StoryEditor
PutovanjaPOBJEĆI NEGDJE...

Putovanje u najromantičniji grad na svijetu bio je san hrvatske influencerice koja nam je otkrila brojne korisne savjete

Piše Nina GLUČINA RAMADŽA
2. siječnja 2020. - 10:13
Privatni album

Ira Vlahović (23), studentica brodogradnje u Rijeci, obožava modu i putovanja, upoznavanje različitih stilova života i arhitekture. Za sebe kaže da je umjetnica u duši koja istražuje različite lokacije i mjesta, što je uvelike inspirira i potiče na kreativnost kroz život.

Većinu onoga što voli i saznaje dijeli na svom Instagram profilu kako bi barem djelić onoga što doživi prenijela drugima i naučila ih nešto novo i zanimljivo.

Na Instagramu je možete pronaći pod imenom travel_with_style_ira, gdje je prati više od 8000 ljudi. Ira nas je povela sa sobom na svoje putovanje iz snova - u Pariz, i upoznala s brojnim zanimljivostima te otkrila korisne savjete koje nismo znali.

- Putovati u predivni Pariz bio je moj san još odmalena. Srećom, danas je to vrlo jeftino jer mnogobrojne niskotarifne kompanije poput Ryanaira (kojim smo i mi krenuli na put) ustupaju letove iz Venecije, Zadra ili Budimpešte (iz Zagreba je najskuplja karta), iz Rijeke se lako GoOptijem dođe do Venecije.

Naravno, i ovdje vrijedi pravilo da se najjeftinija avionska karta kupuje barem 60 dana prije samog putovanja. Ponekad postoje iznimke, ali ako želite kupiti najjeftinije, planirajte i do tri mjeseca prije odlaska u Pariz. Uvijek računajte na to da morate platiti između 7,5 do 15 € po smjeru za autobus iz zračne luke do centra grada.

Cijena ovisi o tome putujete li iz glavne zračne luke CDG, zračne luke Orly ili iz najudaljenije zračne luke – Beauvais (Ryanair) odakle je najjeftinije, ali nije toliki problem doći do centra - savjetuje Ira i nastavlja o smještaju, snalaženju gradom, znamenitostima i hrani.

Smještaj

Smještaj je najbolje pronaći preko Airbnba, također što ranije, to bolje, jer cijene jako variraju kako vrijeme ide.

Ako želite uživati i osjetiti duh Parižana, obvezno iznajmite apartman i doživite grad kroz pariški balkon i dizajn. Iako su njihovi stanovi dosta maleni, moguće je pronaći i samo sobu u nečijem stanu. Mi smo tako i našli, ispalo je najjeftinije, a cimera smo vidjeli samo par puta.

Kretanje i snalaženje

Pariz je velik, ali jako organiziran i veoma brzo pohvatate sve metroe i ulice. Inače, navigacija kod njih radi odlično, čak će vam reći i označiti stanicu gdje silazite iz metroa i, vjerujte mi, nikada se nismo izgubili.

Što se tiče taksija, jako su skupi, ima par lokalnih koji su nešto jeftiniji, ali metro je zaista odličan i nije bilo baš nikakvih problema. Svaka pohvala za metro, i gradski i prigradski! Kartu kupujete na automatu na ulazu, ima i na određeni broj dana, cijena jedne je 1,60 €.

Hrana, restorani i kafići

Što se tiče hrane, pripremite se na mali bankrot, sve je dosta skuplje nego kod nas. Sve je pakirano, nema kupovanja hrane na grame, dekagrame i slično. Tu zaista imajte na umu da je hrana skupa i da trebate razmišljati o pametnoj kupnji.

Pekarski proizvodi koji su hit kod njih također su dosta skupi. Što se restorana i kavana tiče, cijene su slične našima, ovisno o lokaciji.

Ako uspoređujete kavu u Opatiji i Parizu, za taj novac je, vjerujte, ljepše piti kavu u Parizu ispred Eiffelova tornja. Svi kafići su u prepoznatljivu stilu i poslužuju pariške specijalitete za doručak, ili dodatak uz jutarnju kavu.

Muzeji i znamenitosti

Metro broj 1, stanice su doslovno na izlazu kod svake znamenitosti, što je super, i preporučujem da to iskoristite. Jedna zanimljivost i veliki plus je to što svi mlađi od 26 (neovisno jesu li studenti ili ne) imaju besplatan ulaz čak i u Louvre.

Ulazite s osobnom. Pravo bržeg prolaska nemate ako je s vama netko tko nema takvu ulaznicu, 22 € (city pass) je njezina cijena i možete je čak kupiti ispred ulaza od preprodavača dok ste u redu.

Za Louvre ostavite cijeli dan, mojih planiranih pet sati nije bilo dosta iako sam mislila da je to ludost kada su mi to govorili. (Inače, najjeftiniju kavu smo popili u Louvreu.)

Pripremite se na gužve na poznatim lokacijama, iako nije ni to toliko strašno koliko sam očekivala. Panoramski pogled s Eiffelova tornja smo propustili radi uštede, a svaki kat tornja ima svoju cijenu.

Korisni savjeti


- Kad god da idete, noć je dosta hladnija od dana
- Ponesite mali kišobran
- Rezervirajte restorane unaprijed
- Kupite karte online za znamenitosti jeftnije i brže
- Rezervirajte smještaj ranije, kao i karte za avion
- Ponesite prijenosnu bateriju
- Uzmite i tenisice, dosta je hoda od lokacije do lokacije
- Ne radite piknik oko tornja, sve je prepuno štakora
- Dobro se organizirajte vezano uz novac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 10:32