StoryEditor

Pivo u potocima, razuzdana zabava i zamamne Bavarke - treba li vam još razloga da posjetite Oktoberfest?

Piše PSD.
30. rujna 2013. - 22:16

Tradicionalnim uzvikom “O’zapft is!” (Bačva je probušena!) prošlog vikenda započeo je sto osamdeseti praznik piva u Münchenu, popularni Oktoberfest.

Ova divovska manifestacija koju će do nedjelje prema predviđanjima posjetiti više od šest milijuna ljubitelja zlaćane tekućine i kobasica, prostire se na 35 hektara s nizom golemih šatora u kojima ima 10 tisuća sjedećih mjesta, cirkuskim vrtuljcima i štandovima na kojima će i oni kojima pivo nije omiljeni napitak pronaći nešto za sebe.

No, ako do nedjelje ne stignete do Münchena ili vam se cijena krigle piva od 70 kuna čini pretjeranom, nema očajavanja, diljem Njemačke tijekom cijele godine održavaju se veliki festivali piva, u kojima možda nećete moći promatrati zamamne Bavarke u tradicionalnoj opravici s pregačom koje bez po muke nose velike krigle piva, no dobra zabava je zagarantirana.

Jer Oktoberfest je možda najslavnije mjesto okupljanja pivopija, no najstariji festival ovoga tipa održava se u drugoj polovici listopada u Bremenu još od davne 1035. godine.

Ljubitelji piva zasigurno će doći na svoje i u Bambergu koji je jedinstven jer u samo jednoj ulici ima čak pet pivovara, središte Düsseldorfa na četvornom kilometru ima čak 260 pivnica, Stuttgart pod šatorima ima folklorni festival koji opet služi maratonskom ispijanju piva, a Hamburg se iz godine u godinu trudi imati sve veći festival u slavu vremena kada su u gradu imali čak 400 pivovara.

Miris bavarskih kobasica može se osjetiti i u brazilskom gradu Blumenau, bivšoj njemačkoj koloniji, u kojem sambu možete plesati odjeveni u alpske kožne hlačice. Južnoamerički festival počeo se u Brazilu organizirati 1983. godine, a tri desetljeća poslije drugi je najveći Oktoberfest na svijetu.

I.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 15:31