StoryEditor
Putovanjanezaboravni prizori

Lezite i uživajte: ovo su najbolja mjesta za promatranje zvjezdanog neba

Piše T.S.M.
27. srpnja 2017. - 20:13
iStock-514785922

Ljeto je savršeno vrijeme za promatranje zvjezdanog neba. Dovoljno je toplo da možete leći negdje na teracu, zemlju ili žalo i bezbrižno uputiti pogled prema nebu. Bitno je samo da vam ne smetaju javna rasvjeta ili kakav light show te da nema opasnosti da vas netko nagazi! Šalu na stranu - vjerojatno svi imamo omiljena mjesta za gledanje zvijezda, a kako postoji i popis najboljih svjetskih destinacija za promatranje nebeskih ljepotica evo ih redom:

1. Mauna Kea (Havaji)

Baš na toj 4205 metara visokoj planini nalazi se najveći optički teleskop na svijetu, a oni koji su s tog mjesta golim okom  promatrali zvijezde tvrde da je pogled spaktakularan, a isto vrijedi i za zalaska i izlaske Sunca.
 

 

Some tracking Milky Way fun up Mauna Kea. 50mm at 2 minutes exposure.

A post shared by mikedemelloshoots (@mikedemelloshoots) on

 

 

2. Pustinja Atacama (Čile)

Pustinja u sjevernom Čileu idealna je destinaciju za promatranje zvijezda iz tri razloga: visine, nezagađenog zraka i najsuše atmosfere na Zemlji. Upravo tamo je smješten i opservatorij ALMA s najmoćnijim radio-teleskopom, a još desetak ih je smješteno u okolici, kao i nekoliko hotela koji nude spavanje u šatorima i brvnarama sa staklenim krovom.
 

 

 

3. Park prirode NamibRand (Namibija)

Smješten je u pustinji Namib, čak 100 kilometara udaljen od najblčižeg sela. Posjetitelji mogu odsjesti u kompleksu kampova Wolvedans s fantastičnim pogledom na nebo s glavne terase.

4. Tenerife (Kanarski otoci)

Na Tenerifima, najvećem od sedam Kanarskih otoka, na snazi je zakon koji kontrolira putanje zrakoplova kako bi se zaštitili uvjeti za promatranje zvijezda, koji su prirodno idealin, zahvaljujući čistom zraku i velikoj nadmorskoj visini na vulkanskoj planini Teide, na kojoj se nalazi istoimeni opservatorij.

 

5. Aoraki Mackenzie (Novi Zeland)

Aoraki je najviša planina na Novom Zelandu, a na njenoj visoravni Mackenzie je najveći rezervat tamnog neba na svijetu s opservatorijem Mt John koji je otvoren za posjetitelje. S tog mjesta vidljiv je fascinantni Veliki Magellanov oblak, nepravilna galaktika vidljiva jedino s Južne hemisfere.

 

6. Nacionalni park Jasper (Kanada)

Svake se jeseni u tom nacionalnom parku održava Festival noćnog neba, a iz njega je vidljiva i polarna svjetlost.
 

 

 

#SD LITO

Izdvojeno

01. srpanj 2020 19:41