stup i okosnica naše familije, to osjećamo više nego ikad. Posebno me pogađa što je u 21. stoljeću otišao bez dijagnoze i što uopće ne znamo zašto je umro i što mu je bilo.

Bolnice su nam u užasnom stanju i općenito zdravstvo. Sve imaju naseljenu neku bakteriju koja vas može dokrajčiti ako vam padne imunitet, a o tome se ne govori. Bolnice su stare i nemaju adekvatnu higijenu. Na otocima imamo vile od nekoliko milijuna eura, a rijetko koji otok ima adekvatnu zdravstvenu skrb. Ali, to su pitanja za posebnu raspravu.

Znate li pasti u depresiju?

- Po vokaciji sam pjesnikinja, a to znači da sam depresivna po prirodi. Borim se s depresijom od malena, svakog dana iznova.

Koliko vas je obilježilo to što ste sami podizali sina Arijana, bez muške pomoći?

- Biti samohrana majka vrlo je teško, ali nije nemoguće. Tu je uvijek važna podrška obitelji, a meni je moja obitelj puno pomogla.

Po čemu pamtite Dina i Olivera kojima ste napisali pjesme "Rušila sam mostove od sna" i "Lijepa bez duše"?

- Dino mi je stvarno bio drug, onako baš prijatelj i jako sam ga voljela i cijenila. Bez obzira na demone koji su ga pratili, bio je nevjerojatno biće i vrhunski umjetnik, koji je zapravo puno patio jer je često bio neshvaćen i drukčiji.

Oliver je isto tako bio vrlo poseban čovjek, znao je što hoće i uvijek je navodio suradnike na svoj put. Mogao je iz vas izvući najbolje što možete dati, a furao je svoj film u svemu.

Pravi pravcati Dalmatinac i veliki pjevač koji je svojim pješčanim glasom prenosio emociju. Voljela sam s njim tulumariti uz vino i pjesmu, baš kao i s Dinom s kojim je druženje uvijek bilo stvaranje.

U kojim životnim trenucima su se vama rušili snovi?

- Ajoj, snovi se ruše na svakom koraku, ali dok ste živi uvijek imate neki neostvareni san. U tome i jest čar i bit. Snovi se ruše, a vi gradite nove.

Prije deset godina krenuli ste u utrku za hrvatsku predsjednicu, ali ste naposljetku odustali jer niste prikupili dovoljan broj glasova. Planirate li se opet kandidirati?

- To je doista bio još jedan od mojih idealističkih poteza, pratila me stranka Zeleni, koji su se kasnije spojili s Orahom i doista smo imali ideje vrijedne podrške naroda, ali jako je teško konkurirati sili kao što je HDZ i njihovoj glasačkoj mašini kao i SDP-u.

Ne bih se više upuštala u nešto tako stresno, a i sve manje vjerujem u revolucije koje mogu pokrenuti pojedinci. Svijet se promijenio i bez puno novca ne možete ništa! Bilo je to prilično neorganizirano i čak su mi na dva mjesta ukrali popis s glasovima što nisam mogla pojmiti. Ali, politika je takva, nema tu fer pleja.

Da je Alka predsjednica na jedan dan prvo bi napravila - što?

- U jednom danu ne možete napraviti gotovo ništa kao predsjednica. To je pitanje za misice.

Kolinda da ili ne?

- Osobno mi je bilo drago što Hrvatska prvi put u povijesti ima ženu predsjednicu, jer je vrlo muški nastrojena država. Prednost je imati lijepu predsjednicu, još da je ljevičarka, bilo bi mi draže.

Tko vam je naš najzgodniji političar?

- Pa gospođa Kolinda naravno!

Ne skrivate kako ste u životu bili ljubavnica. Nedavno ste poručili ženama da nikad sebi ne dozvole da budu druge. Što ste sve naučili iz tog iskustva?

- Možete kupiti moju knjigu "Kritika muškog uma", izašlo je novo izdanje, pa uživajte ljeti na plaži. Poučno i lako štivo o muško-ženskim odnosima. Muškarce često privlače snažne i samostojne žene, pogotovo mačo frajere, a onda bi je htjeli porobiti jer im je to u prirodi. Zaljube se u lavicu, oni bi htjeli mačića. Ja se jako loše nosim s nametnutim autoritetima.

Vjerujete li još u to da se rađamo kao biseksualne osobe?

- To je vrlo kompleksno pitanje, kao općenito pitanje seksualnosti, ali mislim da svatko može imati eksperimente s istim spolom u životu i to ne znači da je po svom opredjeljenju gej osoba.

Da možete vratiti vrijeme, što više nikad ne biste napravili?

- Ne osvrćem se na taj način iza sebe. Da sam u određenim trenucima mogla biti neka druga, sigurno bih neke stvari drukčije postavila, ali karakter je naša sudbina, a život je događaj.

Je li teško opstajati na našoj estradi sve ove godine? Bojite li se konkurencije?

- Jako je teško i sve se mijenja strahovitom brzinom. Vrlo sam zaigrana i imam široke sfere interesa, nisam dosljedna u samo jednoj stvari pa pratim svoj blizanački duh. Ali, baš je Dino uvijek govorio da je lako uspjeti, ali je teško opstati!

Jednom ste rekli da se Split i vi volite javno. Što prvo napravite kad dođete?

- Uvijek volim prošetati Splitom, javiti se dragim ljudima, otići na neku finu večericu ili ručak, ovisi o vremenu. Jako volim Split i Splićane. Posebni su to ljudi koji žive u ljepoti s pogledom na raj.

Sjećate li se trenutka kad ste se zaljubili u naš grad?

- Bila je to ljubav na prvi pogled kada sam kao mala s tatom i mamom putovala Dalmacijom na putu za Metković, gdje me tata vodio da vidim odakle potječe i gdje se rodio.

#ALKA VUICA

Izdvojeno

17. lipanj 2020 06:24