StoryEditor
PutovanjaGRAD MUZEJ

Trogir - muzej na otvorenom

Piše PR
31. srpnja 2017. - 10:00

O njegovoj ljepoti svjedoči činjenica da i danas glasi za jedan od najljepših romaničko-gotičkih gradova u Europi. Stara jezgra grada je uvrštena na popis svjetske baštine te je pod zaštitom UNESCO-a. O tome da je Trogir zaista grad muzej svjedoči svaki kamenčić, pa ćete se lako izgubiti i "potrošiti" dan u gradiću u kojem ste samo mislili popiti kavu i obići ga za nekih pola sata. Ali neće ići!

Ovo je grad koji vas vuče sebi i hoće da ga istražite i da mu se divite cijelim svojim bićem – u zanosu kazuju mladenci. Neke od znamenitosti koje nikako ne smijete zaobići, smatraju Damir i Dajana jesu katedrala sv. Lovre, nadaleko poznata po portalu Majstora Radovana, kula Kamerlengo, kula sv. Marka, te samostani sv. Dominika i sv. Nikole. Uz Trogir se vežu mnoge legende pa tako i ona meni najdraža o bogu sretnog trenutka, Kairosu.

Naime, legenda tog grčkog boga prikazuje kao golog mladića koji ima krila i cijelo vrijeme lebdi negdje oko nas. Kairos na glavi ima čuperak koji je sinonim za pravi trenutak, ako vam se prikaže i vi ga uhvatite za čuperak vjeruje se da ste prepoznali pravi trenutak i ugrabili svoju sreću! Legende nas mogu mnogočemu naučiti, a ova je svakako moj podsjetnik da u životu nekada ne treba puno razmišljati već se prepustiti trenutku i objeručke zagrliti priliku koja nam se pruža, jer neka vrata možda se više nikada ne otvore.

Život je to, zar ne – objašnjava Dajana te dodaje kako najživopisniji dio Trogira spaja pješački prijelaz između ribarnice i pazara. - E tu će vas Trogir šarmirati do samog kraja. Nema šanse da vas to šarenilo, te boje, mirisi i nasmijane trogirske bakice ne obore s nogu. Kada bi Trogir pjevao pjesmu koju bi mi mogli čuti, mislim da bi refren bio "živo, živo, živo".

Grad koji ljeti vrvi turistima, motorima i šušurom na svakom kantunu, grad koji doslovce živi, on je živ, vjerujte mi! Ako još niste, vrijeme je da se uputite put Trogira i nemojte da vas obeshrabri ljetna gužva jer kada prođete vrata grada nećete požaliti! Imat će te osjećaj kao da ste ušli u vremeplov. Kombinacija starine i povijesti koja se miješa s novootvorenim restoranima i klapskom pjesmom će vas oduševiti. Dođite, potražite Kairosa i iskušajte svoju sreću ! – zaključuje Dajana.

#INA_PUTOPISI

Izdvojeno

02. srpanj 2020 14:59