StoryEditor

ZELENI SVIJET Vrt u božićnom ruhu

Piše PSD.
16. prosinca 2011. - 12:08

Ukrašavanje prigodnim dekoracijama i kićenje božićnog drvca u prosincu podsjećaju nas da su blagdani pred vratima. Stvaranje božićne atmosfere u našim se domovima tradicionalno odnosi samo na interijere.

No, sve se više ljudi odlučuje praznični ugođaj iz topline doma iznijeti van, a prigodno praznično uređenje okućnice postaje sastavnim dijelom velike božićne čarolije u susjedstvu. Pri tome za stvaranje predblagdanskog raspoloženja nije nužna znatna investicija, koliko kreativnost i mašta, a najljepše je što ćete ukrašavajući vrt provesti vrijeme s obitelji u prazničnome duhu.

Najlakši način da gosti prepoznaju vašu kuću svakako je postavljanje lampica na prozore, balkone i terase, ali i u dvorišta te u vrt gdje god je to moguće. Ukrasnim žaruljicama oduvijek je bilo “in” okititi barem golemi bor pred ulazom, no dobrodošla je i mrvica truda više, pa se mogu ukrasiti i gole grane stabala. Možete lampice uplesti i u vrtnu ogradu, označiti ulazna vrata, ili ih splesti kroz živicu, a zgodne su kao zavjesa na nižem grmlju.

Iako je božićna boja u pravilu crvena, kad su u pitanju lampice sigurnije je odabrati snježnobijele ili ledenoplave, a u prirodi se noću lijepo ističu i žute. Ako želite šareniju sliku, nemojte pretjerivati, pa raznobojni niz kombinirajte s bijelim, inače ćete umjesto zimskog ugođaja postići izgled lunaparka. Koju god vrstu lampica odabrali, pripazite da na deklaraciji bude oznaka “za vanjsko korištenje”.

Ne zaboravite svjetalca postaviti i uz puteljak, a u obzir, osim uobičajenih žaruljica ili LED lampica, dolaze i lučice u staklenkama. One će pokazati toplu dobrodošlicu gostima koji vas pohode po najvećoj hladnoći.

U vrtu sebi možete pustiti mašti na volju i s drugim tipovima dekoracija, koje su uočljivije danju. I to sve do razine kiča koji Božić odlično podnosi. Na travnjaku pred ulazom prihvatljive su i saonice Djeda Božićnjaka i sobovi koji pasu, kao i Djedica koji se penje ljestvama.

Jednako dobro izgledat će i šareno umotani (prazni) paketići povješani na granama drveća ili “zaboravljeni” na gomili pred vratima. Dnevni sjaj okućnici dat će i zelene borove grančice upletene u girlande, obvezno privezane velikim zlatnim, crvenim i zelenim mašnama duž balkona, terase ili ograde.

marijana šešo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 02:50