StoryEditor
PutovanjaŠIBENSKE TVRĐAVE KULTURE

Grad koji spaja najbolje od kulture, povijesti i tehnologije

Piše PR
29. srpnja 2017. - 10:00
Pogled sa tvrđave BaronePogledsatvrdaveBarone

Mladi trogirski supružnici Dajana i Damir za prvu destinaciju za odmor izabrali su Vis kojim su se, logično, oduševili, a potom je uslijedio Krešimirov grad u kojem su obišli dvije glavne povijesne atrakcije – tvrđave sv. Mihovila i Barone. Obje su ih lokacije apsolutno očarale...

Malo kome se pruži prilika da medeni mjesec provede ljetujući na najljepšim mjestima Lijepe naše, a upravo to se dogodilo friškom bračnom paru Dajani i Damiru.

Mladi trogirski supružnici, koji i inače vole putovati kao prvu destinaciju za odmor izabrali su Vis kojim su se, logično, oduševili, a potom je uslijedio Šibenik. U Krešimirovu gradu obišli su dvije glavne povijesne atrakcije – tvrđave  sv. Mihovila i Barone. Obje su ih lokacije apsolutno očarale.

- Moram priznati da nisam ništa posebno očekivala od Tvrđave sv. Mihovila osim predivnog pogleda i nešto povijesti, kad ono čista čarolija. Za početak na ulazu nas je dočekala predivna gospođa koja nas je provela po tvrđavi i samim time naš boravak učinila još posebnijim.

Tekst počinjem spominjući baš nju jer vjerujem da svaki put kada se sjetimo ovog izleta, sjetit ćemo se i nje. Neke lokacije mogu biti najljepše na svijetu, ali ako ne postoje djelatnici koji će prenositi tu čaroliju na svoje goste, ništa od te priče, zar ne? I to je ono na što smo prvo “pali” kada smo zakoračili na Sv. Mihovila.

Ljubaznost i stručnost je nešto što svakako krasi djelatnike te tvrđave. Kada smo ušli unutar samog prostora moram priznati da sam ja osobno bila posramljena što mi je ovo tek prvi put da sam tu. Ono što me je posebno oduševilo je način na koji je tvrđava preuređena. Način na koji je arhitekt spojio postojeće s novim i modernim je zaista impresivan.

Sjećam se da sam samo Damira povlačila za rukav i šaputala mu: "vidi ovo, vidi ova vrata, ma vidi kako su ovo..".  Svakako najveličanstveniji dio tvrđave pored zidina je pozornica u stilu grčkog teatra i gledalište koje broji 1077 sjedećih mjesta.  Tu smo se odmah zapisali na jedan od nadolazećih koncerata u osmom mjesecu. Ako mi se nešto sviđa hoću odmah da budem dio te priče, a ova priča mi se baš, baš sviđa! Jako sam sretna i pomalo ljubomorna na Šibenčane što imaju mjesto koje spaja najbolje od kulture, povijesti i glazbe i što tvrđavu Sv. Mihovila mogu nazivati "svojom".

Po danu predivna za šetnju i fotografije, a navečer najčarobnije mjesto za ušuškati se do nekog svog i uživati na jednom od koncerata. Mi vjerujemo da je ovo jedna od najljepših ljetnih pozornica na obali, a je li uistinu tako dođite i uvjerite se i sami! Hej, pa možda se i vidimo! - oduševljeno priča.

Uslijedila je tvrđava Barone koja je priča za sebe...

Tvrđava Barone, mmm, čekajte! Znam! Najljepši pogled na najstariji grad na Jadranu, najukusnije sušene rajčice koje smo imali priliku probati i najbolje igračke na svijetu. To bi bila tvrđava Barone kada bi je trebala opisati u jednoj rečenici, ali srećom dobila sam malo više prostora da vam opišem tu ljepoticu. Kada kažem najbolje igračke na svijetu onda među ostalim mislim na AR naočale.

Ukoliko se uputite na obilazak zidina obavezno zatražite svoj par te krenite u digitalnu avanturu istraživanja povijesti sa šibenskim dječakom Jurom i povjesičarom Franom Divićem. Ja i ostala djeca već tu ostajemo oduševljeni! Ali to nije sve od „smart“ tehnologije. Unutar restorana nalazi se i pametan stol pomoću kojeg možete istražiti povijest Šibenika, upoznati neke od slavnih ličnosti, pogledati 15 minutni film o životu u Šibeniku u 17. stoljeću i proučiti neke od tradicionalnih šibenskih recepata, te se naposljetku možete upisati u knjigu dojmova.

Zaista oduševljava koliko je truda i ljubavi uloženo u  projekt i način na koji djelatnici tvrđave prenose svoje znanje i ljubav prema samom objektu ali i gradu Šibeniku. Ono što nas je osobno najviše očaralo od svega je mediteranska kuhinja koju su proželi kroz ovu priču. U restoranu nećete pojesti ništa što nije domaće i što nije došlo iz okolice grada. Sušene rajčice s početka priče su prava mirodija za svakoga tko uživa u delicijama takvog tipa, hranu koju nude možemo svrstati u tzv. „finger food“.

Finger food za prste polizati. Najljepše što ti neka lokacija može ponuditi je doživljaj koji će ti aktivirati sva čula i osjetila, a upravo takva čarolija se događa na tvrđavi Barone. Postoje tako mjesta na kojima jednostavno ostaneš „paf“. Mjesta koja poželiš kopirati i učiniti svijet još malčice ljepšim mjestom! Do idućeg puta najljepši Barone! -zaključuje svoju šibensku avanturu Dajana.

#INA_PUTOPISI

Izdvojeno

05. lipanj 2020 10:30