StoryEditor
PutovanjaTamo ste 'za čas'

Naša novinarka posjetila je hit destinaciju i donosi savjete iz prve ruke: od preporuke doručka preko trikova za uštedu, bez zaliha ove slastice ne morate se ni vraćati kući

Piše Nina Glučina Ramadža
4. studenog 2018. - 23:01

Kada u tražilicu upišete pojam „Istanbul“ uglavnom će vam izbaciti tekstove koje počinju rečenicama - „Spoj Zapada i Istoka, živ, bučan, šarolik, kaotičan a opet njevjerojatno privlačan“... ili možda „Istanbul je grad koji, ako još niste, morate vidjeti. Bajkovit i prekrasan“ i to je sve zaista istina.

Prekrasan je, orijentalan, s nevjerojatnom poviješću, živim ulicama i prekrasnim građevinama. Isplati ga se posjetiti i za njega vrijedi izreka - mora ga se vidjeti i doživjeti barem jednom u životu. Uz toplu preporuku i poticaj da što prije kupite avionske karte, otkrit ćemo vam i nekoliko savjeta iz „prve ruke“ koje nemate gdje pročitati i doznati.

Znači nakon što ste pronašli najpovoljniju aviokartu za grad na Bosporu - sljedeći korak je nabaviti vizu. Nikakav problem, u Google samo upisati pojam viza Turska i za 20 minuta i točno toliko dolara je riješena. Zakonski vas više ništa ne koči u vašoj orijent avanturi. Direktan let traje nešto više od dva sata, s jednim satom vremenske razlike od naše. Ma za čas ste tamo.

Prvi savjet - na aerodromu odmah kupite njihovu SIM karticu za mobitel, cijena joj je oko 150 kuna, a vjerujte uštedjet će vam puno kuna roaminga. Ono što ćete od svakoga čuti jest da se morate cjenkati i to je živa istina. Krenite odmah od transfera na aerodromu do smještaja (kojeg je najbolje uzeti u krugu od 500 metara od centra jer se tu nalazi većina onog što ćete razgledavati). Spuštajte cijenu na pola od one koju taksist traži, ili čak krenite i niže od toga da biste se našli na pola puta.

Napomena - vjerojatno će je tijekom vožnje pokušati malo povisiti, uz obrazloženje da je vaš hotel skroz na kraju ceste koja je jednosmjerna, a u to vrijeme je baš promet gust - ali ne dajte se. Ostanite uz dogovorenu cijenu i ne dajte se prevariti jer promet u Istanbulu je uvijek kaotičan i gust i funkcionira na principu – tko brže trubi i spretnije uleti u kolonu koja nema nikakve regule, prije prolazi.

Razgledavanje neka vam počne od dijela (trg) koji se zove Sultanahmet, tu se smjestilo sve ono što zaista morate vidjeti – muzej Aja Sofija, Plava džamija, Bazilika cisterna i slične građevine. Ako idete bez agencije i vodiča koji će vas voditi, kao što sam išla ja, opskrbite se tiskanim primjerkom vodiča ilustriranim fotografijama.

Eure ćete moći mijenjati na svakom koraku, ali neka vam ne bude teško, prošetajte se i raspitajte o tečaju... A ako negdje pronađete povoljan odmah promijenite više novaca, jer se tečaj turske lire mijenja na dnevnoj bazi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

İyi bayramlar 🍬😁 --- Aid mubarek . by @activitymonster

A post shared by @istanbul (@istanbul) on

Kad dođete u Istanbul, morate kušati i njihov doručak... Najvažnije je da pronađete svoj rooftop bar na kojem ćete ga konzumirati jer to je ono što ga čini još šarmantnijim. Preporuka - Hotel Seven Hills kojeg ćete pronaći malo ispod Aje Sofije, Plave džamije i Topkapi palače ima prekrasnu krovnu terasu.

Vožnja brodom Bosporom je još jedna stvar koju ne smijete propustiti, a ako se uhvatite u koštac s prodavačima karata koji vas oblijeću na svakom koraku, isto kao i prodavači „fejk“ torbi, dvije karte možete dobiti za samo 20 eura. Možda i manje ako ste čvršćeg karaktera od mojeg.

Kad smo se već dotaknuli prodaje i kupovine... vrijeme je i da vas uputimo u razglašeni Grand Bazaar. Veliki turski „pazar“ koji u produžetku ima i bazar sa začinima je nešto što se mora posjetiti... Ali, većina, kao što sam i ja, misli da sve što planira kupiti je najbolje ostaviti za posjet njemu jer je tu najpovoljnije.

Greška, jednako ako ne i bolje ćete proći u svim onim malim trgovinama u Sultanahmetu ili drugim dijelovima grada. Cijene na Grand Baazaru nisu uopće toliko povoljne kao što svi očekujemo, a budući da i prodavači znaju da je mjesto gdje oni prodaju najpoznatije za shopping, ne odstupaju previše od svoje cijene.

Turskih delights je nešto što morate kušati jer u Hrvatskoj takvih slatkiša i slastica nema, baklavu nećemo ni spominjati jer to nema veze s onim što naše bake prave, a čaj osim što ga morate piti uz valove Bospora dobru zalihu ponesite i kući...

 

INSTAGRAM SPOTS

DORUČAK - Hotel Seven Hills ima prekrasnu krovnu terasu s pogledom na palaču Topkapi, Aju Sofiju i Plavu džamiju

360 Istanbul u Istiklal ulici je mjesto za vidjeti, popiti piće ili večerati te naravno fotkati se na najvišem katu povijesne zgrade Misir i restoran/bar

Handicraft lights trgovina je s poznatim turskim lampama na Grand Baazaru. Nije ovo jedina takva trgovina, ali u većini je zabranjeno fotografiranje. Vlasnik ove dozvoljava fotografiranje, čak će se i on ponuditi da to učini, ali uz obećanje da ćete trgovinu označiti u svojoj objavi na Instagramu...#handicraftlights

U Bazilici cistern, ali i na nekim drugim mjestima u starom dijelu grada, možete se fotografirati odjeveni kao sultan i sultanija

Hoca tahsin sokak - prekrasna ulica s puno šarmantnih restorana i cafe barova iznad kojih su zakačeni raznobojni kišobrani= savršena #instafotka

 

ŠTO POSJETITI:

MUZEJ AJA SOFIJA - Započnite s njom!
PLAVA DŽAMIJA (odmah preko puta)
TOPKAPI PALAČA (Savršeno) - kupite i kartu za Harem- ISPLATIT ĆE SE!
GRAND BAZAAR
BAZAR ZAČINA
(ili Egipatski bazaar)
BAZILIKA CISTERN
GALATA TORANJ
DOLMABAHČE PALAČA
ISTIKLAL ULICA
(ulica koja vrvi miljunima ljudi noću i danju, moderni dio grada koji se smjestio uz trg Taksim i u kojem se odvija većina noćnog života)

GALATA MOST (njega ćete vidjeti i ako se odlučite za turu Bosporom brodom)

KUMPKAPI naselje uz obalu zanimljivo po ribarnicama i ribljim restoranima te noćnom životu

*Ovo su samo neke od znamenitosti koje vrijedi vidjeti u Istanbulu. Naravno, još mnogo toga ima za raditi, vidjeti i upoznati u ovome gradu.

 

#PUTOVANJA#ISTANBUL#ODMOR

Izdvojeno

05. srpanj 2020 22:21