StoryEditor
Putovanjauzdravlje!

Oktoberfest - zabavni park za šest milijuna pivopija

Piše PSD.
28. rujna 2015. - 12:00
U Münchenu do nedjelje traje tradicionalni 182. Oktoberfest, tijekom kojeg će, po procjenama organizatora, pod šatorima pivom nazdraviti više od šest milijuna posjetitelja, a u nešto više od dva tjedna trajanja bavarskom će gospodarstvu donijeti zaradu veću od milijarde eura.

Ove godine tamošnji ugostitelji za litrenu kriglu zlaćane tekućine traže do rekordnih 10,40 eura, pa ne bi čudilo da se nastavi trend koji je započeo prošle godine, kad je posjet pao za 1,5 posto, a potrošnja piva bila je manja za čak 1,2 milijuna litara.No, brojke koje se vrte oko ove manifestacije i dalje su impresivne. Za vrijeme održavanja pojede se oko pola milijuna pilića, 140 tisuća pari kobasica, na ražnju okonča preko 100 volova, a prošle godine zbog trovanja alkoholom pomoć liječnika zatražilo je 600 osoba (šankovi se otvaraju već u 10 sati ujutro) i uhićenih je bilo 720, uglavnom zbog tučnjave.

U pitanju je pravi mali montažni grad koji se prostire na površini od 42 hektara na kojima je postavljeno 14 velikih šatora (od kojih najveći ima pivovara Paulaner s 10 tisuća sjedaćih mjesta), deseci manjih šatora, cirkuski vrtuljci i štandovi na kojima će i oni kojima pivo nije omiljeni napitak pronaći nešto za sebe. Poslužuju se tako vina i sokovi, a uz kobasice i perece, tu su i njoki, štrudle, slatkiši...Najveći sajam posvećen pivu na svijetu otvorenim je proglasio gradonačelnik Münchena Dieter Reiter točno u podne zabijanjem slavine u pivsku bačvu uz već poznati uzvik “O’zapft is!” (Bačva je probušena!).

Oktoberfest svoje korijene ima u slavlju koje je 1810. priredio bavarski prijestolonasljednik Ludvig u čast vjenčanja s Theresom von Sachsen-Hildburghausen. Otada se i livade na kojima se održava Oktoberfest, koje su se u 19. stoljeću nalazile izvan grada, a sada su u samom središtu, nazivaju Terezijinim livadama.

Prvotno održavan u listopadu, sad se zbog ljepšeg vremena (i veće zarade) većim dijelom održava u rujnu, a tek završnicu ima u “oktobru”.

Uzdravlje!

I.K., foto: afp, reuters


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 00:24