StoryEditorOCM
Prostorijana kioscima!

Najljepši dalmatinski interijeri: zavirite u kamare, među kantunale i bavule

Piše PSD.
11. svibnja 2015. - 17:17
Nakon uspješnog uzleta prve knjige posvećene dalmatinskim interijerima (“Najljepši dalmatinski interijeri 1. dio - Kuhinje, blagovaonice i dnevni boravci”) Slobodna Dalmacija je upravo pripremila i nastavak - “Najljepši dalmatinski interijeri 2. dio - Spavaće sobe, kupaonice i potkrovlja”, koji je u prodaji od 11. svibnja.

Knjiga je bogato opremljena i ilustrirana fotografijama snimljenim u kamenim ili modernim ljepoticama širom Dalmacije, a neke od interijera već smo bili objavili na stranicama ovog priloga, a tekst i ovoj drugoj knjizi potpisuje arhitektica Maja Zelić.

Druga knjiga iz novog serijala donosi vam odabir najljepših spavaćih soba, kupaonica i potkrovlja, a zanimljivim prikazima intervencija u interijeru, te brojnim idejama kako restaurirati neponovljivu rustikalnu arhitektonsku baštinu, u skladu s tradicijom i životnim standardima današnjeg vremena.

Spavaće sobe i kupaonice

O spavaćim sobama u dalmatinskim kućama može se govoriti kao intimnim prostorima na bilo kojoj strani svijeta, no, ove naše ipak imaju neki svoj pečat. Uređenjem spavaće sobe i kupaonice u rustikalnom stilu vizualno ćemo „utopliti“ te prostore, dati im dalmatinski timbar i na taj način još više pridonijeti postizanju osjećaja cjelovite psihičke i fizičke opuštenosti.Sastojci su jednostavni: korištenje autohtonih tradicijskih materijala u svom što prirodnijem i neobrađenijem obliku (drvo, kamen, cigla…) koji se fino prožimaju sa starinskim namještajem s daškom patine (armeruni, kočete, kantunali, bavuli, metalni kreveti…) ili se estetski odmjereno nadopunjuju s modernim elementima i s njima tvore stilski efektnu suvremenu reinterpretaciju tradicije.

Potkrovlja

Prva asocijacija na riječ „tavan“ je mračni prašnjavi prostor pomalo tajanstvenog sadržaja, prepun starih predmeta i uspomena. Potkrovlje, odnosno tavanski prostor je zahvaljujući svojoj konstrukciji vrlo atraktivan dio doma koji skriva veliki potencijal, koji bi definitivno trebalo iskoristiti u stambene svrhe i preurediti ga u funkcionalan i kvalitetan životni prostor.

Život u potkrovlju nudi poseban i šarmantan ambijentalni ugođaj zahvaljujući izvanrednim pogledima i vidicima koji se pružaju kroz otvore na krovu, ali i krovnim kosinama koje naglašavaju intimnu atmosferu skrovitog utočišta.

Karakterističan šarm potkrovlju daju vidljive drvene kose krovne grede, pa se u tavanskom prostoru sam po sebi prirodno nameće rustikalni stil uređenja.On može savršeno dočarati tradicionalnu atmosferu ruralnog karaktera uporabom prirodnih materijala (drvo, kamen, cigla, terakota pločice), grubljih tekstura, jednostavnih oblika, antikvitetnog namještaja, prirodnih i zemljanih tonova... Svi ovi elementi vizualno pridonose stvaranju toplog i prisnog domaćeg ugođaja ispod krovnih kosina.

Umjesto da vaše potkrovlje i dalje spava dubokim snom, razbudite ga kreativnim uređenjem i tako oplemenite svoj dom poetičnim životnim prostorom pod zvjezdanim nebom koji će u sebi i dalje skrivati duh i mističnost minulih vremena…

o.i.g.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 02:01