StoryEditor
Putovanjačarobna italija

Još ne znate gdje ćete na odmor? Ovi će vas gradići ostaviti bez daha svojom ljepotom, a nalaze se 'preko puta'

Piše Silvija Melić
21. lipnja 2017. - 09:27

John Steinbeck, američki romanopisac, Italiju je jednom opisao kao mjesto iz snova. Dođoh, vidjeh i uvjerih se da zbilja nije koristio hiperbolu u pisanju, jer je ona stvarno kao lijepi san. Ako se ovih dana premišljate o svojoj sljedećoj destinaciji, definitivno nam možete vjerovati na riječ i rezervirati mjesto upravo u Italiji, točnije u nekom od gradova smještenih na njezinu jugu, čiji će vas šarmantni spoj živahnosti, divljine, rustikalnog, romantike, prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti, temperamenta i gostoprimstva mještana jednostavno ostaviti bez daha.

Ako vam vremenske i financijske prilike dopuštaju, definitivno se odlučite na potez koju obuhvaća obilazak cijeloga juga, u koji spada famozna, riječima teško opisiva Costiera Amalfitana, ilitiga amalfijska obala duga 40 kilometara. Ljeto je kao stvoreno za obilazak Italije, osobito ako se odlučite unajmiti automobil ili motocikl kako biste mogli posjetiti svako mjestašce kao nepresušne inspiracije brojnim piscima i filmskim redateljima. Sve to nudi čarobni jug, pa krenimo od znamenite točke, meni jednog od najdražih gradova - Napulja.

Grad smješten u podnožju mitskog Vezuva, na obali Tirenskog mora, najveći je grad južne Italije. Divljina, živahnost, temperamentnost, kulturne znamenitosti, grad književnika, nogometa, pizze margherite i mafije neke su od karakteristika Napulja, čiju atmosferu morate doživjeti. Istovremeni osjećaj nesigurnosti, ali i ljepota koju nudi ostavit će vam prekrasno iskustvo.

Ovaj grad živi za nogomet, pa ćete na svakom koraku vidjeti mještane kako izvode razne nogometne vratolomije. Doima se nesigurnim, no upravo mu to daje poseban šarm. Grad stalno živi, pun je svih starosnih skupina. Duh Napulja, osim u malim uličicama, vidjet ćete i na njegovim tržnicama, gdje ćete u potpunosti osjetiti temperament starosjedilaca. Ljubitelje talijanskog jezika posebno će oduševiti tradicionalni napolitanski jezik, koji ste mogli čuti u pjesmama popularnog Nina D'Angela čiji se stihovi pjevuše ulicama Napulja. Ovaj grad definitivno treba biti na vašem popisu, a osjetiti njegovu atmosferu nezamjenjivo je bogatstvo.

Nakon što ste probali napuljske delicije i obišli uličice, trajektom iz napuljske luke uputite se prema Capriju. Raj na zemlji. Elegantan, prozračan, malen, pun bijelih konstrukcija... Obiluje malim, skučenim ulicama i prolazima, a pogled na more i susjedna otočja natjerati će vas da se ponovno vratite. Idealan je za zaljubljene. Kao i cijela Italija, poznat je po limunima, pa ćete na svakom koraku moći kušati limunske delicije i famozni liker. Srce Caprija je trg Piazzetta di Capri, gdje ćete vjerojatno sresti neku poznatu zvijezdu. Ljeto je stvoreno za posjet ovom otoku, a rashladiti se možete na brojnim plažama. Nas je Punta Carena oduševila.

Možete ga obići u jedno popodne, pa se nakog toga zaputite prema obali Amalfi. Putujući jugom pogled će vam se pružati na nepregledno duge plaže, more, otoke, serpentine, strme, krivudave ceste, raskošnu vegetaciju, vile. Posjetite Ravello, Mare, Sornto, Furore... gradiće koji će vas nadahnuti ljepotom i povijesnim znamenitostima. Ljepote Italije teško je opisati, no sigurni smo da ćete u potpunosti zaboraviti na sve brige i napuniti baterije za sljedeću godinu dana. Stoga, ako vam Italija stoji na popisu, definitivno dodajte kvačicu kao znak za odlazak. Sretan put!

 

Izdvojeno

02. srpanj 2020 15:44