StoryEditor
PutovanjaČitajte i 'mala slova'

Dvanaest dana u Africi za 6600 kuna? Pripazite na navlakuše turističkih agencija, u protivnom ćete od Afrike vidjeti samo - hotel!

Piše Saša Jadrijević-Tomas
27. lipnja 2017. - 10:11

Želite malo drugačije putovanje, dosta vam je poznatih domaćih destinacija ili Londona, Pariza... Možda je za vas safari, uživanje u Keniji, Ugandi, spavanje pod zvijezdama u nekom egzotičnom nacionalnom parku. No, za to treba novca, i to 15-20 tisuća kuna. No, baš kad pomislite da je to izvan vašeg budžeta, jer biste možda mogli skupiti oko 7000 kuna i to na desetak rata, odjednom ugledate internetsku reklamu 'Putovanje u Keniju avionom - 12 dana za 6600 kuna'.

- Posjetite nacionalni park Amboseli, a do njega se dolazi prolazeći jednim od najdivljijih i najljepših predjela Kenije. Po dolasku u Amboseli, slijedi posjet selu Masaia. Park se nalazi uz granicu s Tanzanijom i proteže se na 392 kvadratnih kilometara. Tu možete vidjeti lavove, zebre, slonove, hijene, žirafe, bivole, geparde, impale..., a pruža se i pogled na Kilimanjaro. Potom slijedi odlazak na safari gamedrive - vožnju kroz sam park vozilima koja su opremljena pomičnim krovovima tako da možete slobodno fotografirati - stoji tako otprilike u opisu jednog afričkog dana.

I skoro da čovjek ne nazove i odmah da kaparu. Ali ponudu smo poslali jednoj iskusnoj putnici koja je pak čitala i 'mala slova'.

- Aranžman je živa koma. Prvo, noćna putovanja, veliki gubitak vremena na aerodromima. Drugo, cijena je mamac. Platiš, i to first minute, 6600 kn i za to dobiješ dolazak u hotel i deset dana kupanja. Ali, da bi nešto vidio, platiš još barem toliko: 25 € razgledavanje grada, 150 € poludnevni izlet, za četiri dana safarija cijena na upit, vjerojatno više od svega skupa, pa još 2500 kuna avionske pristojbe, pa 40 € viza - kaže ta gospođa, navodeći da je ovo tipičan primjer navlakuše u kojoj te navuku na cijenu za koju ne dobiješ - ništa.

- Kao da prodaju auto, ali za sidala, brisače i retrovizore triba platit, i to debelo - zaključuje naša sugovornica.
I doista, kada malo bolje pogledate ponudu, onda stoji ovo: Cijena ne uključuje zrakoplovne pristojbe, nadoplatu za jednokrevetnu sobu 1200 kn, safarije, vize, putno osiguranje, izlete, posjet selima...

A što onda agencija pod svojim aranžmanom podrazumijeva: smještaj u hotelu, povratni transfer od aerodroma do hotela u Mombasi, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana?! Pa čemu onda turistička agencija služi ako samo prodaje avionske karte i hotel, dakle nude cijenu u koju skoro ništa drugo nije uključeno.

Jedna druga agencija u ponudi ima istraživanje Južne Afrike i cijenu od 13.500 kn za 20 dana avanture. No, u taj iznos je uključeno: safari vožnja u parku Kruger, razgledavanje kanjona Blyde, God's Window i Bourke’s Luck Potholes, kulturna večer Zulu, pješačenje s vodičem parkom Ukhahlamba Drakensberg (uključujući ulaznicu i razgledavanje oslikanih stijena), posjet selu u Lesotu, šetnja rančem u pratnji vodiča u parku Addo, safari vožnje u parku Addo, ulaznica i safari vožnja u nacionalnom parku Tsitsikamma, posjet farmi nojeva i posjet klubu Ronnie's Sex Shop.

Ukratko, čitajte 'mala slova', jer u protivnom biste od Afrike mogli vidjeti samo hotel.


'Pozorno čitajte'

Vladu Biljarskog iz udruge 'Splitski potrošač' smo upitali da nam prokomentira navedenu ponudu.

- Cijena je primamljiva, netko će reći i navlakuša, ali ljudi moraju čitati cijelu ponudu, a ne vidjeti reklamu i odmah rezervirati putovanje. Čitajući cijelu ponudu će te vidjeti na kraju što je uključeno u navedenu cijenu, a što ne. Dakle, naš savjet je: pozorno čitajte, jer je tvrtka koja nudi putovanja sebe ogradila i potanko navela što se plaća, a što ne - kaže Vlado Biljarski iz udruge 'Splitski potrošač'.

 

Izdvojeno

02. srpanj 2020 15:20