StoryEditor
Putovanjaide traka bez torbe

Stručnjaci savjetuju kako izbjeći gubitak prtljage u zračnim lukama

Piše PSD.
2. lipnja 2014. - 12:00
Poznat vam je osjećaj nemoći prilikom stajanja uz pokretnu traku u zračnoj luci koja je napravila već nebrojeno krugova, no vaša prtljaga se ni nakon zaustavljanja trake nije pojavila?

Nemojte se osjećati usamljeno, prema podacima Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA-e) takvih slučajeva u svijetu godišnje ima više od 25 milijuna.

No iz godine u godinu primjetan je trend smanjenja broja izgubljene prtljage, na zadovoljstvo nas putnika, ali i aviokompanija kojima pronalazak te naknadni transfer prtljage do kućne adrese putnika predstavlja velik trošak.

Kako piše aerosvijet.com, hrvatski zrakoplovni portal, najčešći uzrok gubljenja prtljage transferni su letovi, na kojima se izgubi polovina torba s odjećom i stvarima koje su mnogima bile prijeko potrebne za savršen godišnji odmor.

Želeći problem izgubljene prtljage svesti na najmanju moguću mjeru, IATA je počela provoditi program nazvan “InBag” čiji je cilj smanjiti broj izgubljene prtljage za polovinu.

I dok neke kompanije muku muče s izgubljenom prtljagom, primjerice “Air Lingus” koji ne želi niti javno iznijeti svoje neslavne podatke, tek 0,3 od 1000 putnika koji lete niskobudžetnim “Ryanairom” izgubi svoju prtljagu.

Ovakvu statistiku mogu zahvaliti ponajprije činjenici da velika većina njihovih putnika leti tek uz jednu ručnu torbu težine do 10 kilograma koju nose stalno sa sobom.

Stručnjaci su sastavili i popis nekoliko jednostavnih savjeta koji bi trebali umanjiti mogućnost nestanka prtljage prilikom leta.

Za početak na torbu ili kovčeg obavezno napišite svoje podatke, ime i prezime, te adresu, no nije loše napisati i broj mobitela kako bi vas u slučaju pronalaska što prije kontaktirali.

Izbjegavajte dolazak u zračnu luku u zadnji čas, jer je upravo to čest razlog gubljenja prtljage, čuvajte potvrdu o predanoj torbi, te ako je riječ o crnoj ili modroj torbi, zavežite na ručku traku ili maramu u boji kako bi se u „šumi“ prtljage lakše istaknula.

Sa sobom u maloj ručnoj prtljazi uvijek nosite vrijedne stvari poput dokumenata, kontakata, rezervacija, lijekova, mobitela, kamera i punjača... a možda i nešto malo odjeće, ako i vi postanete statistički podatak na tablici “izgubljena prtljaga u ovoj godini“.

I ne brinite, torbe gotovo stopostotno uvijek dođu do vlasnika.

ivan kaštelan, foto: shutterstock

Izdvojeno

10. srpanj 2020 11:36