StoryEditor
ProstorijaNEĆETE VJEROVATI

Šveđani pronašli rješenje koje ispunjava sve potrebe čovjeka. Samoodrživi obiteljski dom zavidne ljepote nešto je čemu ćete teško odoljeti

Piše MOZAIK SD
10. kolovoza 2022. - 14:49

Šveđani nas već godinama oduševljavaju svojim stilom života, uređenjem interijera, dizajnerskim proizvodima i kad pomislimo da smo već sve vidjeli naiđemo na koncept življenja u staklenicima. Iako shvaćeno doslovno zvuči nestvarno i nepraktično poznati sjevernjaci pronašli su idealna rješenja da ovo bude smještaj koji ispunjava sve želje i potreba čovjeka koji zna što budućnost stanovanja donosi.

image
Marcus Eliasson
image
Marcus Eliasson/
image
Marcus Eliasson

U svakom pogledu jedinstvena građevina, čvrsto stoji na zemlji i proteže se prema nebu u obliku A-frame-a. Kuća Atri izvedena po projektu studija Naturvillan ima fantastične stambene prostore visokih stropova s puno svjetla i prostire se na 120 metara četvornih. Život u ekološki prihvatljivom okruženju u ovoj građevini dobiva potpuno novu dimenziju. Ovdje se pruža mogućnost življenja u vlastitom domu koji je ujedno i vrt, a s obzirom na fleksibilnost po potrebi se prostor može jednostavno širiti s vremenom. Funkcionalnost je svakako bila na prvom mjestu kada se radila ova građevina, ali zavidna ljepota dizajna je također nešto čemu ćete teško odoljeti.

image
Marcus Eliasson
image
Marcus Eliasson

Okolni dio kuće i vanjski vrt formirala je sama priroda, kako prelazite kućni prag ulazite u vlastiti vrt iz snova unutar staklenika s visokim stropom koji oduzima dah te je ispunjen svjetlom i čistim zrakom. Ulazno predsoblje je prostrano, preko drvne strukture vodi u dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu na prvoj etaži te ima lak pristup sljedećem katu koji sadrži spavaće sobe, toalet, balkon i knjižnicu. Istim stubama se možete popeti na krovnu terasu, opustiti se i uživati u pogledu te se brinuti o biljkama koje gore rastu. U dizajnu cijele kuće uzet je u obzir jasan pogled na krajolik, ali jednako tako se u morala svakom aspektu unutrašnjosti održati veza s prirodom, prvenstveno kroz obnovljive materijale. Svijetlo drvo na podovima, zidovima i stropu stvara ugodnu i opuštajuću atmosferu.

image
Marcus Eliasson/

Osim odličnog arhitektonskog izričaja ovo je i klimatski pametna kuća s vlastitim sustavom za grijanje, struju, vodu i recikliranje hranjivih tvari. Kako navode arhitekti radi se o jednoj od najodrživijih i ekološki prihvatljivijih kuća na svijetu. Izgrađena je da funkcionira potpuno izvan mreže, a prvenstveno se oslanja na solarne ćelije za energiju.

image
Marcus Eliasson/

Staklenik stvara ugodnu unutarnju klimu tijekom cijele godine, a njegova čvrsta struktura može izdržati kišu, snijeg i vjetar. Duž cijele južne strane kuće protežu se gredice s biljkama u obliku visećih vrtova i kutija za uzgoj. Osim toga u samom potkrovlju, odnosno na krovnoj terasi postoji niz kutija za uzgoj raznovrsnog povrća i voća. Sve ima osnovno navodnjavanje iz cikličkog sustava i zahvaljujući strukturi staklenika voće i povrće se može proizvoditi tijekom produljene sezone rasta.

image
Marcus Eliasson/

Arhitekti za kraj jednostavno opisuju ljepotu ovog projekta i samog življenja u kući - Kada se vratite s posla parkirajte svoj električni automobil i priključite ga na vlastitu mrežu, u predsoblju svoje kuće uberite nekoliko rajčica za večeru i uživajte u druženju na čistom zraku zaštićeni od vremenskih nepogoda.

image
Marcus Eliasson/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2022 05:41